Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Ιούν 2023
Η Ν.Δ. «διαγράφει» Σαμαρά και Κωνσταντίνο Καραμανλή!
Κλίκ για μεγέθυνση















Αριστερά: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ τον Μάρτιο του 1978 στο Μοντρέ της Ελβετίας | Δεξιά: Ο Νίκος Φίλης υπερασπίστηκε την πάγια ελληνική θέση περί «μουσουλμανικής μειονότητας» με τρεις συνιστώσες στην αντιπαράθεσή του με τον Αγγελο Συρίγο




09.06.2023, 11:08
 
 
Με τυχοδιωκτική επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη, οι σοβαρές τοποθετήσεις του Νίκου Φίλη για τη μουσουλμανική μειονότητα βρέθηκαν στο στόχαστρο των γαλάζιων μηχανισμών προπαγάνδας, που κάνουν ότι ξεχνάνε όσα έχουν πει και έχουν γράψει ο ιδρυτής του κόμματος και ο πρώην πρωθυπουργός.

Μετά τις επιθέσεις του ίδιου του αρχηγού της εναντίον των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από τη μειονότητα της Θράκης, χθες έβαλε στο στόχαστρό της τον Νίκο Φίλη η ομάδα μαύρης προπαγάνδας της Ν.Δ. Αφορμή υπήρξε η αντιπαράθεση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αγγελο Συρίγο, που εκπροσωπούσε τη Ν.Δ., την Τετάρτη το βράδυ, στην εκπομπή Casus Belli του «Attica TV».

Από το πρωί χθες, άρχισαν τα φιλομητσοτακικά μέσα ενημέρωσης να καταγγέλλουν τον Νίκο Φίλη, με τον ψευδή ισχυρισμό ότι μίλησε για «τουρκική μειονότητα». Δεν άργησε να πάρει και επίσημα ανάλογη θέση και η Ν.Δ., με δήλωση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής.

Ο κ. Παύλος Μαρινάκης κατήγγειλε ότι «ο Νίκος Φίλης ήταν ξεκάθαρος, μιλώντας ανοιχτά για τουρκική μειονότητα στη Θράκη», και συμπλήρωσε ότι «δεν περιμένουμε καμία αντίδραση και καμία διάψευση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε βέβαια την αποπομπή του Νίκου Φίλη. Φαίνεται ότι δεν είπε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τη γραμμή του κόμματός του. Και αυτή η γραμμή είναι αντίθετη στις διεθνείς συνθήκες και υπονομευτική της αρμονικής συνύπαρξης στη Θράκη».

Διαστρέβλωση

Πρόκειται για μια ανοιχτή διαστρέβλωση των λεχθέντων από τον κ. Φίλη, ο οποίος είναι από τους πιο καταρτισμένους βουλευτές και ο λόγος του είναι πάντα συγκροτημένος. Ο πρώην υπουργός Παιδείας υποστήριξε με κάθε σαφήνεια την επίσημη πολιτική για τη μειονότητα και επέμεινε στον χαρακτηρισμό της ως «μουσουλμανικής», η οποία διακρίνεται σε τρία εθνοτικά στοιχεία (Τουρκογενείς, Πομάκοι, Τσιγγάνοι). Και σ’ αυτό το ζήτημα συμφώνησε ο κ. Συρίγος. Μπορεί καθένας να παρακολουθήσει το επίμαχο απόσπασμα της εκπομπής και να το διαπιστώσει μόνος του (https://tinyurl.com/24hmzoky, μετά το 33΄).

Ο κ. Φίλης είπε απλώς αυτό που επίσημα αποδέχεται η ελληνική πολιτεία, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. «Μπορούν ατομικά να ονομάζονται Τουρκογενείς ή Τούρκοι», είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Συρίγος συμφώνησε: «Δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Δεν υπάρχει εδώ κανένα πρόβλημα. Εχουν δικαίωμα ατομικά να λένε ό,τι θέλουνε. Είμαι Τούρκος, είμαι Πομάκος, είμαι Τσιγγάνος». Και όταν τέθηκε πάλι το ερώτημα «έχουμε τουρκική μειονότητα;», ο κ. Φίλης ήταν και πάλι κατηγορηματικός: «Εχουμε μουσουλμανική μειονότητα, με τρεις εκδοχές. Είναι οι Τουρκογενείς, είναι οι Πομάκοι και είναι και οι Τσιγγάνοι». Λίγο αργότερα, το ερώτημα ξανατέθηκε: «Υπάρχει τουρκική μειονότητα;». Και πάλι η απάντηση του κ. Φίλη ήταν μονότονα η ίδια: «Κατά τη γνώμη μου, όχι. Υπάρχει μουσουλμανική με τρεις συνιστώσες».

Το βαθύ κράτος

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που ενόχλησε τη Ν.Δ. είναι ότι ο κ. Φίλης δεν δίστασε να καταγγείλει τους μηχανισμούς του βαθέος κράτους στην περιοχή, οι οποίοι με το αζημίωτο επιχειρούν να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στον πλειονοτικό και τον μειονοτικό πληθυσμό της Θράκης. Και βέβαια ρώτησε κι εκείνος με τη σειρά του τον κ. Συρίγο γιατί καταγγέλλει η Ν.Δ. την παρουσία κάποιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει και ο Τούρκος πρόξενος και δεν προβληματίζεται από την ανάλογη συμπεριφορά του περιφερειάρχη, ο οποίος υποστηρίχτηκε από τη Ν.Δ. «Το να πηγαίνεις να χαιρετάς σε μια εκδήλωση τον Τούρκο πρόξενο, είναι κάτι που όλοι το κάνουνε», ήταν η απάντηση - ομολογία του κ. Συρίγου, ο οποίος, μάλιστα, στο κλείσιμο της αντιπαράθεσης, δεν παρέλειψε να επαινέσει τον συνομιλητή του: «Είναι ευτυχές γεγονός ότι έχουμε τον κ. Φίλη, ο οποίος γνωρίζει τα θέματα αυτά».

Η απόφαση προσωπικά του κ. Μητσοτάκη να αναδείξει αυτό το θέμα σε μείζον, μόνο και μόνο επειδή το κόμμα του υπολείπεται στον ένα νομό της Θράκης, είναι χαρακτηριστικό για τον τυχοδιωκτικό τρόπο που πολιτεύεται. Δυο παραδείγματα από την παράταξή του θα έπρεπε να τον έχουν κάνει πιο σοφό γι’ αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα.

 Το πρώτο: Από τους σημερινούς εξέχοντες πολιτικούς, εκείνος που μιλούσε από τη δεκαετία του ‘80 για «τουρκική μειονότητα» είναι ο θεωρούμενος «υπερπατριώτης» Αντώνης Σαμαράς, προβλέποντας μάλιστα την εξαφάνισή της. Σε κείμενό του στο περιοδικό «Εποπτεία» έγραφε: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι εγώ ο ίδιος, εάν ζω στα 55 ή 60 χρόνια μου και έχω κυβερνητικές ευθύνες, δεν πρόκειται να αντιμετωπίζω το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη π.χ., γιατί οι Τούρκοι θα ’χουν φύγει από κει, θα ’χουν εγκατασταθεί στη Φρανκφούρτη ή τη Μασσαλία» (τχ. 141, Ιανουάριος 1989). Στο ίδιο άρθρο, ο κ. Σαμαράς υποστήριζε με πάθος την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας: «Είναι πια κοινός τόπος ότι η Τουρκία θα μπει τελικά στην Ευρώπη. Συνεπώς θα πρέπει να εργαζόμαστε για τη σχετικοποίηση των αντιθέσεων και την ενίσχυση των ευρωπαϊστών μέσα στην Τουρκία. Παρακαλώ να με καταλάβετε: δεν είμαι ενδοτικός». Το ενδιαφέρον είναι ότι στη συντακτική επιτροπή αυτού του σκληρού νεοφιλελεύθερου και φιλοαμερικανικού περιοδικού εκείνη την περίοδο ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

 Το δεύτερο: Κι αν δεν αρκεί ο κ. Σαμαράς, ο προσδιορισμός της μειονότητας στη Θράκη ως «τουρκικής» περιλαμβάνεται στα «Αρχεία» του θεωρούμενου ως «Εθνάρχη» της μεταπολεμικής Ελλάδας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στη συνάντηση που είχε ως πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, στο Μοντρέ της Ελβετίας, στις 10-11 Μαρτίου του 1978, ο Καραμανλής αναφέρεται ρητά σε «τουρκική μειονότητα», ενώ όλο τον πληθυσμό της μειονότητας από την εποχή της υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης μέχρι σήμερα τον ορίζει ως «Τούρκους».

Τα «Αρχεία»

Αντιγράφω από την επίσημη έκδοση των «Αρχείων» (τ. 10, σ. 134-5) τη συγκεκριμένη δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή:

«Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των μειονοτήτων, η δική μας πλευρά είναι εκείνη που θα πρέπει να εγείρει θέμα. Η εξέλιξις του προβλήματος αυτού έχει ως εξής: Οταν υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης, υπήρχαν 111.000 Ελληνες εις την Τουρκία και 106.000 Τούρκοι εις Ελλάδα. Σήμερα υπάρχουν 10.000 Ελληνες στην Κωνσταντινούπολη και 120.000 Τούρκοι στην Ελλάδα. […] Δεν είχα ποτέ την πρόθεση, ως Κυβέρνησις, να ενοχλήσω την τουρκική μειονότητα».

Προτού αρχίσει, λοιπόν, τις καταγγελίες για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης, καλό είναι να κατεβάσει από τα γραφεία του κόμματός του το πορτρέτο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου