Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 08 Νοέ 2023
Ο Οικονόμου προκαλεί, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. είναι υπόλογη… εις τριπλούν
Κλίκ για μεγέθυνση


Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχειρεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετά τις υποθέσεις του Παλαιστινίου, του άγριου ξυλοδαρμού της 16χρονης από τα ΜΑΤ και της επιδρομής ταγμάτων εφόδου στο Μοναστηράκι.

Σοβαρά εκτεθειμένες βρίσκονται η ΕΛ.ΑΣ. και η κυβέρνηση για τρία εξαιρετικά σοβαρά περιστατικά που καταγράφονται μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, όμως, για τον πολιτικό της προϊστάμενο είναι απλά…. Τετάρτη.

Ο Γιάννης Οικονόμου πραγματοποίησε σήμερα το πρωί μια εμφάνιση μνημείο αλαζονείας, ξεπλένοντας την αστυνομία (και τον εαυτό του φυσικά) από τις όποιες ευθύνες και προχωρώντας σε προκλητικές διατυπώσεις.

«Είναι μόνο η δική της εκδοχή»

Σχετικά με το περιστατικό του σοβαρού τραυματισμού της 16χρονης κοπέλας στο Νέο Ηράκλειο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έσπευσε να βγάλει… πόρισμα πως οι αστυνομικοί δεν έχουν καμία εμπλοκή στον τραυματισμό της 16χρονης και πως η μόνη μαρτυρία περί αστυνομικής βίας προέρχεται από την ίδια την κοπέλα.
«Τρέχουν δύο έρευνες, η πρώτη είναι στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ με την θέση των αστυνομικών να είναι ότι δεν είχαν την παραμικρή επαφή και εμπλοκή στον τραυματισμό της 16χρονης, και αυτό προκύπτει από μάρτυρες και άλλα στοιχεία που είχε η δικογραφία και όσα περιέγραψαν οι άνδρες της ΕΛΑΣ. Καμία εμπλοκή στον τραυματισμό της. Ίσα ίσα ήταν από πάνω της, τη βοήθησαν και φώναξαν το ΕΚΑΒ. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα. Είμαι βέβαιος πως θα τα εξετάσει όλα ενδελεχώς. Την κοπέλα την εξέτασε και ιατροδικαστής, η γιατρός κατέθεσε την εκδοχή της κοπέλας. Αναφέρω αυτά που έχουν έρθει σε γνώση μας χωρίς να έχουν αμφισβητηθεί από οποιοδήποτε υλικό οπτικό ή μαρτυρία πλην της εκδοχής που έδωσε η κοπέλα» είπε χαρακτηριστικά.

Θέλοντας, μάλιστα, να προχωρήσει περαιτέρω στο ξέπλυμα των αστυνομικών υποστήριξε «θέλω να προσθέσω δύο πράγματα. Η βία, δημιουργεί προβλήματα. Και δεν μπορεί να είναι επιλογή πολιτικής της δημοκρατίας. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν συνέβη σε μία ειρηνική διαμαρτυρία. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ δέχθηκαν σκληρή επίθεση και όταν πήγαν πάνω από την 16χρονη για να την περιθάλψουν, σύμφωνα με αυτά που λένε αυτοί και δεν έχουν αμφισβητηθεί, δέχθηκαν δεύτερη επίθεση από τη δεύτερη πλευρά. Με ξύλα, με καδρόνια, με μπουκάλια. Ήταν δύσκολες συνθήκες και βάσει των στοιχείων, πλην της εκδοχής της 16χρονης, είναι ότι (σ.σ. οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ) δεν είχαν εμπλοκή».

Επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. και στον ΗΣΑΠ

Ο Γιάννης Οικονόμου δε είδε κανένα φιάσκο ούτε στο χάος που προκάλεσαν ακροδεξιά τάγματα εφόδου στον ΗΣΑΠ, ενώ έσπευσε να υποστηρίζει ότι το επίμαχο δοχείο που καταγράφεται στο τρομακτικό βίντεο δεν περιείχε βενζίνη. Χαρακτήρισε, άλλωστε, επιτυχημένο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό εκείνης της ημέρας.

«Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός στη μεγάλη του πλειοψηφία για εκείνη τη μέρα ήταν πετυχημένος. Θα μπορούσε να προλαμβάνει την ταχύτερη παρέμβαση και σε άλλα σημεία που θα μπορούσαν να γίνουν επεισόδια» είπε, ενώ σχετικά με το μπιτόνι υποστήριξε ότι «πρέπει να είμαστε ακριβείς σε αυτά που λέμε. Δεν προκύπτει ότι ήταν βενζίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες και με ενδείξεις ήταν κάποια δοχεία -λενε- που είχαν κάποια υγρά από το air condition, θα τα δείξει αυτά η ανάλυση. Ξέρω ότι η αστυνομία τον συνέλαβε. Δεύτερον το μπιτόνι με το υλικό θα σταλεί στο Χημείο του Κράτους και θα αναλυθεί. «Εγώ μπορεί να μην ξέρω 100% ότι ήταν νερό, απορώ όμως ποιος ξέρει 100% ότι ήταν βενζίνη ή εύφλεκτο υλικό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν ήταν εύφλεκτο υλικό. Ας αφήσουμε τη δικαστική έρευνα να μας δείξει τι έγινε».

«Νουθεσίες» και για το θέμα του Παλαιστίνιου

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κλήθηκε να τοποθετηθεί και για την υπόθεση με τη σύλληψη του 22χρονου Παλαιστίνιου επειδή ανέβασε σημαία της Παλαιστίνης μαζί με ελληνική στο Σύνταγμα, με τον Γιάννη Οικονόμου να υπεραμύνεται των ακραίων ενεργειών της ΕΛ.ΑΣ.

Την ώρα που ακόμη και το Μαξίμου κάνει λόγο για προσωπική παρέμβαση από τον αρμόδιο υπουργό, ο Γιάννης Οικονόμου χρησιμοποίησε μισόλογα περί συγκεκριμένων άρθρων του ποινικού κώδικα, ενώ έσπευσε να δώσει και οδηγίες για το πώς πρέπει να εκφράζεται η διαμαρτυρία.

«Το γεγονός ότι ζούμε σε ταραγμένους καιρούς και έχουμε εντάσεις δείχνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευθύνη από όλους. Αυτό που θέλω εγώ πολιτικά να πω, είναι ότι ζούμε σε καιρούς περίεργους, πολύ έντονους, φορτισμένους. Σε αυτούς τους καιρούς, κινήσεις φανατισμού, υπέρμετρου ενθουσιασμού, με εθνικά σύμβολα και εργαλειοποίηση των κινήσεων αυτών για δημιουργία πολιτικής ατζέντας, δεν βοηθούν. Καλώ όλους να είναι περισσότερο εγκρατείς και υπεύθυνοι στη συμπεριφορά τους σε ό,τι αφορά τον ακτιβισμό που επιδεικνύουν» ήταν τα λόγια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου