Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 06 Μάι 2021
Κυριάκος Μητσοτάκης / Εμπαίζει τους εργαζόμενους με ψέματα και εξωραϊσμούς
Κλίκ για μεγέθυνση

  

Το πράσινο φως για την επέλαση του οδοστρωτήρα στα εργασιακά δικαιώματα άναψε από προχθές ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέσω Twitter τιμώντας -όπως ισχυρίστηκε- «την Εργατική Πρωτομαγιά με πράξεις»! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να αντιστρέψει πλήρως την πραγματικότητα που επιχειρεί να επιβάλει το σχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη, υποστήριξε πως «ο ίδιος ο εργαζόμενος θα διευθετεί τον χρόνο απασχόλησής του με ουσιαστική κατοχύρωση του οκταώρου».

 

Στη σκιά δε της επικείμενης θεσμοθέτησης των απλήρωτων υπερωριών ισχυρίστηκε πως «με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα καταγράφεται και θα προστατεύεται ο χρόνος εργασίας» και συμπλήρωσε: «Με το δικαίωμα στην αποσύνδεση». Ανασύροντας δε την προεκλογική ρητορική του, έγραψε ότι «οικοδομούμε μια Ελλάδα με περισσότερες και καλύτερες δουλειές» στο φόντο της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων. Ενόψει δε της σημερινής μεγάλης κινητοποίησης, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση κινείται «με το βλέμμα στο αύριο» και «μακριά από συνθήματα».

Παράλληλα, στον απόηχο της έλλειψης ελέγχων στους εργασιακούς χώρους για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σημείωσε ότι «προστατεύουμε την υγεία τους (σ.σ.: των εργαζομένων) από την πανδημία και στηρίζουμε το εισόδημά τους». Τέλος έδωσε στάθηκε στην πρόβλεψη για «επιπλέον γονικές άδειες, άδεια πατρότητας και προστασία του νέου πατέρα από απόλυση. Αλλά και με ένα στιβαρό πλαίσιο θωράκισης από τη βία και την παρενόχληση στην εργασία». Κατέληξε δε με τον βαρύγδουπο ισχυρισμό πως «έτσι διασφαλίζουμε και διευρύνουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που πυροδοτούν οι κυβερνητικές απορρυθμίσεις, οι κύκλοι του Μαξίμου παραπέμπουν στη σχετική απάντηση που είχε δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν περίπου οκτώ μήνες στη Διεθνή  Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός τότε θεωρούσε «βέβαιο ότι αμέσως θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου», συμπληρώνοντας με κυνικό τρόπο ότι «τα εργασιακά έχουν και μία εικόνα ταμπού για την αντιπολίτευση»! Επισήμανε μάλιστα ότι «λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, στο πώς κατανέμουν τον χρόνο τους».

 

Ανησυχία για τις αντιρρήσεις των γαλάζιων συνδικαλιστών

Έντονη ανησυχία υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο για τις αντιρρήσεις που εγείρει η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα στις «προτάσεις Χατζηδάκη». Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας επιχείρησε να ανιχνεύσει -μέσω τηλεδιάσκεψης- τις διαθέσεις τής συνδικαλιστικής παράταξης που πρόσκειται στη Ν.Δ. Στη σύσκεψη -όπως σημειώνουν οι καλά γνωρίζοντες- όχι μόνο δεν προέκυψε κοινός τόπος, αλλά οι γαλάζιοι συνδικαλιστές «εμφανίστηκαν ανένδοτοι, ειδικά στο σκέλος που αφορά τον περιορισμό στη δυνατότητα προκήρυξης απεργιών».

Παράλληλα, διατυπώθηκαν και ενστάσεις για τη χρονική συγκυρία -εν μέσω πανδημίας- που «δρομολογούνται οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά». Πριν λίγες εβδομάδες δε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα -και διαγραφείς από τη Ν.Δ.-Νίκος Κιουτσούκης τόνιζε ότι με την ατομική σύμβαση ο αδύναμος εργαζόμενος βρίσκεται απέναντι στον ισχυρό εργοδότη, που μπορεί να πιέζει και να εκβιάσει τον εργαζόμενο.

Τόνισε ότι «οι συμφωνίες αυτές πρέπει να είναι σε συλλογικό δίκαιο γιατί διαφορετικά παραβιάζεται η διάταξη περί Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, δηλαδή αυτό που διεκδίκησαν για 150 χρόνια τα συνδικάτα. Αν αυτό καταργηθεί και πάμε σε ατομικό δίκαιο, θα μιλάμε για αγορά ζούγκλας».
πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου