Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 28 Ιούλ 2014

 

 

Πρωτοβουλία για να συγκροτηθεί ένα Δίκτυο Εναλλακτικής Διακυβέρνησης για τη βιωσιμότητα παίρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και συζητούν με πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους για να διατυπωθεί το πλαίσιο-διακήρυξη, με στόχο να αποτελέσει «ένα εναλλακτικό εργαστήριο προβληματισμού, διαμόρφωσης συνεκτικών προτάσεων και ανάληψης δημιουργικών δράσεων».

Παράλληλα, μετά τις επίσημες προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ για προγραμματικό διάλογο και πολιτική συνεργασία σε επίπεδο κομμάτων, οι Οικολόγοι Πράσινοι αποφάσισαν στο Πανελλαδικό τους Συμβούλιο να συμμετέχουν σε μια διαδικασία προγραμματικού διαλόγου για «πιθανή συνεργασία» με άλλα πολιτικά κόμματα και σχηματισμούς.

Στην πολιτική τους απόφαση θεωρούν δεδομένη την «ανάγκη για αλλαγή σε κυβερνητικό επίπεδο», καθώς «η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται χειρότερη και από το Μνημόνιο». Διαπιστώνουν ότι «στο σημερινό πολιτικό τοπίο, μόνη εναλλακτική λύση φαίνεται μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που συγκεντρώνει τις ελπίδες μεγάλου μέρους της κοινωνίας». Κρίνουν όμως ότι «το πολιτικό σύστημα της χώρας δε δίνει προς το παρόν εχέγγυα βιώσιμης διεξόδου».

Θεωρούν ότι «η ανάγκη για ριζική αλλαγή πορείας είναι δεδομένη, καθώς το Μνημόνιο αποδεικνύεται όλο και πιο ασύμβατο (και) με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αποτελώντας μόνιμη πηγή πιέσεων για λεηλασία φυσικών πόρων: στόχος του είναι να δημιουργηθούν όσο γίνεται περισσότερες βραχυπρόθεσμες «επενδυτικές» ευκαιρίες, που αναγνωρίζονται και ως μόνη αποδεκτή πηγή ανάκαμψης της οικονομίας».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν πως ενδιαφέρονται «για στροφή διαρκείας προς τη βιωσιμότητα, όχι για ένα σύντομο κυβερνητικό διάλειμμα της Αριστεράς». Γι’ αυτό ζητούν «δημόσια από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση εν αναμονή, να καταθέσει συνολικό εναλλακτικό σχέδιο: τονίζουμε τους κινδύνους που συνεπάγεται η απουσία τέτοιου σχεδίου, θέτουμε την κατάθεσή του ως απαραίτητο όρο για να προχωρήσει οποιοσδήποτε συνολικός προγραμματικός διάλογος». Και κάνουν την εκτίμηση πως «χωρίς τέτοιο σχέδιο ικανό να διεμβολίζει και ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να διαμορφώσει τη νέα κοινωνική πλειοψηφία που έχει ανάγκη η χώρα, εκχωρεί εκ των πραγμάτων ρόλο απόλυτου ρυθμιστή στο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ και κάνει πολύ πιθανό να έχουμε τελικά «ΚΑΙ Μνημόνιο, ΚΑΙ Αριστερά»: κάτι τέτοιο θα αποτελέσει τραγωδία για την Αριστερά, αλλά και θανάσιμο κίνδυνο για την εκλογική της αξιοπιστία, την κοινοβουλευτική της συνοχή και την αντοχή του κυβερνητικού της σχήματος. Σε μια τέτοια περίπτωση ακόμη και τα όποια θετικά βήματα, θα κινδυνεύσουν να ανακληθούν από τους αρνητικούς συσχετισμούς που θα διαμορφώσει μια ταπεινωτική της κατάρρευση».

Δηλώνουν πως θα συμμετέχουν σε «οργανωμένες προσπάθειες προγραμματικής σύγκλισης και κοινών δράσεων», διατυπώνουν όμως και ένα φόβο: «Στην πιθανότητα -ακόμη και με το απαράδεκτο πριμ των 50 εδρών και χωρίς την απλή αναλογική που ζητούμε πάγια- στην επόμενη Βουλή να μην εξασφαλιστούν αυτοδυναμίες, υπάρχει κίνδυνος ο τελικός διάλογος για το κυβερνητικό πρόγραμμα να γίνει μετά τις εκλογές, αποκλειστικά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και όσους τον στηρίξουν ακόμη και με ψήφο ανοχής. Γι’ αυτό, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η πιθανότητα να μη τεθούν ξανά υπό αίρεση όλες οι δεσμεύσεις που θα έχουν συμφωνηθεί στον έγκαιρο προγραμματικό διάλογο».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν ότι «υπάρχει ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός συνολικού εναλλακτικού σχεδίου, που θα δίνει την ελπίδα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές, που έχουν γονατίσει τους πολίτες, υποβαθμίζουν τα συλλογικά αγαθά και έχουν υποσκάψει το μέλλον». Και υπενθυμίζουν ότι μέσα από τη δράση τους στην Αυτοδιοίκηση, «έχουν αποδείξει στην πράξη ότι είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες, όταν αυτές στηρίζονται σε σταθερή και συνεκτική προγραμματική βάση, σέβονται τη συλλογική και κινηματική λειτουργία, στηρίζουν τις πετυχημένες αυτοδιοικητικές κινήσεις και απομονώνουν τις προσωπικές στρατηγικές και την εμπλοκή συμφερόντων στη διαμόρφωση των πολιτικών».

Διευκρινίζουν ότι «το Δίκτυο Εναλλακτικής Διακυβέρνησης για τη βιωσιμότητα είναι σημαντικό να συγκροτηθεί το ταχύτερο και να στελεχωθεί από ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης και όσους/ες θέτουν σε προτεραιότητα τις εναλλακτικές και πράσινες προτάσεις, ανένταχτους αλλά και πρόσωπα που ανήκουν και σε άλλους πολιτικούς χώρους, εκτός από τους Οικολόγους Πράσινους, καθώς και σε άλλες αυτοδιοικητικές κινήσεις. Με στόχο να αποτελέσει ένα εναλλακτικό εργαστήριο προβληματισμού, διαμόρφωσης συνεκτικών προτάσεων και ανάληψης δημιουργικών πρωτοβουλιών, το Δίκτυο θα πρέπει να οργανωθεί και να στελεχωθεί με προσωπικό και μέσα, όπου θα κληθούν να συμβάλλουν όλα τα πρόσωπα και οι δυνάμεις που θα συμμετέχουν».

Ενόψει του συνεδρίου τους τον Νοέμβριο, οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τις οργανώσεις τους «να διερευνήσουν, ως μια από τις κύριες επιλογές, τις απαιτήσεις και την προετοιμασία για αυτόνομη κάθοδο ή για σύμπραξη με άλλες πράσινες δυνάμεις». Γι’ αυτό και καλούν σε συσπείρωση «όλους όσους έκαναν άλλες επιλογές στις ευρωεκλογές», σε συνδυασμό με την εκτίμηση ότι «τυχόν συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων σε κυβερνητικές λύσεις προϋποθέτει αξιόλογη παρουσία μας στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Και όσον αφορά την κομματική τους λειτουργία, διαπιστώνουν πως «χρειάζεται μια σοβαρή συνολική προσπάθεια ανασυγκρότησης: να αποκαταστήσουμε ουσιαστική αμεσοδημοκρατική λειτουργία, συμμετοχικό εσωτερικό διάλογο, αλλά και ουσιαστικές εξωστρεφείς πρωτοβουλίες με προτεραιότητα τα ζητήματα της πράσινης ατζέντας και τη σύνδεσή τους με την επικαιρότητα της κρίσης. Προϋπόθεση για να πείσουμε ότι αξίζει να ενισχυθούμε και πάλι, είναι να δώσουμε έμπρακτα δείγματα γραφής ότι ως Οικολόγοι Πράσινοι μπορούμε όντως να συνεισφέρουμε θετικά στις κοινωνικές πρωτοβουλίες για τα ζητήματα της πράσινης ατζέντας, ιδίως ενόψει κρίσης, και να δημιουργούμε συνέργειες με τις πρωτοβουλίες αυτές: εναλλακτικά κινήματα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες πολιτών».

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου