Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 09 Ιούν 2021
Εργασιακό: «Ράπισμα» στην κυβέρνηση από τους φορείς – Ζητάει κι άλλα ο ΣΕΒ!
Κλίκ για μεγέθυνση







«Το νομοσχέδιο αποδομεί το υφιστάμενο, εδώ και δεκαετίες, πλαίσιο που διέπει το ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο»


09.06.2021


Ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στέκεται η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων, που τοποθετήθηκαν σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, για «αντιμεταρρύθμιση του αιώνα» έκανε λόγο εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο Δημήτρης Μπράτης. «Το νομοσχέδιο αποδομεί το υφιστάμενο, εδώ και δεκαετίες, πλαίσιο που διέπει το ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο», σημείωσε. «Βασική στόχευση του νομοσχεδίου είναι η αποδυνάμωση της συλλογικής αυτονομίας και του ρόλου των συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων», είπε.

«Το νομοσχέδιο επιδιώκει τη διασφάλιση της μέγιστης ευελιξίας του εργοδότη, με την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας και την ενίσχυση της ατομικής, σε μια περίοδο που η ανεργία είναι στα ύψη και η διαπραγματευτική θέση του εργαζόμενου είναι δεινή», είπε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο «μας γυρίζει σε εργασιακές σχέσεις των αρχών του 19ου αιώνα, που ο μισθός και οι όροι εργασίας δεν ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης αλλά μονομερής επιβολή των όρων εργασίας από τον εργοδότη».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δ. Μπράτης είπε ότι «είναι βέβαιο πως το 8ωρο καταργείται μέσω της δήθεν οικειοθελούς αίτησης του εργαζόμενου» και προειδοποίησε ότι η διάταξη αυτή θα οδηγήσει σε ζούγκλα εργασιακών σχέσεων, με δεδομένο μάλιστα ότι αυξάνεται ο χρόνος των υπερωριών και επεκτείνεται η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, σε ένα σωρό κλάδους και επιχειρήσεις, ακόμη και στις επιχειρήσεις σκυροδέματος. «Θα έχουμε τεράστια σύγχυση μεταξύ του εργασιακού χρόνου και του ελεύθερου χρόνου, ο εργαζόμενος θα είναι λάστιχο και δεν θα γνωρίζει το ωράριο εργασίας του, δεν θα έχει την Κυριακή ως αργία», είπε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ.

Ως προς τις παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, είπε ότι είναι παρεμβάσεις που επαναφέρουν νόμο του 1976 που μιλούσε για την καταχρηστική απεργία. «Ο υπουργός Εργασίας, με τις παρεμβάσεις που κάνει, παρεμποδίζει πλήρως το δημοκρατικό δικαίωμα λειτουργίας των συνδικάτων», είπε ο Δ. Μπράτης.

Αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για το προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας που πρέπει να ανέρχεται στο 33,3% σε μια επιχείρηση κοινής ωφέλειας για να επισημάνει: «προφανώς η απεργία έχει κόστος και για τους εργαζόμενους και για το κοινωνικό σύνολο αλλά είναι το μόνο μέσο άσκησης πίεσης των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους. Αν είναι να μην έχουν καμία συνέπεια οι απεργίες, τότε δεν υπάρχει λόγος να προκηρύσσονται. Με τα εμπόδια που θέτει το νομοσχέδιο το δικαίωμα στην απεργία εξαλείφεται».
ΕΚΑ: Νομοσχέδιο ύμνος στην ατομικότητα και μίσους στη συλλογικότητα

Νομοσχέδιο προστασίας του ΣΕΒ, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή. «Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένας ύμνος στην ατομικότητα, είναι νομοσχέδιο μίσους στη συλλογικότητα», είπε ο Γιώργος Μυλωνάς και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, για ποιον λόγο όταν, μετά κόπων και βασάνων, υπογράφεται μια συλλογική σύμβαση εργασίας, να δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να μπορεί να προχωρήσει και σε ατομικές συμβάσεις».

Ο πρόεδρος του ΕΚΑ είπε ακόμα ότι «δεν μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί το δεκάλεπτο διάλειμμα ενός εργαζόμενου, πρέπει να βγαίνει εκτός του ωραρίου του, γιατί οι εργαζόμενοι με μειωμένο ωράριο θα πρέπει να έχουν σπαστό ωράριο, γιατί εάν εργαζόμενος δικαιωθεί από το δικαστήριο, δεν μπορεί να επαναπροσληφθεί, ούτε μπορεί να γίνει κατανοητό πως αυξάνονται οι υπερωρίες την ίδια ώρα που καταργείται το 8ωρο και πάμε στο δεκάωρο».

«Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με μείωση μισθών και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΑ.

Ο Γιώργος Μυλωνάς τόνισε ότι «αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αλλά πρέπει να αποσυρθεί». Προέβλεψε ότι θα αυξηθεί η απλήρωτη και αδήλωτη εργασία και κατήγγειλε την κατάργηση της αργίας της Κυριακής και σε άλλους κλάδους, καθώς και την «αύξηση της δοκιμαστικής περιόδου εργασίας σε 12μηνο, χωρίς αποζημίωση απόλυσης».

«Αυτό το νομοσχέδιο υμνεί την απεργοσπασία. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί προστατεύονται τόσο αυτοί που δεν θέλουν να απεργήσουν. Δεν τους ενόχλησε ποτέ κανείς. Πάντα υπήρχε αυτό το δικαίωμα», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΑ και πρόσθεσε ότι καταργείται κάθε δυνατότητα απεργίας.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων, των οικοδόμων, αλλά και των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιώς. Την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων ζήτησαν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό.
ΓΣΕΒΕΕ: Το νομοσχέδιο χτυπάει τον πυρήνα του συνδικαλιστικού κινήματος, τις συλλογικές συμβάσεις

«Το εργασιακό νομοσχέδιο αφήνει, αν όχι όλους, τους συντριπτικά περισσότερους, δυσαρεστημένους», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας ο Γιώργος Καββαθάς, εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ. Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει πολλές ασάφειες, δημιουργεί προβλήματα στη συλλογική έκφραση, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων, και χτυπάει τον πυρήνα του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο Γ. Καββαθάς είπε ότι το ζήτημα θα μπορούσε να μείνει στο επίπεδο της κλαδικής ή της επιχειρησιακής σύμβασης ώστε να προστατεύεται ο εργαζόμενος αλλά και ο υγιής ανταγωνισμός των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ εξέφρασε την απορία του για το ότι απουσιάζει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τους αυτοαπασχολούμενους και προσέθεσε ότι για τη ΓΣΕΒΕΕ υπάρχει θέμα με την εξίσωση της αποζημίωσης του εργατοτεχνίτη με τον υπάλληλο. «Πρέπει να προχωρήσουμε στην εξάλειψη αυτής της διάκρισης, αλλά αυτή η διάκριση θα πρέπει να εξαλειφθεί σε ένα μεταβατικό στάδιο. Είτε να αρχίσει να εφαρμόζεται για όσους προσληφθούν από τώρα και εφεξής είτε να εφαρμοστεί σε δύο στάδιο», ανέφερε και επισήμανε ότι φορτώνονται με επιπλέον βάρος οι επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη σε δυσμενή θέση.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο διαφώνησε με τις διατάξεις για τις υπερωρίες.
Ο ΣΕΒ ζητάει τώρα «διευθέτηση χρόνου εργασίας» με πρόταση του εργοδότη

Δυσαρεστημένος εμφανίστηκε, ωστόσο, ακόμη και ο ΣΕΒ. «Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών θεωρεί ότι η εργασιακή μεταρρύθμιση πρέπει να αντανακλά τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα και απαιτεί διαρκή προσαρμοστικότητα και ευελιξία», υποστήριξε η Αικατερίνη Δασκαλάκη.

Η εκπρόσωπος του ΣΕΒ είπε ότι εις βάρος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων κινούνται οι διατάξεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, διότι δεν λαμβάνουν υπόψη τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές, τις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων και τα σύγχρονα οργανωτικά μοντέλα αλλά και τις ανάγκες των ίδιων των εργαζομένων, καθώς οι επιχειρήσεις δεν έχουν καν τη δυνατότητα να προτείνουν στους εργαζόμενους τους διευθέτηση του χρόνου εργασίας τους. Ανέφερε επίσης ότι η εφαρμογή της τηλε-εργασίας απέχει από τις ευρωπαϊκές πρακτικές, απέχει από την πρόσφατη συμφωνία των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων για την ψηφιοποίηση της εργασίας, ενώ οι γραφειοκρατικές όψεις της ενδέχεται να δυσχεράνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, καθώς δεν αναγνωρίζεται ρητά στις επιχειρήσεις το δικαίωμα της εφαρμογής συστήματος τηλε-εργασίας, βάσει των επιχειρησιακών και οργανωτικών αναγκών τους, με όρους ευελιξίας και συμφιλίωσης του επαγγελματικού και ιδιωτικού χρόνου.

Η εκπρόσωπος του ΣΕΒ ζήτησε η ψηφιακή κάρτα να εφαρμοστεί με οριζόντιο τρόπο σε όλες τις επιχειρήσεις. Πρότεινε επίσης να υπάρξει κρατικός πόρος, από τον κοινωνικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων που θα προκύψουν από την ενσωμάτωση των διατάξεων.
Θετική η ΕΣΕΕ

Την θέση ότι οι ρυθμίσεις για τη διευθέτηση θα βοηθήσουν ιδίως το λιανεμπόριο που έχει πολλές ανάγκες, εξέφρασε ο Αντώνης Μέγγουλης, εκ μέρους της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή. Είπε επίσης, ότι η ΕΣΕΕ δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση για την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας και την τηλε-εργασία, φτάνει να βρεθούν τα κατάλληλα εργαλεία και να εξευρεθούν τα κεφάλαια ώστε οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να μπορέσουν να εγκαταστήσουν την αναγκαία υποδομή και να την ανανεώνουν. Ζήτησε δε μεταβατική περίοδο.

Θετικά εκφράστηκαν, τέλος, ΣΕΤΕ και Ομοσπονδία Ξενοδόχων.
Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου