Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 05 Μάι 2023
«Χαστούκι» κι από την Human Rights Watch: Να αποκατασταθεί η ελευθερία στα ΜΜΕ
Κλίκ για μεγέθυνση














dreamstime_xxl_74992183.jpg


05.05.2023, 12:50
 
 

Στη δική της «πραγματικότητα» η  κυβέρνηση επιχειρεί από προχθές να απαξιώσει τη διεθνή οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και την ετήσια λίστα της, επειδή η χώρα μας φιγουράρει στην 107η θέση, τελευταία από όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, η επίσης διεθνής οργάνωση Human Rights Watch σχολιάζει πάντως πως η Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ήρθε τελευταία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. λόγω προβλημάτων, που περιλαμβάνουν το μεγάλο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, κυβερνητικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, καταχρηστικές αγωγές και ευρύτερα ένα επισφαλές εργασιακό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους.

Μάλιστα, ενόψει των επικείμενων εκλογών το Παρατηρητήριο τονίζει στη δημοσίευσή του, με τίτλο «η Ελλάδα κόλλησε στον πάτο της Ε.Ε. για την ελευθερία του Τύπου», την ανάγκη να δεσμευτούν οι υποψήφιοι να αποκαταστήσουν την ελευθερία στα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της εμπιστοσύνης στην ικανότητα των δημοσιογράφων να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς κυβερνητική παρέμβαση. «Τα ελεύθερα Μέσα και μια ζωντανή κοινωνία των πολιτών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας δημοκρατικής χώρας, και ελεύθερες και δίκαιες εκλογές είναι αδύνατες χωρίς ελεύθερα Μέσα Ενημέρωσης».

Η HRW αναφέρεται αρχικά στην προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου, να απορρίψει τους RSF ως «αναξιόπιστους» τονίζοντας πως οι ανησυχίες για τον περιορισμό της ελευθερίας των Μέσων, που αποτελούν ένα ολοένα και πιο εχθρικό περιβάλλον για την κοινωνία των πολιτών, δεν είναι κάτι νέο στην Ελλάδα αλλά σωρεύονται εδώ και καιρό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το κράτος δικαίου στη χώρα.

Μπορεί ο κ. Σκέρτσος να υποστήριξε χθες ότι η Αθήνα «συνομιλεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κ. Γιούροβα για την περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου» ωστόσο το Παρατηρητήριο θυμίζει πως η Κομισιόν προειδοποίησε πέρυσι στην αξιολόγηση κράτους δικαίου για την χώρα μας ότι οι επιθέσεις και οι απειλές κατά δημοσιογράφων εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς η ελευθερία των ΜΜΕ έχει επιδεινωθεί, σημειώνοντας παράλληλα τους περιορισμούς κατά ομάδων, που εργάζονται με μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

Θυμίζει επίσης, πως η Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μαίρη Λόλορ, κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα μετά από επίσκεψη στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2022. «Στην έκθεσή της, που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Μάρτιο, η Λόλορ σημείωσε ότι οι ειδήσεις που είναι "άβολες ή άβολες για την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν καλύπτονται επαρκώς από πολλά μέσα ενημέρωσης" και δημοσιογράφοι έχουν αντιμετωπίσει αγωγές για ερευνητικά ρεπορτάζ σχετικά με τη διαφθορά και τη ρύπανση του περιβάλλοντος».

Η HRW επισημαίνει την εξέλιξη με τις δύο συλλήψεις στην υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, που χαιρετίστηκε από άλλες οργανώσεις όπως επίσης από τους RSF, που όμως υπογράμμισαν ότι για την πλήρη διαλεύκανση πρέπει να συλληφθούν «όλοι οι υπεύθυνοι για το έγκλημα, συμπεριλαμβανομένου του εγκέφαλου».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου