Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 04 Νοέ 2021
Παγκόσμια αγωνία για την ελευθερία Τύπου στην Ελλάδα – Το IPI ζητά να αποσυρθεί η τροπολογία για τις «ψευδείς ειδήσεις»
Κλίκ για μεγέθυνση






Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η δημοσιογραφία που ζητά λογοδοσία από την εξουσία, φυσικά και κλονίζει την κυβέρνηση», φωτογραφίζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη.



04.11.2021


Το IPI, η μεγαλύτερη δημοσιογραφική ένωση στον κόσμο, για την προώθηση και προστασία της ελευθερίας του Τύπου και τη βελτίωση των δημοσιογραφικών πρακτικών, σε συνεργασία με το MFRR ζητoύν από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει πίσω την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα όσον αφορά τις «ψευδείς ειδήσεις»

Με μια εκτενή ανακοίνωση που δημοσίευσε η ένωση για το ζήτημα της Ελλάδας, τονίζεται ότι «η αμφιλεγόμενη τροπολογία θα θέσει υπό απειλή την ελευθερία του Τύπου και ένας τέτοιος νόμος στα λάθος χέρια θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνος».

Μέσα σε άλλα το IPI και το MFRR επισημάινουν ότι η αλλαγή του άρθρου 191 του ΠΚ ως προς τα fake news «δεν περιέχει σαφή ορισμό των «ψευδών ειδήσεων», ενώ υπογραμμίζουν ότι «η δημοσιογραφία που ζητά λογοδοσία από την εξουσία, φυσικά και κλονίζει την κυβέρνηση».

Τονίζει μάλιστα ότι «η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω εάν τελικά ψηφιστεί αυτός ο νόμος και θα στείλει ένα ανησυχητικό μήνυμα για το κατά πόσον η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη προς την ελευθερία των ΜΜΕ».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι κάτωθι υπογράφοντες εταίροι του Media Freedom Rapid Response (MFRR) παροτρύνουν σήμερα την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει τις προτάσεις που θα επέβαλλαν πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για δημοσιογράφους που κρίνονται ένοχοι για δημοσίευση «ψευδών ειδήσεων». Πιστεύουμε ότι οι ποινικές κυρώσεις και οι ασάφειες στον ορισμό του νομοσχεδίου θα υπονομεύσουν την ελευθερία του Τύπου και θα έχουν ως αποτέλεσμα το πάγωμα του λόγου σε μια εποχή που η ανεξάρτητη δημοσιογραφία βρίσκεται ήδη υπό πίεση στην Ελλάδα.

Η πρόταση για το άρθρο 191 του Αστικού Κώδικα, που υποβλήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα περιλαμβάνει ποινές για όσους κρίνονται ένοχοι για τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων που μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο στο κοινό ή να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, την αμυντική ικανότητα της χώρας ή τη δημόσια υγεία». Προσθέτει: «Εάν η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή διαδικτυακά, ο δράστης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και πρόστιμο».

[…]
Ανησυχητικό μήνυμα για το κατά πόσον η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη προς την ελευθερία των ΜΜΕ

Αντί να βελτιώσει το υπάρχον άρθρο 191 του Αστικού Κώδικα, το οποίο είναι ήδη προβληματικό, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω εάν τελικά ψηφιστεί αυτός ο νόμος και θα στείλει ένα ανησυχητικό μήνυμα για το κατά πόσον η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη προς την ελευθερία των ΜΜΕ.
 
 
 
IPI-The Global Network for Independent Journalism
 
@globalfreemedia
#Greece: A bill which would amend the criminal code to introduce fines & jail sentences for journalists found guilty of publishing “false news” has now been submitted to parliament. IPI and @MediaFreedomEU remain firmly opposed to this bill. Statement🔻
 
 
Greece: Justice Ministry must withdraw amendment on ‘false news’ - International Press Institute
 
ipi.media
11:38 π.μ. · 4 Νοε 2021
10
1
Αντιγραφή συνδέσμου στο Tweet
 

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόμοιες σπασμωδικές αντιδράσεις στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιχειρήθηκαν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία: και οι δύο είτε δέχτηκαν βέτο είτε αποσύρθηκαν μετά από έντονη κριτική από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Η μόνη χώρα που προχώρησε ήταν η Ουγγαρία, η οποία ποινικοποίησε τη διάδοση της παραπληροφόρησης που θεωρείται ότι υπονομεύει τον αγώνα των αρχών ενάντια στον Covid-19 με πρόστιμα και ποινές φυλάκισης.
Καλούμε το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει αμέσως την τροπολογία και, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να συνεχίσει την πίεση, καλούμε τους βουλευτές να απορρίψουν την πρόταση. Σε μια εποχή όπου οι πολιτικοί κατηγορούν όλο και περισσότερο την κριτική δημοσιογραφία πως είναι “ψευδείς ειδήσεις”, σε λάθος χέρια, ένας τέτοιος νόμος θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνος. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να συναντηθεί με τα δημοσιογραφικά συνδικάτα της Ελλάδας και τους διεθνείς οργανισμούς ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και να ακούσει τις ανησυχίες τους. Εξάλλου τελικά, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης δεν είναι μέσω κυβερνητικών ρυθμίσεων. Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται είναι ένας ισχυρός, επαγγελματικός, πλουραλιστικός και ανεξάρτητος τύπος που μπορεί να παρέχει στο κοινό αξιόπιστες πηγές πληροφοριών. Εάν η ελληνική κυβέρνηση βλέπει σοβαρά την αντιμετώπιση της εξάπλωσης ψευδών πληροφοριών, πρωτοβουλίες για την προστασία της ασφάλειας των (ερευνητικών) δημοσιογράφων, ανάπτυξη της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας και η εξασφάλιση ισχυρής και ζωντανής αγοράς μέσων με υψηλό βαθμό πλουραλισμού είναι πολύ καλύτεροι τρόποι για να ξεκινήσει.
Οι οργανώσεις που υπογράφουν:

• ARTICLE 19
• European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
• European Federation of Journalists (EFJ)
• Free Press Unlimited (FPU)
• International Press Institute (IPI)
• OBC Transeuropa (OBCT)


Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου