Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 13 Ιούν 2013

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

Προς τον Πρωθυπουργό

και τον Υπουργό Εξωτερικών

Μείζον θέμα παράβασης σωρείας διαδικασιών του υπουργείου Εξωτερικών ως προς τους σκοπούς χρήσης και ως προς τα... παραστατικά πιστοποίησης των απόρρητων πιστώσεων (των λεγόμενων «μυστικών κονδυλίων») ανακύπτουν μετά την αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από την εξουσία. Συνειδήσεις που ξυπνούν και γλώσσες που λύνονται εστιάζουν σε πρώτη φάση στο ταξίδι του κ. Παπανδρέου, του τότε υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και πολυμελούς αντιπροσωπίας κυβερνητικών και υπηρεσιακών στελεχών στην Ουάσινγκτον, από τη Δευτέρα 8 ως και την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010.. Πριν από την Ουάσινγκτον, την Παρασκευή 5 Μαρτίου, ο τότε πρωθυπουργός και οι βασικοί υπουργοί του επισκέπτονται, στο Βερολίνο, τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και την Κυριακή 7 Μαρτίου, στο Παρίσι, τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί. Η ελληνική αντιπροσωπία μεταβαίνει απευθείας από τη γαλλική πρωτεύουσα στην Ουάσινγκτον. Οι επίσημες συναντήσεις στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ διαρκούν από τη Δευτέρα έως το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο κ. Παπανδρέου και ορισμένοι στενοί συνεργάτες του «χάνονται» από τους δημοσιογράφους έως το απόγευμα της Πέμπτης 11 Μαρτίου. Ο τότε πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα το πρωί της Παρασκευής 12 Μαρτίου, οπότε και σπεύδει, την τελευταία στιγμή, στη Βουλή για την ορκωμοσία της δεύτερης θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Ανακύπτουν αναρίθμητα ερωτηματικά από αυτή τη αλληλουχία γεγονότων τα οποία χρήζουν άμεσης απάντησης!

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός:

Θα κληθούν να καταθέσουν τα δυο πρόσωπα κλειδιά για τη χρήση των μυστικών κονδυλίων αφού διαθέτουν άμεση και βαθιά γνώση των σκοπών, τρόπων και προσώπων διοχέτευσης τους επί θητείας Γ. Παπανδρέου και Δ. Δρούτσα στο υπουργείο Εξωτερικών, πρέσβη ε.τ Ιωάννη Ζέπο και τη διοικητική υπάλληλο του υπουργείου εξωτερικών Κ. Καλογεροπούλου, το όνομα της οποίας έχει εμφανιστεί και στις διαρροές του προέδρου Ευ. Βενιζέλου κατά του προκατόχου του Γ.Παπανδρεου?

Είναι αλήθεια ότι ο κ. Ζέπος λόγω της υπηρεσιακής του θέσης είχε εποπτεία επί των ποσών που προορίζονταν για τις λεγόμενες «απόρρητες πιστώσεις του υπουργείου Εξωτερικών»?

Είναι αλήθεια ότι η κα. Καλογεροπούλου ήταν σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές χειρίστρια των απορρήτων πιστώσεων του Μεγάρου Μαξίμου από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Νοέμβριο του 2011?

Αφού στις 31 Μαρτίου 2011 ο κ. Ζέπος συνταξιοδοτήθηκε αλλά ως πρόσωπο εμπιστοσύνης επανατοποθετήθηκε αυθημερόν στην ίδια θέση ως πρέσβης εκ προσωπικοτήτων από τον Δ. Δρουτσα που ήταν τότε υπουργό Εξωτερικών είναι αλήθεια ότι ως συνταξιούχος διπλωμάτης έπαιρνε και το μισθό του πρέσβη επί τιμή?

Είναι αλήθεια πως πέραν της υπηρεσιακής εποπτείας που όφειλε να έχει για τη διάθεση των «απορρήτων πιστώσεων» ο κ. Ζέπος φέρεται να ευθύνεται για τουλάχιστον μια υπόθεση παράλειψης ελέγχου? Συγκεκριμένα ενώ είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» ήδη από τις 21 Νοεμβρίου 2011το ταξίδι των κ. Παπανδρέου και Δρούτσα στις ΗΠΑ, από τις 8 έως τις 11 Μαρτίου 2010 πως συνδέεται με αδιαφάνεια ως προς του σκοπούς χρήσης και τα παραστατικά γιατί δεν έχει γίνει έλεγχος από τον Εισαγγελέα διαφθοράς, το ΣΔΟΕ και την ίδια την υπηρεσία?

Είναι αλήθεια ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου δεν έλαβαν ποτέ τα Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής ούτε την έκθεση λογιστικής τακτοποίησης για την απόδοση δαπανών του συγκεκριμένου ταξιδιού του τότε πρωθυπουργού και του λεγόμενου «κηπουρού» του- υπουργού Εξωτερικών? Μήπως ο κ. Αβραμόπουλος θέλει να καλύψει τον πρώην συμμαθητή του Πρωθυπουργού ή μήπως ανησυχεί ότι πιθανόν να αρχίσουν οι Εισαγγελείς να ανακαλύπτουν το ανεξέλεγκτο της διασπάθισης των «απορρήτων κονδυλίων»?

Μήπως η μη κατάθεση των ΧΕΠ αποδεικνύει ότι τα εισιτήρια και όλα τα έξοδα της αποστολής εξοφλήθηκαν από τα μυστικά κονδύλια, ενώ οι σχετικοί νόμοι και οι διαδικασίες του υπουργείου Εξωτερικών απαγορεύουν την κάλυψη τέτοιων δαπανών από τις απόρρητες πιστώσεις? Υφίστανται τελικά ΧΕΠ και λογιστική τακτοποίηση?

Ποιος γνωρίζει ποια ποσά πληρώθηκαν και σε ποιους από τα μυστικά κονδύλια?

Είναι αλήθεια ότι η χλιδή κατά το συγκεκριμένο ταξίδι στην Ουάσινγκτον έφτασε σε τέτοια επίπεδα ώστε να ενοικιαστούν λιμουζίνες από εξειδικευμένη εταιρεία με την πρόσθετη υπόμνηση ότι οι οδηγοί τους δεν θα έπρεπε να μιλάνε ελληνικά?

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου