Το γεγονός ότι στην ΕΕ η μία χώρα μετά την άλλη παίρνουν μέτρα για να προλάβουν δραματικές συνέπειες από το επερχόμενο νέο κύμα της πανδημίας που έρχεται με τη μετάλλαξη Ο κάνει ακόμη πιο σοκαριστική την κυβερνητική αφασία. 

Οταν η Πορτογαλία με πολύ υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από το δικό μας προχωρά σε μίνι λοκντάουν, πώς μπορεί να υποστηριχθεί ότι τα ανέμελα Χριστούγεννα που μας προσφέρει η κυβέρνηση είναι η σωστή επιλογή; 

Στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν τις κυλιόμενες μετρήσεις που δείχνουν μεγάλη κοινωνική απογοήτευση από τη διαχείριση της πανδημίας και αδιαφορούν για τα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι έρχονται δύσκολες μέρες για το ΕΣΥ. 

Από τη μια υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και από την άλλη το οικονομικό. Οι αυστηροί περιορισμοί στους εμβολιασμένους τους εκθέτουν για τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους αλλά η συνέχιση της χαλάρωσης μπορεί να φέρει μια πραγματική καταστροφή στη δημόσια υγεία. Λεφτά για νέο λοκντάουν δεν υπάρχουν και γι αυτό προετοιμάζονται μεσοβέζικες λύσεις όπως η επέκταση της τηλεεργασίας, το ωράριο στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης (μέχρι τα μεσάνυχτα το πιθανότερο) και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60. 
Αλλά δεν μπορεί να εξηγηθεί με ορθολογικούς όρους γιατί όλα αυτά (αν υποθέσουμε ότι είναι τα σωστά μέτρα) θα εφαρμοστούν μετά τις γιορτές, όταν τότε η έξαρση των κρουσμάτων μπορεί να έχει γίνει ανεξέλεγκτη. 

Στο μεταξύ η επιτροπή Τσιόδρα έχει πλήρως ακυρωθεί και αυτό επιτείνει την κοινωνική ανασφάλεια, ενώ η πόλωση που καλλιεργεί η κυβέρνηση δυσχεραίνει την αναγκαία εθνική συνεννόηση για την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Το πόσο στραβά αρμενίζουν φαίνεται και στην αγωνία που εκφράζει ο φιλοκυβερνητικός τύπος. 

Με τον τίτλο «Παλινωδίες», η «Καθημερινή» γράφει στο κύριο άρθρο της πρώτης της σελίδας: «Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι κυβερνητικές διαρροές, όμως, που αναιρούνται το επόμενο πρωί, τα πίσω-μπρος, υπό την πίεση διαφόρων ομάδων, ροκανίζουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και προκαλούν αδικαιολόγητη αβεβαιότητα. Ας μπει μια τάξη, λοιπόν, στο ποιος μιλάει πότε, ποιος αποκλείει προκαταβολικά μέτρα που μπορεί να φανούν αναγκαία σε μερικές μέρες». 

Η "ναυαρχίδα" της κεντροδεξιάς χτυπάει το σαμάρι (το επικοινωνιακό) για να αναδείξει το πολιτικό (την αναποτελεσματικότητα) με ένα τρόπο διακριτικό αλλά σαφή. 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" στο κύριο άρθρο της: 

Βρισκόμαστε πια σχεδόν δύο χρόνια σε πανδημία. Ολο αυτό το διάστημα η διαχείρισή της, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, είχε πετυχημένες και αποτυχημένες στιγμές. Αυτό που διαφοροποιούσε τις πρώτες από τις δεύτερες ήταν η πολυφωνία των ιθυνόντων: τις φορές εκείνες που το μήνυμα ήταν ενιαίο και έβγαινε τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους επιστήμονες έφτανε ισχυρό μέχρι την κοινωνία, η οποία ακολουθούσε πιστά τις οδηγίες για την προστασία της. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το μήνυμα έπεφτε στο κενό ή γινόταν αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις.

Η συζήτηση για τα υποχρεωτικά rapid tests που αφορούν ακόμα και τους εμβολιασμένους για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έγινε δημόσια και η ανατροπή μιας φαινομενικά ειλημμένης απόφασης από τα πλέον επίσημα χείλη δημιούργησε την αίσθηση πως οι πολιτικές αποφάσεις διαφοροποιούνται από τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Η ίδια πολυφωνία που το προηγούμενο διάστημα πολλές φορές έγινε βραχνάς έκανε και πάλι την εμφάνισή της, μπερδεύοντας όσους παρακολουθούν με ανησυχία την εξάπλωση της μετάλλαξης Ομικρον και αγωνιούν αφενός για την υγεία τους και την υγεία των δικών τους ανθρώπων και αφετέρου για τον κλάδο του εμπορίου που περιμένει την περίοδο των γιορτών για να μειώσει το έλλειμμα της χρονιάς.

Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνία ή πολιτικό βουητό. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, στη στροφή που θα κρίνει την πορεία του επόμενου χρόνου. Είναι ίσως πιο αναγκαίο από ποτέ να περιοριστεί η πολυφωνία γύρω από τα μέτρα ασφαλείας, όποια κι αν είναι αυτά. Με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν θα μπερδεύεται ούτε θα εκτίθεται.
πηγη: https://tvxs.gr