Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 28 Ιαν 2012

 

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2012

 

Κυρίες και Κύριοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ, στην Κομοτηνή, στο σημαντικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Ξέρουμε όλοι μας, ότι ζούμε στιγμές ιστορικές. Για την πατρίδα μας, για την Ευρώπη, για τον κόσμο ολόκληρο. Καλούμαστε σε μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών, σε μια περίοδο όπου οι παγκόσμιες συνθήκες, επηρεάζουν τις εθνικές και οι εθνικές αντίστοιχα, επηρεάζουν τις τοπικές, να πάρουμε να υλοποιήσουμε καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας, για το μέλλον των γενιών που έρχονται.

Καλούμαστε με τις αποφάσεις μας να δρομολογήσουμε την έξοδο από την κρίση την επιστροφή της οικονομίας μας στην ανάπτυξη, την επιστροφή της κοινωνίας μας, στην σιγουριά και την ασφάλεια. Όλοι σε αυτή εδώ την αίθουσα το γνωρίζετε, το πιστεύετε και αυτό άλλωστε υπηρετείτε: Δεν μπορεί ούτε οι αναπτυξιακές πολιτικές, ούτε οι πολιτικές που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή να υλοποιηθούν χωρίς την αυτοδιοίκηση. Αντίθετα. Η αυτοδιοίκηση είναι ο φορέας της υλοποίησης των πολιτικών αυτών. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, η Αυτοδιοίκηση καλείται και να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, αλλά και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια η χώρα να ξεπεράσει την κρίση, διορθώνοντας ταυτόχρονα m όσα την οδήγησαν στην κρίση αυτή. Καλείται επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο- και ήδη υπάρχουν σημαντικές δράσεις σε όλη τη χώρα- στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στην ενίσχυση του δικτύου προστασίας αυτών που πλήττονται από την κρίση. Γιατί στις δύσκολες στιγμές και στις προκλήσεις, είναι που ξεχωρίζει ο ρόλος των ανθρώπων, ο ρόλος των πολιτών και των πολιτικών, ο ρόλος των θεσμών. Και η Αυτοδιοίκηση καλείται ως ο πιο άμεσος και αντιπροσωπευτικός θεσμός της δημοκρατίας μας, ν’ ακολουθήσει έναν διττό ρόλο.

Πρώτον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως άμεσος αποδέκτης των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, οφείλει ν’ αγκαλιάσει όσους σήμερα δοκιμάζονται, αισθάνονται και είναι αποκλεισμένοι, στις έκτακτες και επώδυνες συνθήκες.

Διευρύνοντας από την μία μεριά την κοινωνική πολιτική των παρεμβάσεων και εντείνοντας από την άλλη, την αναπτυξιακή της δράση, αποτελώντας τον «σταυροφόρο της Ανάπτυξης στην Περιφέρεια», ως μονόδρομο για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Δεύτερον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο και λόγο, ως ο πιο κοντινός θεσμός στον πολίτη αλλά και ως προνομιακός χώρος συμμετοχής του πολίτη στα κοινά, να ορθώσει το ανάστημά της, ενάντια στην συστημική κρίση που βιώνει ο τόπος.

Ενάντια στον γενικευμένο κυνισμό και στις αρνητικές προκαταλήψεις για την πολιτική και τους πολιτικούς.

Ενάντια και στην μεθοδευμένη απαξίωση του πολιτικού συστήματος από ορισμένα κέντρα που επιδιώκουν κόμματα και θεσμούς αδύναμους, για να μπορούν ευκολότερα να τοποθετούν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα των πολιτών.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο και ευθύνη, ν’ ανατρέψει την γενικευμένη απαξίωση που σκιάζει σήμερα το πολιτικό σύστημα της χώρας, επανακτώντας τον ρόλο της ως το τελευταίο προπύργιο του πολίτη.

Γιατί παρά την γενικευμένη κρίση, είναι αυτονόητο ότι η πολιτική είναι απολύτως απαραίτητη στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Όμως η αναγκαιότητα και η αξιοπιστία της αυξάνουν, όταν προσφέρει λύσεις, όταν είναι διάφανη και προσπελάσιμη.

Όταν την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι πολίτες, όταν την δύναμη που μας προσφέρουν με την ψήφο τους, την μετατρέπουμε σε άκαμπτη θέληση για έργα στον τόπο και προσφορά στον άνθρωπο.

Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» έχει σήμερα ενισχυμένες δυνατότητες, ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας και στις ελπίδες των πολιτών.

 Βεβαίως, ξέρουμε όλοι ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ήρθε σε μια πρωτόγνωρα δύσκολη συγκυρία για την χώρα.

 Βεβαίως, ξέρουμε όλοι ότι η κρίση έχει επηρεάσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην λειτουργία ορισμένων Υπηρεσιών και στην περικοπή ορισμένων πόρων.

Βεβαίως, βιώνουμε όλοι και την αυξημένη ανεργία στην Περιφέρεια και την έλλειψη ρευστότητας.

Όμως, ξέρουμε επίσης, πως δυο είναι τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης:

οι Δυσκολίες και οι Ευκαιρίες.

Αν είμαστε μοιρολάτρες.

Αν παραλύσουμε μπροστά στις δυσκολίες.

Αν ακολουθήσουμε τα υποκριτικά «όχι» αντί τα ελπιδοφόρα «ναι».

Αν φανούμε «λίγοι» μπροστά σε αυτά που χθες λέγαμε ότι είμαστε «αρκετοί», τότε υπάρχει βέβαιος δρόμος προς την πάσης φύσεως χρεοκοπία.

Αν όμως, σηκώσουμε τα μανίκια.

Αν βάλουμε μπροστά την κοινή λογική και την ομαδική δουλειά με πρόσημο το δημόσιο όφελος.

Αν ασπαστούμε την νοοτροπία του «συν-», δηλαδή της συν-υπευθυνότητας για όσα γίνονται ή για όσα χάνονται, της συν-εργασίας για όσα πρέπει ν’ αλλάξουν και μπορούμε να πετύχουμε, τότε υπάρχει βέβαιος δρόμος προς την σωτηρία.

Και μόνο τότε, όλοι μαζί και ως χώρα και ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα και ίσως ακόμα περισσότερο οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως εκφραστές και εγγυητές της προσδοκίας των πολιτών, θα έχουμε και ρόλο στο παρόν και λόγο στο μέλλον.

Γιατί οι κρίσεις έχουν την ιδιαιτερότητα ν’ αναδεικνύουν πολιτικές μορφές και να δικαιώνουν πολιτικές προσωπικότητες που ειδικότερα μέσα από τις δυσκολίες πρόσφεραν και στον τόπο τους και στην χώρα. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει και τα δύο, αποτελώντας ταυτόχρονα γέφυρα μεταξύ πολιτών και πολιτικού συστήματος. Γιατί ο«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» παρά τις δυσκολίες παραμένει μια σημαντική και απαραίτητη διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία όμως δεν έχει εκ των προτέρων κερδισμένα στοιχήματα.

Το στοίχημα είμαστε όλοι εμείς και οι τοπικές κοινωνίες, που συνειδητά και συσπειρωμένα οφείλουμε να σημάνουμε συναγερμό,

 ενθαρρύνοντας όλες τις πρωτοβουλίες με κοινωνική ευαισθησία για την στήριξη των αδυνάτων.

 χτυπώντας την γραφειοκρατία, την αναβλητικότητα, την ανοργανωσιά.

 προσελκύοντας νέες επενδύσεις σε κάθε γωνιά της χώρας, με στοχευμένες δράσεις και στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας.

Με απορρόφηση εδώ και τώρα, όλων των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Ανάπτυξη και υλοποίηση όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Δεν πρέπει να πάει χαμένο ούτε ένα Ευρώ, ούτε ένα λεπτό.

Ανάπτυξη εδώ και τώρα, είναι η απάντηση στην κρίση.

 στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα,

την εγχώρια παραγωγή με μια «εμμονή» εθνικής καταναλωτικής συνείδησης,

 που δίνει ώθηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

 που διασφαλίζει θέσεις εργασίας,

 που κρατά τον κόσμο στην Περιφέρεια,

 που αποφέρει έσοδα στο κράτος,

 που ενισχύσει την εξωστρέφεια των προϊόντων μας.

 εκριζώνοντας, την διαφθορά και τα ιδιοτελή συμφέροντα, όπου και αν αυτά παρασιτούν.

 και προσφέροντας, πρακτικές εξόδους στις δημιουργικές δυνάμεις, ειδικότερα τώρα που δείχνουν και απογοητευμένες και παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης.

Γι’ αυτό το στοίχημά μας είναι ακόμα πιο δύσκολο, αλλά εφόσον κερδηθεί, θα είναι ακόμα πιο πολύτιμο.

Οφείλουμε όμως, να γυρίσουμε την κλεψύδρα και να κινητοποιηθούμε τώρα.

Να δράσουμε μέσα από αρχές και κανόνες, στηρίζοντας και αναβαθμίζοντας τους θεσμούς της κοινωνικής αλληλεγγύης, κερδίζοντας ξανά την εμπιστοσύνη άρα και την απαραίτητη συνεργασία των πολιτών, διατηρώντας την συνοχή των τοπικών μας κοινωνιών και προσφέροντας μέσα από έργα και όχι προθέσεις, κοινωνική ελπίδα και όραμα.

Γιατί δράση χωρίς όραμα είναι εφιάλτης και όραμα χωρίς δράση είναι μια ονειροπόληση.

Και οφείλουμε να μην πιαστούμε δεύτερη φορά στον ύπνο.

 

Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που έχει η χώρα να σταθεί στα πόδια της και η κοινωνία να ενεργοποιηθεί.

 

Οφείλουμε να δείξουμε πως η πολιτική δεν είναι μόνο προθέσεις, ούτε λογαριασμοί.

Η πολιτική είναι εδώ, για να σταθεί και μπροστά στον καθρέπτη, κάνοντας την αυτοκριτική της, και μπροστά στα συμφέροντα, διασφαλίζοντας το δημόσιο καλό και ανατάσσοντας το φρόνημα των τοπικών κοινωνιών στο δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης της χώρας.

Θεωρώ, ότι η Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που μπορεί μέσα από ένα εγερτήριο οργανωμένης πολιτικής και κοινωνικής δράσης, να δημιουργήσει εστίες αισιοδοξίας απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, δίνοντας τέλος στην αβεβαιότητα που ταλανίζει την κοινωνία και την πατρίδα.

Η Αυτοδιοίκηση είναι ένα μεγάλο στοίχημα αυτή την κρίσιμη στιγμή και ξέρω πως όλοι όσοι πιστεύουμε και αγαπάμε την Αυτοδιοίκηση, μαζί μπορούμε να κάνουμε το δύσκολο παρόν, να μας δώσει μια θετική υπόσχεση για το μέλλον.

 

Σας Ευχαριστώ

 

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου