Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 24 Ιούλ 2013
Ομιλία της Μαρίας Κανελλοπούλου  για το Πολυνομοσχέδιο  στην Ολομέλεια της Βουλής, 17.7.2013
Κλίκ για μεγέθυνση

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

 

Εκεί έξω, στην κοινωνία, συμβαίνουν τρομερά πράγματα.

 

Άνθρωποι χάνουν τη δουλειά, το φαγητό, το σπίτι, την υγειά τους, μειώνεται το προσδόκιμο ζωής, αυξάνονται δραματικά οι χρήστες ψυχοφαρμάκων, κάποιες χιλιάδες συνάνθρωποί μας, επιχειρούν να βάλουν τέρμα στη ζωή τους- μερικές χιλιάδες το πετυχαίνουν. Και φυσικά δεν είναι από έρωτα.

 

Εδώ μέσα “ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ' αλεύρι, κάποιοι, από πατριωτικό καθήκον , φυσικά, και για τη σωτηρία της πατρίδας, την οποία έχουν με όρους εργολαβίας αναλάβει, ενώ με ψυχραιμία περισσή ψηφίζουν μέτρα και μνημόνια, ταράζονται και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, όταν κάποιος τολμά να τους περιγράψει το αποτέλεσμα της ψήφου τους και τις συνέπειες.Εντάξει, ξέρουμε, όταν κάποιος στις μέρες μας τολμήσει να μιλήσει για κοινωνική κρίση, για ανθρωπιστική κρίση, όταν μιλήσει για ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα και για καταστολή,είναι σίγουρα λαϊκιστής, εάν δεν είναι τρομοκράτης

 

Αναρωτιόμαστε: πόσος ακόμα κοινωνικός κανιβαλισμός για ένα ακραίο δόγμα που έχει φέρει την ελληνική κοινωνία στα όριά της.

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, το δόγμα της ''ανεργιολαγνείας'', που έχει χτυπήσει τον τόπο της καταγωγής μου, την Αχαΐα, εδώ και χρόνια -να υπενθυμίσω για όσους μας εγκαλούν ότι ολοφυρόμαστε μόνον για δημοσίους υπαλλήλους, την Πειραϊκή Πατραϊκή και την Πιρέλλι-αυτό το δόγμα, λοιπόν, επιστρέφει, είναι χειρότερο κι είναι έτοιμο για όλα.

 

Επιστρέφει για να να απολύσει 90 εκπαιδευτικούς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Αχαΐα,176 στη Δυτική Ελλάδα, να καταργήσει 2 ειδικότητες στα ΕΠΑΛ του Νομού στις οποίες φοιτά το 23% των ενεργών μαθητών και 8 ειδικότητες στα ΕΠΑΣ όπου φοιτά το 60% των μαθητών.

 

Κ. Υπουργέ, ακόμα και με την πιο δαπανηρή διαφήμιση στην Πάτρα και τις κωμοπόλεις του Νομού, τα ιδιωτικά κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης δεν θα μπορούσαν να αυξήσουν μέσα σε ένα καλοκαίρι , μόνο,την πελατεία τους κατά 83% των ενεργών μαθητών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Βεβαίως υπό την αίρεση ότι όλα αυτά τα παιδιά θα είχαν να πληρώσουν δίδακτρα. Δεν έχουν.

 

Και επειδή η γνώση είναι δύναμη, αντιλαμβανόμαστε, η γνώση είναι ο στόχος.

 

Γιατί αυτό κάνετε. Είστε μεσάζοντες και διαφημιστές σχολαρχών, των ίδιων σχολαρχών που συνέταξαν το Σχέδιο Αθηνά, των ίδιων που απαίτησαν τον αποχαρακτηρισμό των ιδιωτικών δασκάλων ως εκπαιδευτικών.

 

Αφού συμβάλατε τα μάλα στην υποβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, τώρα διαλύετε και τις ειδικότητές της. Πιστεύετε ότι κανένας δεν θα ασχοληθεί με την ειδικότητα των αισθητικών και των κομμωτριών, γιατί, πως να το κάνουμε, σας φαίνονται ταπεινές ασχολίες. Εξάλλου, οι συγκεκριμένες ειδικότητες, δεν θα λείψουν από τις εύπορες κοινωνίες των βορείων και των νοτίων Προαστίων. Δεν θα λείψουν από τις κυρίες του Κολωνακίου, που έτσι κι αλλιώς έχουν εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση σε δαπανηρές φροντίδες αισθητικής. Θα λείψουν όμως από λαϊκά κορίτσια,φτωχά λαϊκά κορίτσια και μεσήλικες γυναίκες, που αποφάσισαν να κάνουν κάτι στη ζωή τους, προκειμένου να ζήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.

 

Και καθώς αναφέρομαι στα κορίτσια, πρέπει να σημειώσω ότι η πρακτική σας, πέρα από ταξική, έχει και στοιχεία εξαιρετικά σεξιστικής αντίληψης. Το πολυνομοσχέδιο καταργώντας τις συγκεκριμένες ειδικότητες των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ στην ουσία αποκλείει τις γυναίκες από την επαγγελματική εκπαίδευση . Οι υπό κατάργηση ειδικότητες αποτελούν ουσιαστικά τη μοναδική διέξοδο των γυναικών (από 16 έως και άνω των 50 ετών) στην επαγγελματική εκπαίδευση όπως εύκολα φαίνεται και από την σύνθεση των τμημάτων π.χ. αισθητικής, κομμωτικής, νοσηλευτικής όπου το γυναικείο στοιχείο κινείται μεταξύ 90% και 100%.

 

Με την ίδια χλεύη έχετε ενδύσει και την απόλυση 75 σχολικών φυλάκων και 400 περίπου καθαριστριών και σχολικών τροχονόμων. Για τη σωτηρία της πατρίδας να υποθέσουμε...

 

Διαννοείστε τι σημαίνουν για μια επαρχιακή πόλη αυτά τα νούμερα; Αναρωτιέστε πόσοι άνθρωποι λαθροβιούν πίσω από τα νούμερα;

 

Αλλά, εντάξει,μην αγχωνόμαστε. Θα έρθουν κι εδώ για την καθαριότητα οι μαφιόζοι εργολάβοι του ΗΣΑΠ με τα βιτριόλια. Θα έρθουν και εδώ οι επαγγελματίες προστάτες, οι μπράβοι της νύχτας, οι ντίλερς, οι μαχαιροβγάλτες για να φυλάξουν τα παιδιά μας από την ενδοσχολική βία, τα ναρκωτικά, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τα σχολεία μας από τις διαρρήξεις και τους βανδαλισμούς.

 

Στην ονειρεμένη σας κοινωνία, επιτέλους, οι λύκοι θα φυλούν τα πρόβατα.

 

Τι να κάνουμε; Έτσι είναι το λιγότερο κράτος και η ελεύθερη αγορά. Είναι η χαρά του ΙΕΚ Ακμή, η χαρά του μπράβου και των ηθικών αυτουργών του εγκλήματος κατά της Κούνεβα.

 

Κύριοι συνάδελφοι, σε αυτήν εδώ την αίθουσα, από χθες, όπως και στο παρελθόν εξάλλου, γίνεται μεγάλη συζήτηση για το Παλιό και το Καινούριο. Μερικοί ορίζουν σαν Μεγάλο, Λαμπερό και Επελαύνον Καινούριο το γεγονός ότι η ανεργία αντιμετωπίζεται με περισσότερη ανεργία, ότι τα σκληρά μέτρα αντικαθίστανται με ακόμα σκληρότερα, ότι οι πελατειακές σχέσεις αντί να διαρρηγνύονται, να ακυρώνονται, ενισχύονται με καινούριους πελάτες, ότι οι εκπαδευτικοί αντί να κριθούν με βάση τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, καταδικάζονται με βάση την ιδεολογία τους. Πόσο, αλήθεια, απέχουμε από την επαναφορά των πιστοποιητικών φρονημάτων;

 

Θα μας πείτε ότι και αυτά είναι ιδεοληψίες του παρελθόντος.

 

Του παλιού καιρού. Όπως παλιοί είμαστε κι εμείς. Γιατί αν ανήκει στο Παλιό να λες ότι η Παιδεία και η Υγεία είναι δημόσια αγαθά, ότι η φορολογία πρέπει να είναι ανάλογη της φοροδοτικής ικανότητας, ότι όλοι πρέπει να έχουμε ένα πιάτο φαΐ και ένα μέρος να μείνουμε, αν είναι παλιό να λες ''τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας, και δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει'', τότε, εντάξει. Αφήστε μας να είμαστε παλιοί. Κρατείστε το Νέο για λογαριασμό σας.

 

Και κάτι τελευταίο. Όπως μας είπε εχθές το βράδυ, βουλευτής της Κυβέρνησης. Μας νικήσατε. Δεν απασχόλησε κανένα δελτίο ειδήσεων, κανένα μεγαλοδημοσιογράφο. Μας νικήσατε με τα όπλα, με στημένες δίκες, με εξορίες και φυλακές. Όμως, κύριοι, οι ήρωές μας εξακολουθούν να είναι οι ήρωές μας, τα βάσανα της Αριστεράς είναι τα βάσανά μας. Κανένας δεν μπορεί να τα ερμηνεύσει πιο κυρίαρχα και πιο αυθεντικά από εμάς και σε κανέναν δεν θα επιτρέψουμε να ασελγεί πάνω στο ηρωικό και τιμημένο σώμα της. Σε κανέναν και κυρίως σε αυτούς που είναι απόγονοι των Γερμανοτσολιάδων

 

Ευχαριστώ.

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου