Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 22 Δεκ 2021
Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα / Να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης – Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)




15.12.21 16:20

Μάρκος Βογιατζόγλου




Συνοπτικά, να τι μάθαμε εχτές από τον Επίκουρο Καθηγητή Δημόσιας Υγείας κ. Λύτρα:

Ότι τον Μάιο του 2021, οι κκ. Τσιόδρας και Λύτρας παρουσίασαν στο «ανώτατο» (sic) επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας έρευνα, βάσει της οποίας από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που ανέλυσαν, 1.535 αποδίδονται σε τρεις παράγοντες:

  • Στο γεγονός του ότι όταν οι διασωληνωμένοι λόγω Covid ξεπερνούν τους 200, η πιθανότητα να μην τα καταφέρουν αυξάνεται κλιμακωτά, λόγω κορεσμού της δυνατότητας παροχής της βέλτιστης δυνατής περίθαλψης από το ΕΣΥ.
  • Στο γεγονός του ότι η διασωλήνωση εκτός Αττικής συνεπάγεται αυξημένη θνητότητα κατά 35% (Θεσσαλονίκη) - 40% (περιφέρεια).
  • Στο γεγονός του ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ συνεπάγεται αυξημένη θνητότητα κατά 87%.

Η έρευνα, παρότι έχει κατά κύριο λόγο περιγραφικό χαρακτήρα και καταγράφει κυρίως απλές συσχετίσεις (correlation) και όχι αιτιώδεις συσχετίσεις (causation), συνοδεύεται από ένα σύντομο κείμενο συμπερασμάτων, βάσει του οποίου οι συγγραφείς υπογραμμίζουν την «ανάγκη για την ενδυνάμωση των συστημάτων υγείας στο πλαίσιο της ετοιμότητας για την πανδημία», αλλά και «ουσιώδες το να γίνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Υγεία και ενόψει της μετά-Covid εποχής, που θα διασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση στην υψηλής ποιότητας φροντίδα για όλους».

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι στις 31 Μαΐου 2021 είχαμε 12.095 θανάτους από κορωνοϊό. Στις 14 Δεκεμβρίου, ημέρα δημοσίευσης της έρευνας που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στα χέρια του από τον Μάιο, είχαμε φτάσει τους 19.475.

Δηλαδή, 7.380 συμπολίτες μας πέθαναν ενόσω και παρά το γεγονός ότι το «ανώτατο» επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας γνώριζε, από έρευνα του στενότερου επιστήμονα-συνεργάτη του Πρωθυπουργού, σε ποια ακριβώς σημεία χωλαίνει το σύστημα υγείας και σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να δοθεί έμφαση προκειμένου να θεραπευθούν, έστω μεσο-μακροπρόθεσμα, οι αδυναμίες του.

Τι έκαναν στο διάστημα αυτό ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ο (πρώην) αρμόδιος Υπουργός κ. Κικίλιας, ο (νυν) αρμόδιος Υπουργός κ. Πλεύρης, και ο (άτυπος Υπουργός Πανδημίας) κ. Σκέρτσος;

Τίποτε απολύτως.

Η μόνη περίπτωση όπου ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει να αναφέρεται στα πορίσματα της έρευνας είναι την 1η Ιουνίου 2021, όταν σε συνέδριο που διοργάνωσε το Πρώτο Θέμα, πρότεινε τη… συγχώνευση και το κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων της περιφέρειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες τους! Έλεγε χαρακτηριστικά «Είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε -και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας- δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς και αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις, να σχεδιάσουμε έναν ορθολογικό χάρτη υγείας, να μετατρέψουμε νοσηλευτικές μονάδες σε μονάδες που μπορεί να παρέχουν άλλες υπηρεσίες, π.χ. παρηγορητική φροντίδα, αλλά να εξορθολογήσουμε επιτέλους τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας».

Και φυσικά, έχουμε τη θρυλική, πλέον, δευτερολογία στη Βουλή της 1ης Δεκεμβρίου, όταν με θράσος είπε: «Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς [σ.σ.: εκτός ΜΕΘ], σε σχέση με αυτούς που είναι στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Όχι δεν έχω! Έχετε εσείς; Φέρτε την!».

Και όμως, κ. Μητσοτάκη, είχατε όχι απλώς «ένδειξη», αλλά αποδείξεις. Σας τις είχαν καταθέσει τον Μάιο του 2021 ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Λύτρας. Επιλέξατε να τις αγνοήσετε, επιδεικνύοντας εγκληματική αμέλεια έναντι των συνανθρώπων μας που έχασαν έκτοτε τη ζωή τους. Είπατε ψέματα από το βήμα της Βουλής, προσβάλλοντας την μνήμη τους και τη νοημοσύνη μας.

Επιπλέον, γνωρίζατε ότι τα νοσοκομεία της Περιφέρειας δεν μπορούν να παράσχουν σωστή περίθαλψη σε διασωληνωμένους λόγω Covid-19. Δεν πράξατε τίποτε απολύτως για να τα ενισχύσετε.

Γνωρίζατε, τέλος, ότι η εξάντληση κάθε δυνατότητας να αυξηθούν οι διαθέσιμες, σωστά στελεχωμένες, κλίνες ΜΕΘ είναι μονόδρομος για να ανέβει το επίπεδο «κορεσμού» του ΕΣΥ, και να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Δεν πράξατε τίποτε απολύτως από τον Μάιο έως και σήμερα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Γνωρίζατε. Παραλείψατε. Αμελήσατε. Είπατε ψέματα.

***

Σε οποιαδήποτε φυσιολογική, πολιτισμένη χώρα, η δημοσίευση της έρευνας Λύτρα – Τσιόδρα θα είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό. Το δε «ανώτατο» επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας θα βρίσκονταν ήδη σπίτι του, προετοιμάζοντας την νομική του υπεράσπιση έναντι διώξεων για την εγκληματική αμέλεια, τις παραλείψεις και τα ψεύδη με τα οποία φιλοτεχνούσε τις απανωτές «νίκες επί του κορωνοϊού», «νίκες» που σε κάθε νέο κύμα της πανδημίας συνεχίζουν έως και σήμερα να συνοδεύονται από εκατόμβη νεκρών.

Η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη όμως, δεν είναι ούτε φυσιολογική ούτε πολιτισμένη χώρα. Είναι μια δυστοπία όπου η ζωή και ο θάνατος εκάστου ενός εξ ημών εξαρτάται από τον τόπο διαμονής του, από το εάν είναι επώνυμος ή όχι, από την οικονομική του δυνατότητα να προστρέξει σε ιδιώτη γιατρό και ιδιωτικό νοσοκομείο.

Η βαριά σκιά των χιλιάδων ανθρώπων που έχασαν άδικα τη ζωή τους, αλλά και οι δυσοίωνες προοπτικές που διαγράφονται για το μέλλον, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση που διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας στις μαύρες τούτες ημέρες, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την πανδημία.

Αυτονόητα προκύπτει και η ευθύνη της αντιπολίτευσης, σε κοινό μέτωπο, να ζητήσει την παραίτηση Μητσοτάκη και τη διενέργεια εκλογών.

Είναι θέμα ζωής ή θανάτου.


πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου