Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 08 Ιαν 2023
Σκάνδαλο υποκλοπών / Ακόμη πιο κοντά στην αποκάλυψη της αλήθειας
Κλίκ για μεγέθυνση









(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

 

Τον ρόλο μας τον διαλέξαμε οι ίδιοι εμείς την ημέρα που διστάσαμε να πάρουμε μια απόφαση». Με αυτόν τον στίχο του Τάσου Λειβαδίτη απάντησε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος σε ερώτηση της Ξένιας Κουναλάκη για την Καθημερινή σχετικά με την ευθύνη που νιώθει μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και πολιτών από την ΕΥΠ. Ο ίδιος, όπως φαίνεται, δεν έχει διστάσει να πάρει τις αποφάσεις του και να τιμήσει τον θεσμικό του ρόλο προκειμένου να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για τις παρακολουθήσεις συνομιλιών που πραγματοποιούσε η ΕΥΠ, με εντολή Μαξίμου, από το 2019 και έπειτα.

Η καθοριστική αόρατη της ΑΔΑΕ

Σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου η ολομέλεια της ΑΔΑΕ αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία να ξεκινήσουν έλεγχοι σε όλους τους παρόχους τηλεφωνίας. Όπως αναφέρει η απόφαση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη, οι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των εταιρειών Cosmote, ΟΤΕ, Vodafone και Wind θα πραγματοποιηθούν με επικεφαλής τον Χρήστο Ράμμο, ενώ πρόκειται να διερευνηθεί εάν έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν διατάξεις άρσεως απορρήτου των επικοινωνιών τεσσάρων ατόμων.

Σύμφωνα με την ΑΔΑΕ, έλεγχοι θα γίνουν και «σε όποιον άλλον πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδος, παραστεί ανάγκη κατά την εξέλιξη του ελέγχου». Στην απόφαση σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής θα αποστείλει αίτημα προς τον Αλέξη Τσίπρα, με το οποίο θα ζητεί «τον εμπλουτισμό του ερωτήματος που κατέθεσε στην ΑΔΑΕ την 7.12.2022, με συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνου, που σχετίζονται με τα πρoαναφερόμενα δημόσια πρόσωπα και την πιθανότητα άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας τους μέσω των αριθμών αυτών». Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Χ. Ράμμος στη συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ οφείλει σύμφωνα με ρητή διάταξη και του νέου νόμου, που ψηφίστηκε πριν λίγες μόλις εβδομάδες από τη Βουλή, να ενημερώνει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για κάθε θέμα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.

Τι θα εξετάσει η ΑΔΑΕ

Η ΑΔΑΕ έχει αρμοδιότητες να ελέγχει τους παρόχους τόσο τεχνικά όσο και από την άποψη του σεβασμού του νομικού πλαισίου της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, που όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν από τους καλύτερους νομικούς που διαθέτει η χώρα, το άρθρο 19 παρ. 1 του συντάγματος έχει δύο διατάξεις κατανεμημένες σε δύο εδάφια. Οπως τονίζει ο Χ. Ράμμος, «η πρώτη ορίζει ότι το δικαίωμα στο απόρρητο των τηλεπικοινωνιών είναι απολύτως απαραβίαστο, το μόνο ατομικό δικαίωμα το οποίο ο συνταγματικός νομοθέτης χαρακτηρίζει απολύτως απαραβίαστο. Η δεύτερη διάταξη προβλέπει ότι με νόμο ορίζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η δικαστική Αρχή δεν κωλύεται από το απαραβίαστο αυτό για λόγους εθνικής ασφάλειας και για τη διακρίβωση ιδιαιτέρως σοβαρών εγκλημάτων. Στη δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου του συντάγματος (19) προβλέπονται η ίδρυση και η λειτουργία μιας ανεξάρτητης Αρχής, η οποία ελέγχει την τήρηση του απορρήτου της προηγούμενης παραγράφου. Συνεπώς όλης της παραγράφου 1, συμπεριλαμβανομένης, δηλαδή, και της διαδικασίας άρσης του απορρήτου από τη δικαστική Αρχή».

Προφανώς, η επί της ουσίας κρίση για τους λόγους άρσης του απορρήτου ενός προσώπου ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εισαγγελέως της ΕΥΠ. Αν δούμε, όμως, τη μεγάλη εικόνα, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται δεκάδες πρόσωπα του δημόσιου βίου που φέρεται ότι είχαν μπει στο στόχαστρο της ΕΥΠ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα ίδια άτομα παρακολουθούνταν και μέσω του λογισμικού Pretador.

Ηδη δημοσιογράφοι, πολιτικοί, δικαστικοί και επιχειρηματίες σκέφτονται τον χρόνο που θα προσφύγουν στην ΑΔΑΕ προκειμένου να μάθουν αν τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνταν. Αιτήματα στην ΑΔΑΕ έχουν καταθέσει με βεβαιότητα ήδη ο Νίκος Ανδρουλάκης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη, η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ο ευρωβουλευτής του Renew Europe Γιώργος Κύρτσος, αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σύντομα, δηλαδή, θα γνωρίζουμε πόσους και ποιους παρακολουθούσε η ΕΥΠ και είναι βέβαιο ότι για την πλειονότητα των προσώπων αυτών οι λόγοι που έχουν επικαλεστεί τα στελέχη της ΕΥΠ δεν ευσταθούν στο ελάχιστο.

Μάχη με τον χρόνο

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα τρέξουν οι έλεγχοι της Αρχής, με δεδομένο ότι οι εκλογές είναι πλέον κοντά και η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να σαμποτάρει τη λειτουργία της ανεξάρτητης Αρχής. Ο Α. Ράμμος ξεκαθαρίζει ότι η ΑΔΑΕ δίνει λόγο μόνο στο Κοινοβούλιο και πως «ανεξάρτητη Αρχή, και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένη, σημαίνει ανεξαρτησία και από την εκτελεστική και από τη δικαστική εξουσία», στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τον θεσμικό του ρόλο και να προχωρήσει με ταχύτητα τους ελέγχους.

Τις προηγούμενες ημέρες στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν ότι οι εκλογές δεν κερδίζονται και δεν χάνονται από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αλλά είναι βέβαιο πως αν υπάρξει και θεσμικά η κατοχύρωση όλων όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο πρωθυπουργός δεν θα αντέξει ούτε μερικά λεπτά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το μόνο βέβαιο πλέον είναι ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην αποκάλυψη της αλήθειας, που θα σημάνει, όπως λένε έμπειροι αναλυτές, το τέλος ενός συστήματος εξουσίας, όπως το γνωρίζαμε μέχρι τώρα, ενώ για αρκετά πρόσωπα οι ευθύνες δεν θα είναι μόνο πολιτικές, αλλά θα οδηγηθούν σύντομα και ενώπιον της Δικαιοσύνης.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου