Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 29 Ιαν 2024
Tα «ναι», τα «όχι» και οι αποχές
Κλίκ για μεγέθυνση



 

 
ΠΑΣΟΚ Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί μεταξύ των βουλευτών στο θέμα του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια εν όψει της αυριανής νέας συνεδρίασης ● Οι θετικοί, οι επιφυλακτικοί και οι αρνητικοί ● Ψήφο χωρίς κομματική πειθαρχία αλλά με «προγραμματική και ιδεολογική συνέπεια» ζητά ο Νίκος Ανδρουλάκης ● Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Υπάρχουν στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Αριστερά με τα οποία θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Τρίτη και φαρμακερή είναι η αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με βασικό αντικείμενο το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο, μία διεξοδική την περασμένη Παρασκευή, όπου υπήρξε αναλυτική και σε βάθος συζήτηση, και ακόμη μία σύντομη -μέσω τηλεδιάσκεψης- προ δύο εβδομάδων.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα που προκύπτουν είναι ότι η πλειονότητα των βουλευτών συμφωνεί και συντάσσεται με τη βασική θέση του κόμματος για υπερψήφιση, με γνώμονα ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα συμφέροντα του παιδιού, θέματα για τα οποία το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά αγωνίζεται, με τους πιο παλιούς να υπενθυμίζουν τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο τη δεκαετία του ’80 αλλά και τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες το 2000.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ο κ. Ανδρουλάκης, καλώντας τους να τοποθετηθούν έχοντας κατά νου τις αρχές και το πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ και να ακολουθήσουν «μια στάση προγραμματικής και ιδεολογικής συνέπειας», αφού κομματική πειθαρχία δεν θα επιβληθεί. Τόνισε επίσης, όπως και σε πρόσφατη συνέντευξή του, ότι η Κ.Ο. οφείλει να στέκεται ως νομοθετικό σώμα και μάλιστα για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «δεν είμαστε σχολιαστές», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Οι... επιφυλακτικοί

Παρ’ όλα αυτά, οι ενστάσεις, οι προβληματισμοί και οι διαφωνίες παραμένουν. Για τον λόγο αυτό, συμφωνήθηκε να σταλούν με email ερωτήσεις και απορίες που δεν μπόρεσαν να λυθούν την Παρασκευή στους αρμόδιους επιστημονικούς συνεργάτες της Κ.Ο., ώστε να απαντηθούν αύριο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας αριθμός περίπου 10 βουλευτών εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και δεν αποκλείεται να επιλέξουν την αποχή.

Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται οι βουλευτές Ρεθύμνου Μανώλης Χνάρης, Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Ευβοίας Κατερίνα Καζάνη, Δράμας Τάσος Νικολαΐδης, Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης, οι δύο μουσουλμάνοι Αχμέτ Ιλχάν από τη Ροδόπη και Μπαράν Μπουρχάν από την Ξάνθη, καθώς και η βουλευτίνα Λάρισας και γραμματέας της Κ.Ο., Ευαγγελία Λιακούλη, κυρίως στο σκέλος της τεκνοθεσίας.

Οι βουλευτές Λέσβου και Χίου Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και Σταύρος Μιχαηλίδης ενδέχεται να είναι τα δύο «όχι», αφού φέρονται οι πιο αμετάπιστοι σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Στον αντίποδα, θετικοί παρουσιάζονται οι Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος θα είναι και ο εισηγητής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, Παναγιώτης Δουδωνής, Στέφανος Παραστατίδης, Μιλένα Αποστολάκη, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κ.ά.

Συνεργασίες

Στο μεταξύ, μια ενδιαφέρουσα άποψη αναφορικά με τις δυνητικές συμπράξεις του ΠΑΣΟΚ μελλοντικά εξέφρασε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αναφέροντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Αριστερά υπάρχουν πολλά στελέχη με τα οποία θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία.

Ειδικότερα, με συνέντευξή του («Βραδυνή») ο βουλευτής Αρκαδίας σημείωσε: «Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με την ηγεσία του, η οποία έχει ως κεντρική ιδεολογία τον “πολακισμό”. Το κόμμα μας πρέπει να συνομιλεί με την απλή βάση του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι πολίτες να συμπλεύσουν μαζί μας. Θα ήταν όμως άδικο να μην τονίσω ότι υπάρχουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς που θα μπορούσα να συνεργαστώ».

από:  https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου