Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 25 Νοέ 2011

 

 

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο αποφάσισε Εκλογικό Συνέδριο τον Ιανουάριο, εκτίμησε την πολιτική συγκυρία και οριστικοποίησε αναλυτικές προτάσεις για θεσμικές πολιτικές αλλαγές και για πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση

 

Στη Θεσσαλονίκη συνεδρίασε στις 19 και 20 Νοεμβρίου το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων. Με την προσφυγή σε εκλογές το συντομότερο δυνατό να αποτελεί τη μόνη πολιτική λύση για τη χώρα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί εκλογικό Συνέδριο στην Αθήνα στις 14 και 15 Ιανουαρίου. Ενόψει του Συνεδρίου που θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις, τα κριτήρια για τα κεντρικά μηνύματα και τα πρόσωπα της εκλογικής εκστρατείας θα διαμορφωθούν από μια ευρεία διαβούλευση μεταξύ όλων των μελών του κόμματος.

Στις εκτιμήσεις για την πολιτική συγκυρία, το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων, μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει την απαίτηση γραπτών δεσμεύσεων για τα ζητήματα της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, ως «πρωτοφανή και αντιθεσμική τη στάση της Κομισιόν, που υπονομεύει τα ίδια τα θεμέλια της Ευρώπης»

Γενικότερα σχετικά με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται πως:

Οι Οικολόγοι Πράσινοι λέμε ΝΑΙ στο «κούρεμα», στη βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση, στη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, στη θεμελίωση κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής με δημοκρατική νομιμοποίηση και κοινωνική δικαιοσύνη.

Αδυνατούμε όμως να στηρίξουμε τη Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου γιατί τη θεωρούμε:

• Ανεπαρκή, καθώς το συνολικό χρέος διατηρείται σε επίπεδα πολύ πάνω από εκείνα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν βιώσιμα. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι ήδη αποτυγχάνει στους ευρύτερους στόχους της να αντιμετωπίσει την συνολική κρίση χρέους στην Ευρωζώνη –την οποία μάλλον αναζωπυρώνει- και πιθανότατα θα εγκαταλειφθεί πριν ακόμα εφαρμοστεί.

• Άδικη, καθώς θα πληγεί και η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων και το κοινωνικό κράτος. Την ίδια στιγμή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αντλήσει από τη χώρα μας άκοπα κέρδη δεκάδων δις ευρώ από την εξαίρεση ομολόγων που είχε αγοράσει σε κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας, ενώ μεγάλα κέρδη θα έχουν και οι κυβερνήσεις που μας χορήγησαν δάνεια με υψηλά επιτόκια στις πρώτες φάσεις του Μηχανισμού Στήριξης.

• Επικίνδυνη, καθώς η μετατροπή των νέων ομολόγων με βάση το αγγλικό δίκαιο ορθώνει μεγάλα νομικά εμπόδια σε κάθε μελλοντικό διορθωτικό επιπλέον κούρεμα. Η δέσμευση της χώρας σε μη βιώσιμα επίπεδα χρέους, σημαίνει και απαιτήσεις για ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που κινδυνεύει να αποδειχθεί όχημα για την εκδίωξή μας από την ευρωζώνη τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Για την κυβέρνηση Παπαδήμου, εκτιμούν πως «δεν αποτελεί προϊόν πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων, αλλά ωμής κομματικής μοιρασιάς. Η ανάδειξη “τεχνοκράτη” στη θέση του πρωθυπουργού ίσως προσφέρει βραχυπρόθεσμο εφησυχασμό εγχώρια και ευρωπαϊκά, δημιουργεί όμως και κινδύνους για αποξένωση της πολιτικής από τη δημοκρατία μέσω πελατειακών συναλλαγών στο περιθώριο πολιτικών που επιβάλλονται από αλλού. Από την άποψη αυτή, οι εξελίξεις αυτές δε σηματοδοτούν το τέλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων αλλά την επιδίωξη για ουσιαστικό Τέλος της Πολιτικής ή μάλλον για μια «πολιτική» με χρηματοπιστωτικούς όρους διακυβέρνησης.»

Τονίζουν πως «Η σημερινή Βουλή είναι τραγικά αναντίστοιχη των σημερινών πολιτικών επιλογών του ελληνικού λαού και σε καμία περίπτωση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα για τις ερχόμενες δεκαετίες. Η επικύρωση της νέας Δανειακής Σύμβασης πρέπει να γίνει από τη νέα Βουλή που θα έχει τη νωπή εντολή, από εκλογές που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό».

Καταλήγουν σημειώνοντας πως «Οι Οικολόγοι Πράσινοι ξεκινάμε από τώρα τον εκλογικό μας αγώνα με στόχο να αναδείξουμε την εναλλακτική μας πολιτική πρόταση για την πορεία της χώρας. Φιλοδοξούμε όχι μόνο να αποτελέσουμε τον πράσινο πόλο του πολιτικού τοπίου αλλά και μια δύναμη καταλυτικών αλλαγών στην πολιτική σε συνεργασία με δημιουργικές και ζωντανές κοινωνικές ομάδες.»

Το πλήρες κείμενο της απόφασης για την Πολιτική Συγκυρία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του κόμματος:

http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=2750:2011-11-22-12-32-43&catid=20:councildec&Itemid=37

 

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο οριστικοποίησε επίσης ολοκληρωμένες προτάσεις του κόμματος για αλλαγές στους πολιτικούς θεσμούς και για μια πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση.

Αναλυτική παρουσίασή τους θα γίνει με επόμενες ανακοινώσεις.

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου