Η επίθεση που του έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτηρίζοντας θεσμική ασέβεια την άρνησή του να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό είναι μικρό πρόβλημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη σε σχέση με αυτό που του προκαλούν τα συντροφικά βέλη.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος (μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ) τον κάλεσε να κατονομάσει το πρόσωπο που θα προτείνει για την πρωθυπουργία, υιοθετώντας πλήρως το πιεστικό αίτημα της ΝΔ προς την Χαριλάου Τρικούπη.  Οι δηλώσεις Λοβέρδου προκάλεσαν, όπως ήταν λογικό, δυσαρέσκεια στη Χαριλάου Τρικούπη, με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ταυτίζουν τον Λοβέρδο με την κυβέρνηση, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως: «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Α. Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γ. Οικονόμου και τον Α. Σκέρτσο».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε συγκεκριμένα:

«Όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα- για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες».

Και πρόσθεσε ο πρώην υπουργός: «Καταρχάς το ΠΑΣΟΚ έχει αρχηγό, άρα όποιος το ψηφίζει, το ψηφίζει για να είναι και ηγέτης χώρας».

Ο Α. Λοβέρδος ανέφερε ότι δεν γνώριζε για την επιλογή του Ν. Ανδρουλάκη να αναφερθεί στην αξιοποίηση πολιτικών προσώπων σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας. «Πρόκειται -συνέχισε- για μια προσθήκη στην όλη συζήτηση», αποφεύγοντας να απαντήσει  αν αυτή η «προσθήκη» βασίζεται σε προηγούμενη συλλογική απόφαση των κομματικών οργάνων και αν συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα του εκλογικού τους στόχου.

«Όλα θα τα δείξει η κάλπη», κατέληξε σημειώνοντας ότι «μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη επικρατεί μια διανοητική ακαταστασία» που επηρεάζει και τις δημοσκοπήσεις.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου είχε επιτεθεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

«Η θέση του κ. Ανδρουλάκη για τον Πρωθυπουργό της χώρας, για τον άνθρωπο που θα βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας την επόμενη περίοδο, εκτός του ότι συνιστά θεσμική ασέβεια είναι και πολιτικά εξωφρενική. Ο κ. Ανδρουλάκης ούτε λίγο ούτε πολύ τι λέει; Ψηφίστε με και πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος Χ».

Και συνέχισε:

«Δεν συνιστά μόνο πρόκληση στην κοινή λογική, συνιστά και πρόκληση και στη δημοκρατική τάξη με την έννοια ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα επιλέξουν αυτοί ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας. Από την άλλη, εντάξει ο κ. Ανδρουλάκης μας έχει συνηθίσει όλο αυτόν τον καιρό σε επιδερμική προσέγγιση των ζητημάτων, σε ασάφεια. Το μόνο που είναι πολύ καθαρό η νοσταλγία του για τη ρητορική και το ύφος της δεκαετίας του ’80. Όμως σε αυτό το ζήτημα, το ζήτημα του ποιος θα είναι πρωθυπουργός της χώρας, δεν μπορεί κάποιος να είναι ασαφής και να παραπέμπει στον άγνωστο Χ, εκτός αν θεωρεί ότι το κόμμα του είναι ένα κόμμα που δεν θέλει να παίξει ρόλο στην πορεία της χώρας την επόμενη μέρα, αντιλαμβάνεται ότι είναι ένα κόμμα που αναζητά απλώς ψήφο διαμαρτυρίας ή εκτός αν θέλει να θολώνει τα νερά και να μην πει αυτό που ενδεχομένως είναι προειλημμένη απόφαση στο μυαλό του η συμπόρευση, η διασταύρωση στην αρχή και η συμπόρευση στη συνέχεια, στο πλαίσιο μιας προοδευτικής, όπως την έχει χαρακτηρίσει, διακυβέρνησης, με τον κ. Τσίπρα».

Εκτός από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι σε ένα σχήμα κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή του κόμματός του δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας -κι εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη- Άκης Σκέρτσος, υποστηρίζοντας πως από τα όσα ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης, «προκύπτει πολύ καθαρά ο πυρήνας του προβλήματος των πολιτικών συνεργασιών, αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν ένα σαφές προγραμματικό περιεχόμενο και έχουν ως μεγάλο κίνδυνο να καταλήξουν σε ακυβερνησία».

πηγη: https://tvxs.gr