Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 10 Δεκ 2020
Χαμηλά ο πήχης για την Τουρκία, υποχωρήσεις σε Ουγγαρία - Πολωνία
Κλίκ για μεγέθυνση
10.12.2020, 15:27

 

 
Σύνοδος κορυφής χαμηλών προσδοκιών με τη Γερμανία αφενός να συνεχίζει την παρελκυστική πολιτική για τις κυρώσεις στην Τουρκία κι αφετέρου να έρχεται σε συμβιβαστική συμφωνία με Ουγγαρία και Πολωνία από την οποία κερδισμένες βγαίνουν οι δυο τελευταίες. Τι δήλωσαν ηγέτες προσερχόμενοι.

Χωρίς απόφαση για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας αλλά με συζητήσεις για μέτρα μόνο σε στελέχη της τουρκικής πετρελαϊκής ΤΡΑΟ για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου αναμένεται η διήμερη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην ατζέντα βρίσκονται η διαχείριση της πανδημίας και τα εμβόλια, οι σχέσεις με την Τουρκία και με τις ΗΠΑ (μετά την εκλογή Μπάιντεν), ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Λήψη αποφάσεων ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε προσερχόμενος ότι πρώτο ζήτημα της συνεδρίασης είναι ο συμβιβασμός με τις Ουγγαρία και Πολωνία, εκτιμώντας ότι η εκκρεμότητα θα λήξει σήμερα, καθώς το θέμα «κινείται στη σωστή κατεύθυνση».

Μιλώντας για το δεύτερο ζήτημα, την κατάσταση δηλαδή στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το διακύβευμα είναι πολύ σαφές και πολύ ξεκάθαρο: η αξιοπιστία της Ε.Ε.

«Τώρα θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει» είπε αφού αναφέρθηκε στο συμβούλιο του Οκτωβρίου, όταν «αποφασίσαμε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες και ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων είναι αυτό το Συμβούλιο».

Έμφαση στον απεγκλωβισμό προϋπολογισμού και Ταμείου

Ωστόσο, σε αυτό το Συμβούλιο πάντως οι «27» δίνουν έμφαση στον απεγκλωβισμό του πακέτου 1,8 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, μετά τη συμβιβαστική συμφωνία της προεδρεύουσας Γερμανίας με τη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία, ώστε να μην ασκήσουν βέτο προκαλώντας καθυστερήσεις. 

Σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες των κρατών - μελών θα εγκρίνουν το σχέδιο ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφύγει την εφαρμογή του μηχανισμού σύνδεσης του κράτους δικαίου με όλες τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, ώστε οι δύο χώρες να μην χάσουν κονδύλια. 

Τo Reuters μεταδίδει ότι, σύμφωνα με τη συμφωνία, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εκδώσουν μια δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ότι ότι η σύνδεση του κράτους δικαίου με τα ταμεία θα γίνεται αντικειμενικά και μόνο για τη διασφάλιση της ορθής χρήσης των χρημάτων της Ένωσης, και όχι για την τιμωρία χωρών.

Για νίκη έκανε λόγο ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πίτερ Σιιζάρτο, ενώ ο Πολωνός πρόεδρος, Άντρζεϊ Ντούντα, μίλησε για «προκαταρκτική συμφωνία».

Επιστολή Μισέλ στους ηγέτες

Αξίζει να σημειωθεί πως σε επιστολή του προς τους ηγέτες ο Μισέλ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να επιτευχθεί «συμφωνία για ένα κοινό πακέτο που θα επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή τόσο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου όσο και του Ταμείου ανάκαμψης».

Φτάνοντας ο ίδιος στη σύνοδο εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, η οποία «θα ήταν ένα πολύ σημαντικό και πολύ δυνατό σήμα για τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και για τους ευρωπαίους πολίτες». «Τις τελευταίες ημέρες, κατά την προετοιμασία αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάναμε πολύ πρόοδο» είπε.

Το ίδιο ισχυρίστηκε και για το μέτωπο της πανδημίας του Covid-19, αναφερόμενος όχι στο διαχείριση από τις κυβερνήσεις αλλά στο εμβόλιο. «Τώρα είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε και να διανείμουμε τα εμβόλια παντού στην Ευρώπη, αλλά και σε στενή συνεργασία με όλους τους συνεργάτες μας στον κόσμο» πρόσθεσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο στόχο του προϋπολογισμού αναφορικά με την την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής για «μείωση των εκπομπών τουλάχιστον 55% έως το 2030, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο «βρίσκεται στο χέρι μας».

Τι δηλώνουν Μέρκελ και Μακρόν

Η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι εργάστηκε «πολύ σκληρά» τις τελευταίες ημέρες για να καμφθούν οι δυσκολίες και να βρεθεί λύση μετά τις ανησυχίες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

«Θα δούμε σήμερα εάν μπορούμε να βρούμε ομοφωνία», είπε η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά συμπλήρωσε ότι «φυσικά, θα ήταν ένα πολύ σημαντικό σημάδι της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δράσει, εάν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα».

«Επιτυγχάνεται ένας συμβιβασμός και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τον ολοκληρώσουμε» σχολίασε ο Εμανουέλ Μακρόν και αναφέρθηκε επίσης στην κλιματική κρίση τόνισε την ανάγκη επίτευξης του στόχου έως το 2030.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία είπε ότι αναμένει μια «εξαιρετικά ευαίσθητη συζήτηση» κι επανέλαβε ότι οι χώρες πρέπει να «υπερασπιστούν την κυριαρχία των κρατών μελών της Ε.Ε. και τη σταθερότητα».

Οι δύο «κακοί»

Ο πρωθυπουργός της κερδισμένης Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι είπε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται την έγκριση του Ταμείου και του προϋπολογισμού, αλλά και να αποφύγει «μια αυθαίρετη και πολιτικά υποκινούμενη απόφαση»

Πρόσθεσε ότι τα συμβιβαστικά συμπεράσματα που συμφώνησε η χώρα του με τη γερμανική προεδρία καθορίζουν μια «γραμμή οριοθέτησης» μεταξύ των κανονισμών ελέγχου του προϋπολογισμού, της καταπολέμησης της διαφθοράς και καταπολέμησης της απάτης, αφενός, και των νομοθετικών κανονισμών αφετέρου.

«Σήμερα φοβόμαστε ότι μπορεί να δεχτούμε επίθεση με αδικαιολόγητο τρόπο, αλλά φυσικά στο μέλλον οποιαδήποτε χώρα… μπορεί επίσης να δεχτεί επίθεση. Και για να αποφευχθεί αυτή η αβεβαιότητα και η ασάφεια έχουμε επεξεργαστεί συμπεράσματα ως απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε με τη διαδικασία» σημείωσε.

Στο ίδιο ύφος ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, τόνισε ότι μετά από εβδομάδες συζητήσεων «απέχουμε μόλις μία ίντσα από την επίτευξη συναίνεσης», μιας καλής κατά τη γνώμη του συμφωνίας «για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Σήμερα, αγωνιζόμαστε για την ενότητα της κοινής μας ηπείρου» είπε κάνοντας λόγο για νίκη της κοινής λογικής, καθώς «όταν οι χώρες αντιμετωπίζουν την πανδημία και τις οικονομικές της συνέπειες, πρέπει να συμπεριφέρονται λογικά».






πηγη:https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου