Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 19 Σεπ 2021
Τσίπρας: Δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι
Κλίκ για μεγέθυνση




19.09.2021, 18:22

 

 
Απαντήσεις για όλα τα καίρια ζητήματα έδωσε από τη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτοξεύοντας σφοδρά πυρά προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Ξεκάθαρες απαντήσεις για το διαφορετικό πολιτικό πρόταγμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας έδωσε από τη ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τις χθεσινές του εξαγγελίες, άσκησε, όμως, και σφοδρή κριτική προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για όλα τα καίρια ζητήματα της επικαιρότητας. 

«Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» για εκλογές

Σχεδόν με την έναρξη της συνέντευξης, ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό, καλώντας τον να προκηρύξει εκλογές «εάν έχει το θάρρος και τολμά».

«Είχα πει και πέρυσι ότι εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει με βάση το σύνταγμα την ευθύνη να προκαλέσει εκλογές όποτε θέλει. Αν έχει το θάρρος κι αν τολμά ας τις προκηρύξει, στο χέρι του είναι» δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. 

«Πέρυσι τέτοιο καιρό σας έλεγα  ότι είναι απολύτως έξω απ' την λογική σε συνθήκες πανδημικής κρίσης μια κυβέρνηση να σκέφτεται εκλογές. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Αν είναι τόσο ανεύθυνος ας το κάνει. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε έτοιμοι. Συμμέτοχοι σε αυτή την ευθύνη δεν θα γίνουμε», τόνισε μεταξύ άλλων σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών. «Δεν είναι στην δική μου κουλτούρα να ασκώ τέτοια αντιπολίτευση, είπε ακόμα αναφερόμενος στις συνεχείς εκκλήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη όταν κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε έτοιμοι, αν έχει το θάρρος να αναλάβει αυτή την ευθύνη ας προχωρήσει».

«Ναι» στο εμβόλιο, «όχι» σε πολιτικές αυταρχισμού και διχασμού

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  κλήθηκε να τοποθετηθεί και για τη διαχείριση της πανδημίας. Σε αυτό το πεδίο σημείωσε ότι για το γεγονός ότι τα νούμερα εμβολιασμού στη χώρα μας είναι αρκετά χαμηλά υπάρχουν «ευθύνες». Όπως είπε η κυβέρνηση έχει χάσει το μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των πολιτών. «Δεν μπορεί να πείσει, αντί να προχωρήσει σε στοχευμένες καμπάνιες φρόντισε να χρηματοδοτήσει όχι το μήνυμα αλλά το μέσον», είπε χαρακτηριστικά.

«Η προοπτική του τείχους απομακρύνεται οριστικά» παρατήρησε και υπογράμμισε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε  να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας για τον εμβολιασμό. «Δεν είναι ζήτημα πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά ζήτημα που αφορά την υγεία του καθενός και της καθεμιάς.  Ζήτημα που αφορά την ανθρώπινη ζωή», είπε και απηύθυνε έκκληση  ιδίως στους άνω των 60 αλλά και στους  νέους ανθρώπους.

Το μήνυμά μας είναι ναι στη ζωή και στον εμβολιασμό όχι σε μια πολιτική αυταρχισμού και διχασμού, συμπλήρωσε.

Ανήθικο να νομοθετείς μόνο για τον εαυτό σου και την τάξη σου

Στο μέτωπο της οικονομίας ο Αλ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για την εξαγγελία σχετικά με τις γονικές παροχές, λέγοντας πως «πανηγύρισε για το 0,4% των Ελλήνων» και ότι δεν ξέρω πόσους ανθρώπους γύρω μου που να έχουν τόσο μεγάλη περιουσία. «Ενδεχομένως ο κύκλος του κ. Μητσοτάκη» είπε δηκτικά και συμπλήρωσε ότι δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να υιοθετεί φοροελαφρύνσεις για μια μειοψηφία πολύ πλουσίων.

 

Κληθείς να απαντήσει για το αν είναι κοστολογημένα τα μέτρα που παρουσίασε χθες στο Βελλίδειο είπε: «οι προτάσεις μας είναι κοστολογημένες μία προς μία».  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξήγησε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες δεν ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, 1,8 δισ. είπε για την ακρίβεια. Ειδική αναφορά έκανε στο μέτρο της διαγραφής του ιδιωτικού χρέους λέγοντας πως είναι άπαξ, άρα δεν θα συνεχιστεί τις επόμενες χρονιές, και ότι εκτιμάται σε 1,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τόνισε ότι «αν δεν κάνεις αυτή την διαγραφή, στην προοπτική,θα χάσεις πολύ περισσότερα».

Χρηματοδότηση μέτρων

Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε τη μεσαία τάξη κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας» αλλά εξήγησε ότι «δεν ήταν επιλογή μας, αλλά εθνική ανάγκη για να βγει επιτέλους η χώρα απ' τα μνημόνια και να ρυθμίσουμε το χρέος». Εαν δεν είχαμε βγει απ 'τα μνημόνια δεν θα είχε μειωθεί η ανεργία κατά 10% είπε μεταξύ άλλων.

Απαντώντας για το πώς θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα που εξήγγειλε είπε ότι την περίοδο που διανύουμε υπάρχει η δυνατότητα να στηριχθεί η κοινωνία χωρίς ασφυκτική πίεση σε σχέση με τον δανεισμό της χώρας και το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά και καθώς υπάρχει μπροστά μας το Ταμείο Ανάκαμψης. «Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία» τόνισε.

Τούτη την ώρα υπάρχουν οι χρηματοδοτικές δυνατότητες, τα ταμεία μας είναι ακόμα γεμάτα, υπάρχει και η ρήτρα διαφυγής είπε. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει όμως οι «παρεμβάσεις να είναι στοχευμένες» και «τα χρήματα αυτά να μην πάνε χαμένα».

Αθλιότητα Μπογδάνου, αθλιότητα και Μητσοτάκη

Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε δηκτικά ότι το μόνο που μένει είναι η υπουργοποίηση Μπογδάνου και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει» στον χώρο της Ακροδεξιάς.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός «δεν βρήκε μια λέξη για να αποδοκιμάσει την αθλιότητα Μπογδάνου», και τόνισε ότι ακόμα μεγαλύτερη αθλιότητα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν βρήκε μια κουβέντα να πει αλλά την ίδια στιγμή έσπευσε να κάνει την τιμητική πολιτογράφηση των Αντετοκούνμπο.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για «κυβέρνηση με το πρόσωπο του Ιανού», που, όπως είπε, χαϊδεύει τα αυτιά της ακροδεξιάς και απ'  την  άλλη προβάλλει το πρόσωπο του μοντέρνου, Ευρωπαίου πολιτικού.

Επίσης, τόνισε πως «κατάφερε να διεμβολίσει τον χώρο της Ακροδεξιάς», αλλά ότι «αυτό που τότε ήταν πλεονέκτημα, τώρα είναι το μειονέκτημα για τον κ. Μητσοτάκη γιατί πρέπει να πατάει σε δύο βάρκες».

Χρειάζεται όραμα και προοπτική για τους νέους

Χρειάζεται συνολικό όραμα και προοπτική για να ανακοπεί το brain drain τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέγοντας «κατανοώ τη δημοσκοπική αναγκαιότητα του κ. Μητσοτάκη να προσεγγίσει μία κοινωνική κατηγορία, τους νέους που έχει παραμελήσει και στοχοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια».

Χαρακτήρισε εξευτελιστικές για τους νέους τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα 5 GB και το πρόγραμμα για 100 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες. «Αυτά δεν δημιουργούν προοπτική. Εμείς μιλάμε για ριζικές αλλαγές και για όραμα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις οι νέοι να μείνουν και να δημιουργήσουν στην χώρα» τόνισε.

Είπε ότι πρότασή του για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού επίσης αφορά τους νέους.

Η ερώτηση της «Εφ.Συν.» για το brain drain και το άνοιγμα της κυβέρνησης στην κοινωνία

Στις χθεσινές εξαγγελίες για αύξηση μισθού σε πρωτοδιόριστους γιατρούς, αλλά και τις δηλώσεις του για άνοιγμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε εκπροσώπους της κοινωνίας, ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα ο ανταποκριτής της «Εφημερίδας των Συντακτών» στη Θεσσαλονίκη, Απόστολος Λυκεσάς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι «είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε τους πόρους στο ΕΣΥ, καθώς υπολοιπόμεθα από όλες τις χώρες της Ε..Ε, είναι, όμως αναγκαίο και για μια γενναία ανακατανομή πόρων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπίσεις και το πρόβλημα του brain drain.
Έχω συνομιλήσει με γιατρούς και έχω επισκεφθεί σχεδόν όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Υπάρχει ανάγκη για συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών και δεν υπάρχει προσφορά. Οι νέοι πτυχιούχοι γιατροί δεν επιλέγουν τον δημόσιο τομέα και προτιμούν να αναζητήσουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα είτε να πάνε στο εξωτερικό.

Είχα πάει ένα ταξίδι στη Σουηδία και μου έλεγαν ότι σε όποιο νοσοκομείο της χώρας να πάω θα ακούσω ελληνικά. Χρηματοδοτούμε ένα δυναμικό με μόρφωση και εκπαίδευση, το οποίο στη συνέχεια πάει να στελεχώσει κρατική δομή μιας άλλης χώρας. Πρέπει να βρούμε τρόπο και δεν βρίσκω άλλο τρόπο από την ριζική ανακατανομή πόρων με αναβάθμιση μισθού.

Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης ανέφερε «εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπάρχουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν και στη δική μου».

«Εννοούσα ότι θέλουμε προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία ή μέσα από την εκπροσώπηση κοινωνικών ομάδων και ανέδειξαν τη γνώση και την τεχνοκρατική τους επάρκεια και όχι κατ' ανάγκη εκπροσώπους του κόμματος σε όλες τις θέσεις», είπε, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η απόφαση του ακόμα και αν μιλάμε για κυβερνητικό συνασπισμό, «να δώσουμε χώρο στην κοινωνία».

Μετεκλογικές συνεργασίες

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες τόνισε ότι «το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει προοπτική στον τόπο εφαρμόζοντας ριζικά διαφορετική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας που θα απαντήσει στο ζήτημα της διεύρυνσης των ανισοτήτων, στο αίσθημα της ανασφάλειας».

Σημείωσε πως «το κρίσιμο δίλημμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική κατεύθυνση που την οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη στόχευση και πολιτικές που θα έχουν στόχο την κοινωνική συνοχή».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει θέσει και τον στόχο και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών: Θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, μια κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες», τονίζοντας ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση για το πρώτο.

Υπογράμμισε ότι «πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία, η οποία είναι αυτή που θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις, και την επόμενη μέρα ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Σε άλλη ερώτηση για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες και να θα παίξουν ρόλο οι εσωκομματικές διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν να παρέμβει στα εσωτερικά άλλου κόμματος ή να ακολουθήσει την τακτική του διεμβολισμού όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Τις παρακολουθούμε» είπε αναφερόμενος στις εξελίξεις και τόνισε ότι «μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα έχουν οι πολιτικές. Άρα ο πολίτης πρέπει να εστιάζει στο πολιτικό διακύβευμα».

Είπε ακόμα πως «η μετεκλογική περίοδος από τη προεκλογική χωρίζεται από την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας. Νομίζω ότι κανένας από τις προοδευτικές δυνάμεις δεν θα αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές και να δώσει την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει την αντιλαϊκή του πολιτική».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτήθηκε τι θα κάνει σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές και εάν θα κινήσει εσωκομματικές διαδικασίες για αλλαγή προέδρου, για να απαντήσει: Δεν υπάρχει στη σκέψη μου, δεν το πιστεύω και δεν έχω να κάνω καμία προετοιμασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Για το πόθεν έσχες Μητσοτάκη

Σε ερώτηση σχετικά με το προβληματικό πόθεν έσχες του πρωθυπουργού και τις επιθέσεις κατά του Documento, είπε ότι είναι συνταγματική υποχρέωση των πολιτικών τονίζοντας ότι «ιδιαίτερα αν είσαι πρωθυπουργός οφείλεις να μην έχεις τίποτα να κρύψεις και όταν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία οφείλεις να δώσεις απαντήσεις και όχι να στοχοποιείς τα μέσα που αναδεικνύουν το πρόβλημα« και «να μην δημιουργείς κλίμα ποινικοποίησης της κριτικής».  «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις» είπε και διερωτήθηκε ρητορικά «τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν συνέβαινε σε μένα;»

Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής

«Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για τα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Τις επιδιώξεις της Τουρκίας τις γνωρίζουμε. Η Τουρκία θέλει να δημιουργεί χώρο, αυτό κάνει και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Το κρίσιμο όμως είναι ότι, μεσούσης της κρίσης για τα ελληνουτουρκικά, με το Ουρούτς Ρέις να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, είδαμε να βγαίνει ο υπουργός Επικρατείας και να λέει ότι το όριό μας είναι τα έξι μίλια. Τι μήνυμα πέρναγε τότε...» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσέθεσε: «Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι βλέποντας και κάνοντας. Έχασε μία ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν, έπραξε λάθος που δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για διάλογο».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει πραγματικά επίλυση μέσα σε ένα πλαίσιο διαλόγου και σημείωσε:

«Ζήτησα η χώρα να αξιοποιήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας για την τελωνειακή ένωση, για να θέσει την προοπτική της Χάγης κρατώντας τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις για τις γκρίζες ζώνες και νησιά του Αιγαίου. Όμως η κυβέρνηση ούτε στρατηγική υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πεδίο έχει.... Θεωρώ αναγκαίο να υπάρξει σαφής εθνική στρατηγική, ισχυρή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων στο πεδίο και επίλυση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

«Ελπίζω οι συνταξιούχοι να έχουν συνειδητοποιήσει πόσο τους εξαπάτησαν»

Σε ερώτηση για τους συνταξιούχους ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι στην παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν ακούστηκε η λέξη συνταξιούχος και τον κατηγόρησε ότι «τους εξαπάτησε με την 13η σύνταξη».

«Είναι μία κοινωνική κατηγορία που εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη όπως και η μεσαία τάξη. Είχε πει προεκλογικά ότι θα διατηρούσε τη δική μας 13η σύνταξη. Και όχι μόνο το αθέτησε αλλά αυτό το ένα δισ. το δίνει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με προοπτική μάλιστα να έχουμε 70 δισ. μαύρη τρύπα στο μέλλον» είπε.

Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων λέγοντας ότι «είχαμε παραλάβει 400.000 εκκρεμείς συντάξεις και καταφέραμε να τις μειώσουμε στο 70%».

Παραδώσαμε 120.000 εκκρεμείς συντάξεις, πρόσθεσε και επέστρεψε την κριτική του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, καθώς επί Ν.Δ. οι εκκρεμείς συντάξεις έφτασαν πάλι τις 400.000.

«Πού είναι η περιβόητη ψηφιοποίηση που θα μας λύσει το πρόβλημα;» διερωτήθηκε και επισήμανε ότι ως λύση η κυβέρνηση βρίσκει να βάλει ιδιώτες με χρήματα που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι αλλά ακόμα δεν έχει λύσει το πρόβλημα.

Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνηση καταργεί την εισφορά αλληλεγγύης στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αλλά όχι στου δημοσίου και τους συνταξιούχους. «Ελπίζω να έχουν συνειδητοποιήσει πόσο τους εξαπάτησε και πόσο δεδομένους τους έχει» είπε.

Δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι

Καλοδεχούμενοι οι ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά δεν είναι για πανηγυρισμούς όταν γνωρίζουμε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για να συμπληρώσει ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. είναι ότι «εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι».

Τόνισε ότι «μας ανησυχεί ότι βλέπουμε διπλό άλμα και στους ρυθμούς ανάπτυξης και στο εμπορικό ισοζύγιο», σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει πως εισάγουμε πολύ περισσότερα απ' όσα εξάγουμε, δηλαδή «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και το μοντέλο χρειάζεται ριζικό αναπροσανατολισμό».

Επισήμανε ότι πρέπει να παραχθεί πλούτος, άρα αναγκαίο να ενισχύσουμε την παραγωγική βάση, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, τη γεωργία, να επενδύσουμε στην καινοτομία, να αξιοποιήσουμε τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι περιμένει μονάχα από την αύξηση της κατανάλωσης -που, όπως είπε, ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί μετά από καραντίνα- για να μας δείξει κάποιους αριθμούς που μεταδίδουν μαγική εικόνα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σημείωσε ότι ανησυχεί γιατί «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένουμε μια χώρα υπερχρεωμένη». «Εμείς καταφέραμε πολύ σημαντική ρύθμιση για το χρέος που έδωσε τη δυνατότητα πολύ χαμηλών αποπληρωμών σε βάθος διετίας» είπε προσθέτοντας και πως ο κ. Μητσοτάκης «έχει φτάσει το χρέος 220-230% του ΑΕΠ» και κάνει πολιτική «με δανεικά».

Τι είπε για την efood και το νόμο Χατζηδάκη

Κληθείς να απαντήσει για τα εργασιακά με αφορμή την υπόθεση εργοδοτικής αναλγησίας με την efood αλλά και σε ερώτηση με κριτική για πρακτικές επί ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι τότε η χώρα ήταν «πειραματόζωο» και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, την υποχρέωση εργοδοτών να καταγράφουν υπερωρίες κ.ά. «Ήρθε η Ν.Δ. και διέλυσε αυτές τις παρεμβάσεις» παρατήρησε.

Ακολούθως, υπογράμμισε ειδικά για την περίπτωση της efood ότι η εταιρεία κάνει αυτό που της έδωσε το δικαίωμα να κάνει ο νόμος Χατζηδάκη.

Επιπλέον, δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που «δεν θα επιτρέπει οι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες να λογίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι», τονίζοντας ότι «δεν θα είναι αόρατοι» αλλά θα έχουν δικαιώματα, δώρα,άδειες, «όπως προβλέπει ο νόμος της εργασιακής κανονικότητας», καθώς σήμερα είμαστε σε εργασιακή ζούγκλα».

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι ο νόμος Χατζηδάκη «δημιουργεί συνθήκες κερδοσκοπίας» για κάποιες εταιρείες, επισημαίνοντας πάντως ότι η πλειοψηφία σέβεται τους εργαζόμενους.

«Δεν νομοθέτησαν τυχαία το συγκεκριμένο πλαίσιο» είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ασκήθηκαν συγκεκριμένες πιέσεις από συγκεκριμένα εργοδοτικά λόμπι.

Χάνεται και η κοινή λογική…

Απαντώντας για εύρημα πρόσφατης δημοσκόπησης που αναφέρει ότι μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε «είναι άλλο πράγμα οι συνειδητά αρνητές του εμβολιασμού και άλλο μια μέτρηση που αφορά στο 45% των ανθρώπων που δεν έχουν πάει να εμβολιαστούν για διάφορους λόγους. Η πλειοψηφία τους είναι νέοι άνθρωποι, ξέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σε αυτούς συντριπτικό ποσοστό έναντι της Ν.Δ. . Αν κάποιοι, όμως, θέλουν να μας πείσουν ότι οι συνειδητά αντιεμβολιαστές που διαδηλώνουν με εικόνες και σημαίες είναι συριζαίοι, τότε μάλλον στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα όρθιο από αυτό που ονομάζουμε κοινή λογική σε αυτόν τον τόπο».

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε θέση και για τον εμβολιασμό Πολάκη επισημαίνοντας «έχουμε σαφή θέση και σαφή στάση, όλοι οι βουλευτές είναι εμβολιασμένοι. Ο κ. Πολάκης δεν επείσθη από κανέναν, έκανε το εμβόλιο όπως είχε δεσμευθεί γιατί δεν είναι αντιεμβολιαστής. Το εμβόλιο είναι πηγή ζωής».

Ακατανόητη η στάση για το μετρό Θεσσαλονίκης

Πυρά εκτόξευσε κατά του πρωθυπουργού και για τις καθυστερήσεις στο μετρό της Θεσσαλονίκης εξαιτίας των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να πέφτουν οι ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και τους πολίτες, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη τη στάση του Κ. Μητσοτάκη και υποστηρίζοντας ότι με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η Θεσσαλονίκη θα είχε ήδη μετρό, απλά με έναν σταθμό κλειστό, τον σταθμό Βενιζέλου.

Παρεμβάσεις για το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων

Χρειάζεται παρέμβαση για να μειωθεί το μεγάλο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και να στραφεί η παραγωγή σε πιο ανταγωνιστικά προϊόντα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Συνέχισε λέγοντας ότι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η επιδότηση στο ρεύμα και το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όσους έχουν αυξημένη ανάγκη, όπως και οι παρεμβάσεις για την ρύθμιση των χρεών του αγροτικού κόσμου που επλήγη από τις πρόσφατες καταστροφές, αντιμετωπίζουν σε σημαντικό βαθμό την ανάγκη βιωσιμότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί την κερδοσκοπία στην ενέργεια

Ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί την κερδοσκοπία, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα. «Πρόκειται για ασπιρίνη σε βαριά ασθένεια καθώς οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το κόστος θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ» προσέθεσε.

Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην πηγή της αύξησης των τιμών. «Εδώ υπάρχουν δύο κόμβοι, είναι η ΡΑΕ και η ΔΕΗ. Η ΡΑΕ θα πρέπει να παρέμβει με ελέγχους για να σταματήσει το κύμα ανατιμήσεων και να επιβάλλει πρόστιμα σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Όσο για την ΔΕΗ είναι πρόβλημα όχι ότι λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά ότι δεν λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον» σημείωσε.

«Δειλία για τη Βόρεια Μακεδονία»

«Πρόκειται για δειλία. Κρύβεται πίσω από προσχήματα», είπε για τον κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας που εκκρεμεί.

«Είναι σε όλους φανερό ότι πολέμησε μια συμφωνία την οποία ο ίδιος προφανώς πίστευε, την πολέμησε υποκριτικά για να εκμεταλλευθεί ένα ρεύμα εκείνης της εποχής και σήμερα δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την κύρωση τριών μνημονίων τα οποία δεν αφορούν κάτι αρνητικό, αλλά κάτι πολύ θετικό για τη χώρα, την υπεράσπιση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και τα άλλα είναι συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου», τόνισε και ανέφερε ότι από αυτό έχει όφελος η Τουρκία.

Επισήμανε ότι «οφείλουν οι βόρειοι γείτονες μας να υλοποιήσουν το σκέλος που τους αφορά σε σχέση με τα εμπορικά σήματα, με τα σχολικά τους βιβλία, με τα αθλητικά τους σωματεία» και σχολίασε: «Ποιος θα τους πιέσει να τα υλοποιήσουν αυτά όταν δεν τολμάς να φέρεις σε κύρωση τρία μνημόνια επειδή έχεις μια ΚΟ που φοβάσαι ότι θα τη χάσεις. Τόσο αδύναμος και τόσο δειλός».

Σχολίασε ακόμη ότι στην ομιλία και στη συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα δεν ακούστηκαν ποτέ οι λέξεις «Βόρεια Μακεδονία», ενώ υπογράμμισε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

Μετακλητοί και «αρμοί της εξουσίας»

Σε σχέση με τους «αρμούς της εξουσία» ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αναφορά δεν αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, «είναι παραθεσμικοί αρμοί, δεν έχει να κάνει με το αν έχεις κομματικούς μετακλητούς σε μια δημόσια υπηρεσία, μακάρι να ήταν εκεί το πρόβλημα». Σημείωσε ότι «η αναφορά έγινε για παρασύστημα εξουσίας μέσα σε κρίσιμους θεσμούς και στη δημόσια διοίκηση, αυτό για κάθε δημοκρατική πολιτεία είναι ένας αντίπαλος, ένας εχθρός που πρέπει να νικήσουμε».

Είπε πως μια προοδευτική κυβέρνηση οφείλει να κινείται στη βάση των αξιών, αξιοκρατία, διαφάνεια, ισονομία, αξιοκρατία.

Σχολίασε ότι «προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης έκανε σημαία το ζήτημα των μετακλητών και όταν ανέλαβε τους διπλασίασε».

«Εμείς γενικά δεν είμαστε ενάντια στη λογική της σύμπραξης ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά αυτό έχει να κάνει με το αντικείμενο και τους όρους της σύμπραξης. Όταν μιλάμε για την υγεία ποιο είναι το αντικείμενο και οι όροι;», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Ανέφερε ότι «στο χώρο της υγείας καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να υλοποιήσει σχεδιασμό "ιδιωτικοποίησης" δημόσιων νοσοκομείων, προσφέροντας τα οφέλη στους ιδιώτες και το βάρος στο Δημόσιο»και συμπλήρωσε: «Και πού ήταν στην πανδημία ο ιδιωτικός χώρος της υγείας; Ανέλαβε όλο το βάρος της πανδημίας το δημόσιο νοσοκομείο και ο ιδιωτικός τομέας έμεινε "καθαρός"».

Σημείωσε ότι θα ήταν στρατηγικό λάθος για τη Θεσσαλονίκη η ανάπλαση της ΔΕθ να μη γίνει με όρους που θα διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΘ.

«Η επικοινωνία έχει τα όριά της»

Απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Δαμάσι όπου εγκαινίασε το δημοτικό σχολείο ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Αναρωτιέμαι σε ποια χώρα της Ε.Ε. θα πήγαινε πρωθυπουργός να εγκαινιάσει σχολείο σε περιοχή που μένουν ακόμη άνθρωποι σε κοντέινερ και δε θα γύριζε η κάμερα να το δείξει; Η επικοινωνία έχει τα όριά της. Καταλαβαίνω ότι αν έχεις καλούς επικοινωνιολόγους μπορείς να μετατρέψεις τα Φάρσαλα σε Φαρ Ουέστ. Το θέμα όμως είναι εκτός από τον Ντάλτον τι θα κάνεις με τον Ραν Ταν Πλαν. Το θέμα είναι η αντίφαση με τον κόσμο που είναι παραμελημένος εδώ και έναν χρόνο και αυτή η αντίφαση δεν αναδείχθηκε».

«Αισθάνομαι ντροπή για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα προσφυγόπουλα»

«Αισθάνομαι ντροπή γι αυτό που συμβαίνει και για τη στάση που κρατά η κυβέρνηση απέναντι στα προσφυγόπουλα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είπε πως είναι ανήσυχος από τις διεθνείς εξελίξεις, σημειώνοντας πως «όσο υπάρχουν επεμβάσεις σε χώρες, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με λογική δεσμοφύλακα...».

Ειδικότερα για την κρίση στο Αφγανιστάν, είπε ότι «δεν αρκεί να λες ότι "η Ελλάδα θα κλείσει τα σύνορα"». «Αν δεν διεκδικήσεις μετεγκαταστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ξαναβρεθούμε μπροστά σε δυσκολίες» σημείωσε και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα με επικοινωνιακούς όρους.


πηγη: https://www.efsyn.gr

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου