Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 03 Φεβ 2018
Θ. Φωτίου: «Ζωντανή» η δέσμευση για 13η σύνταξη
Κλίκ για μεγέθυνση


Αισθητή βελτίωση στα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα επίπεδα της φτώχειας στην Ελλάδα που θα αφορούν τα εισοδήματα του 2016 και του 2017 αναμένει η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, επικαλούμενη τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στη συνέντευξή της στο Epsilon7 τονίζει πως οι κοινωνικές δαπάνες αυξήθηκαν από τα 790 εκ. ευρώ το 2014 στα 1,8 δισ. ευρώ το 2018. Απαντάει επίσης στην κριτική ότι πρώτα πρέπει να αυξηθεί ο παραγόμενος πλούτος και μετά να υπάρξει αναδιανομή εισοδήματος: «Ο ισχυρισμός αυτός, ισχυρισμός των εχόντων, εννοεί: «μην πειράζετε τα λεφτά μας, θα σας πούμε εμείς πότε είναι αρκετά ώστε να δοθεί και κάτι για όσους έχουν ανάγκη». Άλλα όμως μας λέει η οικονομική επιστήμη: οι κοινωνικές δαπάνες λειτουργούν με δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή. Με κάθε ευρώ κοινωνικές δαπάνες αυξάνεται το ΑΕΠ κατά έως και 1,68 ευρώ», σημειώνει.

Για την κυβερνητική δέσμευση ότι θα επανέλθει η 13η σύνταξη, η κ. Φωτίου τονίζει πως θα γίνει πράξη όταν η κυβέρνηση «πάρει τα κλειδιά του προϋπολογισμού», στηρίζοντας την αισιοδοξία της και στην πορεία του ΕΦΚΑ.

Αναφορικά με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, η Αν. Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπεραμύνεται των επιλογών της κυβέρνησης, λέγοντας πως στηρίχθηκαν στην αρχή της κοινωνικής ασφάλισης που υπαγορεύει ότι όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για να εξασφαλίζουν στους μη έχοντες το ίδιο επίπεδο ασφάλισης.

Με αντίστοιχη λογική εξηγεί και τις πρόσφατες αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα που συνομολογήθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας και τους δανειστές στην τρίτη αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος. «Γίνεται ένας εξορθολογισμός, ώστε να μην ευνοούνται οι σχετικά ευπορότεροι εις βάρος των φτωχότερων», υποστηρίζει.

Ε7| Στις νέες θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα κυριαρχεί η μερική απασχόληση με μισθούς κοντά στα 300 ευρώ, ενώ οι νεοπροσλαμβανόμενοι πλήρους απασχόλησης παίρνουν αμοιβές της τάξεως των 500 ευρώ. Παράλληλα, με τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που είχαν αντέξει στην κρίση «τιμωρήθηκαν» για το γεγονός ότι δεν απέκρυψαν εισοδήματα. Δεν φοβάστε ότι έτσι θα συνεχιστεί η φτωχοποίηση όχι μόνο των άνεργων, αλλά και των εργαζόμενων Ελλήνων;

Όχι, δεν το φοβούμαι! Στις νέες θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα έχει αρχίσει να αντιστρέφεται η σχέση μεταξύ μερικής και πλήρους απασχόλησης, και αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο ένας είναι η εμφανής πια τάση ταχύτερης οικονομικής ανάπτυξης που δημιουργεί σταθερές θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ο δεύτερος παράγων είναι ότι έχει αρχίσει πια να καταπολεμάται επιτυχώς η αδήλωτη και η απλήρωτη εργασία, η λεγόμενη υποδηλωμένη εργασία, δηλαδή η πρακτική να προσλαμβάνονται μισθωτοί με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και να απασχολούνται σε πλήρες ωράριο, ή όποιο ωράριο βολεύει τον εργοδότη, με αμοιβή και ασφαλιστικές εισφορές για μερική απασχόληση. Οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ, μιας υπηρεσίας που παραλάβαμε υποστελεχωμένη, αδρανή ή και υποτακτική, ίσως και με το αζημίωτο, στους εργοδότες, έχει εντείνει τους ελέγχους και, επιτέλους, επιβάλλει σημαντικά πρόστιμα. Έτσι, λοιπόν, ο επιχειρηματίας που ασκούσε αυτή την παράνομη πρακτική, χρειάζεται όμως τους μισθωτούς του, υποχρεώνεται να τους απασχολεί και να τους πληρώνει νόμιμα με πλήρες ωράριο και πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές. Αλλά και σε αυτόν τον τομέα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι κατάργησαν την προστασία της εργασίας, τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις, υπέγραψαν τέτοιες συμφωνίες με τους δανειστές και έδεσαν τη χώρα χειροπόδαρα και ποιοι προσπαθούν να την απεμπλέξουν, σταδιακά, αργά, αλλά επιτυχώς μέχρι τώρα.

Η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, ιδίως οι νέοι και πρωτοεισερχόμενοι στο επάγγελμά τους, πληρώνει σήμερα χαμηλότερες εισφορές από όσο με το παλιό ασφαλιστικό σύστημα που κατέρρεε. Δεν ήταν όμως άδικο αυτό που ίσχυε, να μην συνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα και να πληρώνουν όλοι το ίδιο; Γιατί η αρχή της κοινωνικής ασφάλισης είναι η αναδιανομή, δηλαδή, όσοι βγάζουν περισσότερα πληρώνουν και περισσότερα ώστε και εκείνοι με τα χαμηλότερα εισοδήματα να έχουν το ίδιο επίπεδο ασφάλισης. Είναι βέβαιο πάντως ότι, μόλις υπάρξει η οικονομική δυνατότητα, και αυτό εξαρτάται από τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης και από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις.

Ε7| Η πλειονότητα των συνταξιούχων, έλαβε φέτος ως κοινωνικό μέρισμα μερικές δεκάδες ευρώ, χρήματα που τους είχαν παρακρατηθεί παράνομα και που επ ουδενί δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η υπόσχεση για επαναφορά της 13ης σύνταξης, δεν έχει ακουστεί τελευταία από τα κυβερνητικά στελέχη. Την έχετε μήπως εγκαταλείψει; Υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για την άσκηση ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής το 2018;

Το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι «μερικές δεκάδες ευρώ». Η επιστροφή στους συνταξιούχους παρακρατήσεων που τις έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις οπωσδήποτε άδικα δεν είναι ούτε αυτές μερικές δεκάδες ευρώ, ορισμένες φορές υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ. Το κοινωνικό μέρισμα δεν δίνεται μόνο στους ανθρώπους που ζουν σε ακραία φτώχεια, όπως το ΚΕΑ, αφορά το 32% του ελληνικού λαού, πάνω από 3,3 εκατομμύρια πολιτών. Ναι, δεν μπορούν αυτά τα χρήματα να καλύψουν τις ανάγκες των δικαιούχων, είναι όμως μια ανάσα.

Πέρυσι τέτοιον καιρό δόθηκε σε χαμηλοσυνταξιούχους ένα ποσόν, από 300 ευρώ και πάνω, και το ονομάσαμε 13η σύνταξη. Σκοπός ήταν να μείνει ζωντανή η απαίτηση των συνταξιούχων για επαναφορά της 13ης σύνταξης και η σχετική υπόσχεσή μας. Και θα εκπληρωθεί αυτή η υπόσχεση, όταν ανακτήσουμε τα «κλειδιά του προϋπολογισμού», όπως το είπε ο πρωθυπουργός. Γι’ αυτό συνηγορεί και η καλή εξέλιξη του ΕΦΚΑ στον οποίο οφείλεται κατά μεγάλο μέρος το πρωτογενές πλεόνασμα και το κοινωνικό μέρισμα.

Ε7| Ανακοινώσατε ότι στο νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 15.000 ανέργων, ηλικίας 30 έως 49 ετών, που αναμένεται να ξεκινήσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας από τον ΟΑΕΔ, οι 5.000 από τις θέσεις αφορούν αποκλειστικά δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Φθάνει αυτό για να μην γίνει το ΚΕΑ «παγίδα φτώχειας» για τους δικαιούχους; Είστε ικανοποιημένη από την εφαρμογή του;

Μία από τις πρόνοιες του ΚΕΑ είναι να βρίσκει δουλειά το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων που το παίρνουν, ώστε σταδιακά να μειώνεται ο αριθμός των δικαιούχων του, γιατί εμείς δεν θέλουμε να εξαρτώνται οι πολίτες από κάποιο επίδομα. Η ενεργητική πολιτική απασχόλησης και η ένταξη του ΚΕΑ και των δικαιούχων του σε αυτήν είναι ο καλύτερος τρόπος, ώστε το ΚΕΑ να μη γίνει παγίδα φτώχειας. Τώρα είναι το 10%, με τη διαφαινόμενη βελτίωση στην αγορά εργασίας αυτό θα αυξηθεί από μόνο του ή, αν χρειάζεται, και νομοθετικά.Από την εφαρμογή του ΚΕΑ είμαι ικανοποιημένη. Καταβάλλεται στην ώρα του, η είσοδος στο πρόγραμμα είναι δυνατή ανά πάσα στιγμή και με πολύ απλή διαδικασία, οι ενστάσεις είναι πολύ λίγες και διεκπεραιώνονται ταχύτατα.

Για τα οικογενειακά επιδόματα έχετε πει ότι θα αυξηθούν για το πρώτο και δεύτερο παιδί. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες θα έχουν μειώσεις για να ισοσκελιστούν οι απώλειες στον προϋπολογισμό; Τα εισοδηματικά κριτήρια θα αλλάξουν;

Ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων αυξάνεται κατά 260 εκατομμύρια ευρώ, από τα 650 που ήταν έφτασε τα 910 εκατομμύρια, μια αύξηση της τάξης του 40% και δημιουργήθηκαν 3 εισοδηματικές κατηγορίες με δίκαιο τρόπο. Επομένως, η αύξηση του επιδόματος για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, που θα είναι γενναίες, δεν δημιουργούν «απώλειες στον προϋπολογισμό». Γίνεται ένας εξορθολογισμός, ώστε να μην ευνοούνται οι σχετικά ευπορότεροι εις βάρος των φτωχότερων.

(Πηγή: Υπουργείο Εργασίας)

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης φροντίδας του παιδιού, από το ίδιο κοινωνικό πακέτο, 40.000.000€ θα δοθούν για τα ημερήσια ζεστά σχολικά γεύματα, περίπου 130.000 μαθητές δημοτικών σχολείων το 2018, φτιάχνοντας τη γέφυρα για το 2019, όπου με τα αντίμετρα έχουν προβλεφθεί 500.000 γεύματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.

Τέλος, 15.000.000€ θα δοθούν για την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί κατά 400 νέες σχολικές μονάδες το 2018, προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις πέραν των σημερινών 109.000 θέσεων. Όπως είναι γνωστό, στόχος για το 2019 με τα αντίμετρα είναι να προστεθούν κι άλλες 1.800 δομές ώστε οι σημερινές 2.800 να φθάσουν τις 5.000 καλύπτοντας 165.000 θέσεις παιδιών.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της κας Θεανώ Φωτίου στο τεύχος Ιανουαρίου 2018 του περιοδικού Epsilon7.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου