Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 28 Απρ 2023
Βολές... με το βαμβάκι Δένδια προς Μητσοτάκη
Κλίκ για μεγέθυνση






28.04.2023, 14:18
 
 
Με πολύ προσεκτικά λόγια μεν, σαφέστατα δε, ο υπουργός Εξωτερικών άφησε αιχμές για το σκάνδαλο του Predator στο Μαξίμου και ιδίως για τον συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιάννη Σμυρλή στον οποίο επέρριψε ευθύνες ● Μάλιστα, σημείωσε πως πρόκειται για «εγκληματική πράξη σε βαθμό κακουργήματος στον μισό πλανήτη».

Βαθαίνει για τα καλά η εσωκομματική μετωπική σύγκρουση αντιλήψεων στη Νέα Δημοκρατία, που έχει στη μία πλευρά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην άλλη πλευρά τον Νίκο Δένδια.

Μια σύγκρουση που εδώ και καιρό έχει βγει από το παραβάν του πολιτικού παρασκηνίου και εκτυλίσσεται σε δημόσια θέα και κάθε τόσο αναζωπυρώνεται με εξαιρετικά έντονο τρόπο, όπως έγινε και χθες με την τοποθέτηση - φωτιά του υπουργού Εξωτερικών απέναντι στο μέγαρο Μαξίμου και στον κεντρικό ρόλο του στην ενορχήστρωση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Ο Ν. Δένδιας όχι μόνο υπέδειξε ανοιχτά ως υπεύθυνο για τις άδειες εξαγωγής του Predator σε άλλες χώρες τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιάννη Σμυρλή, αλλά άφησε κεραυνοβόλες αιχμές κατά του Μαξίμου για το θέμα του παράνομου λογισμικού, κάνοντας λόγο για «εγκληματική πράξη σε βαθμό κακουργήματος στον μισό πλανήτη», σε μια τοποθέτηση που είχε σαφές άρωμα Ανωγείων, καθώς φέρνει στον νου τον τρόπο διατύπωσης του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, κατά την ηχηρή του εκείνη παρέμβαση, με την οποία είχε απορρίψει πλήρως το αφήγημα Μητσοτάκη στο θέμα των υποκλοπών.

Εξηγούμαστε: Σε συνέντευξή του στην Ολγα Τρέμη και την εκπομπή Meeting Point του ιστότοπου Νewsbomb, ο κ. Δένδιας ρωτήθηκε για το ζήτημα της δικής του παρακολούθησης από το παράνομο λογισμικό και -αν και ήταν πολύ προσεκτικός, θέλοντας να διευκρινίσει πως το όνομά του ήταν στον κατάλογο με τους παρακολουθούμενους και πως ο ίδιος προσωπικά δεν διαπίστωσε να παρακολουθείται-, ουσιαστικά καθόλου δεν απέκλεισε ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών; Δήλωσε ότι «εγώ δεν μπορώ να αποδεχτώ τη βεβαιότητα ότι υπήρξε κάποιος, ο οποίος προέβη στο απονενοημένο διάβημα να παρακολουθεί υπουργό Εξωτερικών μιας χώρας. Διότι, αν αυτό εγένετο, αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος παραβίασε την έννομη τάξη στις μισές χώρες του πλανήτη. Και σε μερικές χώρες από αυτές αυτό δεν γίνεται αντιληπτό ως κάτι το ιδιαίτερα ελαφρύ. Εχω συνομιλήσει και με τον Τόνυ Μπλίνκεν και με τον Μάικ Πομπέο και με όλους σχεδόν τους ομολόγους μου. Αρα, λοιπόν, θεωρώ ότι, παρά το τι κυκλοφόρησε, θα υπήρξε η λογική αυτοσυγκράτηση σε κάποιον να μην καταστήσει τον εαυτό του υπόλογο εγκληματικής πράξης σε βαθμό κακουργήματος στο μισό πλανήτη».

Και, βέβαια, η διατύπωση του κ. Δένδια είναι εξαιρετικά προσεκτική, όμως είναι και εξαιρετικά σαφής στις βόμβες που περιέχει για το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Θυμίζουμε ένα απόσπασμα του Κώστα Καραμανλή από τα Ανώγεια της Κρήτης, ο οποίος είχε σημειώσει πως «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι, εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο».

Σε αυτό, λοιπόν, το πνεύμα μιας πράξης «αδιανόητης» («απονενοημένο διάβημα» το χαρακτηρίζει ο κ. Δένδιας) κινείται και ο υπουργός Εξωτερικών. Μάλιστα, ο τελευταίος σημειώνει, επίσης, ότι έγινε και «δέκτης ερωτήσεων» από ομολόγους του υπουργούς Εξωτερικών, λέγοντας ότι «επί τη βάσει αυτού που σας λέω καθησύχασα τους συνομιλητές μου», αποκαλύπτοντας έτσι την ανησυχία που του εξέφρασαν οι επικεφαλής της διπλωματίας άλλων χωρών.

Αλλά ο κ. Δένδιας μίλησε, βέβαια, και για τις περιβόητες άδειες εξαγωγής του Predator σε χώρες όπως η Μαδαγασκάρη (ή το Σουδάν που παραδέχτηκε ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης). Θυμίζουμε ότι, μετά το σκάνδαλο με τις άδειες αυτές, παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και έμπιστος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιάννης Σμυρλής.

Ο κ. Δένδιας, λοιπόν, τον υπέδειξε όχι μόνο ως υπεύθυνο για το σκάνδαλο αυτό, αλλά και ως ξένο σώμα στο υπουργείο του. Τι είπε; Οτι το θέμα αυτό «δεν ήταν κάτι που αφορούσε τον κύριο κορμό του υπουργείου. Αφορούσε ένα παρακλάδι του υπουργείου, το οποίο έχει επικεφαλής γενικό γραμματέα, ο οποίος μάλιστα μετά ένα διάστημα έπαψε να είναι γενικός γραμματέας».

Γιάννης Σμυρλής
 

EUROKINISSI

Και, βέβαια, η τοποθέτηση αυτή του υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε μεγάλη αμηχανία στο μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Επικρατείας και νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ακη Σκέρτσο, να ερωτάται αν ο πρωθυπουργός καλύπτει τον κ. Σμυρλή και να αποφεύγει να δώσει οποιαδήποτε απάντηση για το θέμα, λέγοντας ότι «επειδή διεξάγεται η ΕΔΕ, δεν μπορεί να γίνει κανένα σχόλιο, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή».

Μόνο που η επίκληση της κυβέρνησης στη διεξαγωγή της ΕΔΕ είναι απολύτως προσχηματική. Πειστική θα μπορούσε να ακουστεί μόνο στην περίπτωση που, μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, ο Γ. Σμυρλής είχε τοποθετηθεί στο κομματικό περιθώριο. Αυτό όμως όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας, Γ. Σμυρλής, έχει επιβραβευτεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με ένα εξαιρετικά υψηλό και επιτελικό πόστο στο κόμμα της Ν.Δ., αφού σήμερα είναι ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Γεγονός που ασφαλώς αποτελεί μία ακόμα ένδειξη για τον ρόλο του Μαξίμου στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στη σχέση του με το Predator.

Αλλά η χθεσινή παρέμβαση του Ν. Δένδια είναι απλώς η τελευταία εξέλιξη στη σύγκρουσή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πριν από έναν μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε ταχθεί ρητά κατά του «βαθέος αντικρατισμού» και της «αποθέωσης των αποκρατικοποιήσεων», εισάγοντας έναν όρο εκ διαμέτρου αντίθετο με τον όρο «βαθύ κράτος του Δημοσίου» που έχει λανσάρει ο κ. Μητσοτάκης και ερχόμενος έτσι επίσης σε μετωπική σύγκρουση με τη νεοφιλελεύθερη πρωθυπουργική αντίληψη και πρακτική.

Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Δένδιας αναλάμβανε να εκφράσει την καραμανλογενή λογική εντός της Ν.Δ., η οποία συγκρούεται με τον μητσοτακικό νεοφιλελευθερισμό, κάτι που επιβεβαιώνει καθαρά πως όχι μόνο υπάρχουν δύο γραμμές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και ότι το μεταξύ τους μέτωπο είναι διάπλατα ανοιχτό. Εξ ου και ο Αδωνις Γεωργιάδης, κρατώντας για τον εαυτό του τον ρόλο του «Κέρβερου» του μεγάρου Μαξίμου και θέλοντας να εμφανίζεται ως «υπαρχηγός» του σημερινού πρωθυπουργού, προκειμένου να πλασαριστεί ανάλογα με τις φιλοδοξίες του στην επόμενη μέρα στη Ν.Δ., δεν σταματάει, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, να χτυπάει με κάθε τρόπο τον υπουργό Εξωτερικών.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου