Σε “βραδυφλεγή βόμβα” για το εσωκομματικό τοπίο στη ΝΔ τείνει να εξελιχθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών, την ώρα μάλιστα που μας χωρίζουν μόλις λίγοι μήνες από τις εκλογές.

Σύμφωνα μάλιστα με πολιτικούς αναλυτές, οι επερχόμενες κάλπες φαίνεται πως είναι και ο βασικότερος λόγος που αρκετά γαλάζια στελέχη παρουσιάζονται αρκετά “φειδωλά” στις τοποθετήσεις του, παρά τον καταιγισμό αποκαλύψεων για παρακολούθηση κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης (Δένδιας, Χατζηδάκης κλπ) αλλά και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, από την ΕΥΠ.

Οι απαντήσεις Φλώρου μέσω … Σαμαρά και Παυλόπουλου

Σε ότι αφορά πάντως τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, μπορεί να επέλεξε να διατηρήσει την σιωπή του μετά τα δημοσιεύματα πως ο ίδιος ήταν υπό παρακολούθηση από κρατικές υπηρεσίες με την κωδική ονομασία «στόχος 519c», οι πλέον παρατηρητικοί όμως διείδαν έμμεσες απαντήσεις από τον ίδιο.

Αυτές φαίνεται πως αφορούσαν την παρουσία του το τελευταίο διάστημα σε δυο «κεντρικές» εκδηλώσεις: η μία ήταν εκείνη του Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια του Ιδρύματός του και η δεύτερη αφορούσε τη δημόσια συνεδρία υποδοχής του Προκόπη Παυλόπουλου ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών. 

Οι δύο εν λόγω εκδηλώσεις φαίνεται πως είχαν ένα κοινό σημείο: και οι δύο κεντρικοί ομιλητές τους επέλεξαν να τοποθετηθούν με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Υπενθυμίζεται πως ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός -ο οποίος φέρεται επίσης να ήταν μεταξύ των παρακολουθούμενων- είχε σημειώσει με νόημα: «Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο».

Πρόσθεσε δε ότι «αν ίσχυαν όλα αυτά θα επρόκειτο αναμφίβολα για μια αντιδημοκρατική εκτροπή. Και γι' αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία».
 
Από την δική του μεριά, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας -παρουσία κορυφαίων υπουργών όπως ο Νίκος Δένδιας και η Νίκη Κεραμέως, αλλά και γαλάζιων βουλευτών όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος και ο Κωνασταντίνος Τζαβάρας-  φρόντισε να εκτοξεύει έμμεσα -πλην σαφή” “καρφιά” αναφορικά με την πολιτική ευθύνη του Μαξίμου για το σκάνδαλο, αναφερόμενος στην … αστική ευθύνη του Κράτους.

«Η αστική ευθύνη του Κράτους είναι ανάχωμα υπέρ των αδικουμένων από την κρατική αυθαιρεσία. Γι’ αυτό και δεν νοείται κατά το Σύνταγμα περιορισμός της με αντισυνταγματικά επιχειρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η αποκάλυψη της παρακολούθησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο μεγαλύτερη αμηχανία από οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη αναφορικά με την εν λόγω υπόθεση.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί ήταν και η προσπάθεια εκ μέρους του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, να αποφύγει να τοποθετηθεί επί του ζητηματος σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ολίγων ημερών στην ΕΡΤ.

“Στάση αναμονής” από τους καραμανλικούς

Την ίδια στιγμή, στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας εξακολουθούν να ρίχνουν “τροχιοδεικτικές βολές” με επίκεντρο την ανάγκη άμεσης διαλεύκανσης της όλης υπόθεσης.

Η πλέον πρόσφατη ήρθε από τον Θοδωρή Ρουσόπουλο, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του έσπευσε να παραδεχτεί ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών αποτελεί «πληγή» για τη Δημοκρατία.

Αυτή έρχεται να προστεθεί σε ανάλογες τοποθετήσεις εκ μέρους της Όλγας Κεφαλογιάννη, του Νικήτα Κακλαμάνη και του Κωνσταντίνου Τζαβάρα, οι οποίοι επεχείρησαν να ασκήσουν -με “διακριτικό” ομολογουμένως τρόπο- κριτική στους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου στο ζήτημα.

Έμπειρα πολιτικά στελέχη σχολιάζουν με νόημα πως αρκετοί στη ΝΔ -επί του παρόντος- αισθάνονται καλυμμένοι από την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή για το θέμα προ ολίγων μηνών από τα Ανώγεια.

“Ίσως μετά τις εκλογές πολλοί να αισθανθούν πιο απελευθερωμένοι να μιλήσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια” καταλήγουν.

πηγη: https://tvxs.gr