Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 11 Νοέ 2023
Καμία ανοχή σε βάρδιες 24ωρης λειτουργίας από τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Την έντονη αντίδραση των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης προκαλεί η απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, να εφαρμόσει σύστημα βαρδιών 24ωρης λειτουργίας στην υπηρεσία, ανακαλώντας μάλιστα τις αποφάσεις για ήδη δεδουλευμένες υπερωρίες τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο σε νυχτερινές ώρες, την Κυριακή και σε αργίες.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Υπηκόων Τρίτων Χωρών υπογραμμίζει ότι σε μια υπηρεσία υποστελεχωμένη, με καλυμμένες μόνο το 25% των οργανικών θέσεων μονίμων υπαλλήλων, και με προοπτική μείωσης του προσωπικού καθώς λήγουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, «η επιχειρούμενη εντατικοποίηση της εργασίας είναι καταδικασμένη να αποτύχει», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι τίθεται σε αμφισβήτηση το σταθερό ωράριο εργασίας στο δημόσιο και προειδοποιεί ότι, με ομόφωνη εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης, θα εξαντλήσει κάθε νομικό δικαίωμα κατά των υπουργικών αποφάσεων.

Οι εργαζόμενοι καλούν άμεσα τον υπουργό «να αποσύρει το ΦΕΚ καθιέρωσης βαρδιών ως μη εφαρμόσιμο λόγω υποτελέχωσης και των κινδύνων που κρύβει η εφαρμογή του για το σταθερό ωράριο των υπαλλήλων". Πρόκειται για το ΦΕΚ 5261 της 30ής Αυγούστου 2023, στο οποίο δημοσιεύεται η από 18 Αυγούστου απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου που καθιερώνει «σύστημα εικοσιτετράωρης λειτουργίας, με σύστημα εναλλαγής βαρδιών για όλες τις ημέρες της εβδομάδος και για όλους τους υπαλλήλους που απασχολούνται σε αυτήν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας» (6 πμ – 2 μμ, 2 μμ – 10 μμ, 10 μμ – 6 πμ) τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου όσο και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τις Κλειστές και Ελεγχόμενες Δομές όλης της χώρας.

Πηγές του Συλλόγου διευκρινίζουν στην «Εφ.Συν.» ότι μέχρι τώρα οι εκτός ωραρίου ανάγκες υποδοχής προσφύγων που έφταναν στα κέντρα υποδοχής και στις άλλες προσφυγικές δομές καλύπτονται ομαλά με την πρόθυμη υπερωριακή εργασία των υπαλλήλων.

Υπογραμμίζουν ότι το σύστημα 24ωρης λειτουργίας της υπηρεσίας με βάρδιες δεν μπορεί να λειτουργήσει σε μια σε πολύ μεγάλο βαθμό υποστελεχωμένη υπηρεσία - "δεν βγαίνουν οι βάρδιες" λένε χαρακτηριστικά -, ενώ δεν καλύπτεται και η προϋπόθεση της ασφάλειας, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό των τεχνικών ασφαλείας και των γιατρών ασφαλείας που πρέπει σύμφωνα με το νόμο να είναι διαθέσιμο σε κάθε βάρδια.

Και δίνουν χαρακτήρα εκβιασμού στην απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου να ανακαλέσει στις 3 Νοεμβρίου τις "αποφάσεις συγκρότησης συνεργείων νυχτερινής υπερωριακής εργασίας και εργασίας τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες για τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, έτους 2023".

«Δυστυχώς «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» !!! Ως εργαζόμενοι στην Υπηρεσία που αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» για το Μεταναστευτικό ΔΕΝ θα δεχθούμε πλέον τον εμπαιγμό, την απαξίωση , την αλαζονεία, τον ετσιθελισμό και την αδιαφορία της Πολιτικής και Διοικητικής ιεραρχίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.

Από την πλευρά τους, πηγές του υπουργείου σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι η ηγεσία του υπουργείου θα συναντηθεί άμεσα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και επεξεργάζεται ήδη λύσεις για τα αιτήματά τους.

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Υπηκόων Τρίτων Χωρών στις 9 Νοεμβρίου έχει ως εξής

Σε όλη την διάρκεια της χρονιάς μέσα από συχνές παρεμβάσεις, συναντήσεις αρμοδίως, εποικοδομητικό διάλογο, ανακοινώσεις και τεράστια αποθέματα ανοχής και αντοχής προσπαθήσαμε ως Δ.Σ του Πανελλήνιου Συλλόγου υπαλλήλων ΥΠΥΤ πτχ να καταστήσουμε γνωστά τα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας μας μέσα στο δύσκολο και απαιτητικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον του Μεταναστευτικού.

Οι μέχρι τώρα «αστείες δικαιολογίες» (προεκλογική-μετεκλογική περίοδος-ανοχή στην ενημέρωση της νέας πολιτικής ηγεσίας κλπ) του πολυδιαφημισμένου επιτελικού κράτους στα θέματα Ασφάλειας και Υγιεινής, στα θέματα Διοικητικής φύσεως, στην ολοένα και συνεχιζόμενη εντατικοποίηση της εργασίας μας σε μια υπηρεσία υποστελεχομένη, με καλυμμένες το 25% των οργανικών θέσεων μονίμων υπαλλήλων, με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που αύριο το πρωί δεν ξέρουν αν θα εργάζονται κι ας προσφέρουν χρόνια την εργασία τους, υπαλλήλους κοιΔυστυχώς «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» !!! Ως εργαζόμενοι στην Υπηρεσία που αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» για το Μεταναστευτικό ΔΕΝ θα δεχθούμε πλέον τον εμπαιγμό, την απαξίωση , την αλαζονεία, τον ετσιθελισμό και την αδιαφορία της Πολιτικής και Διοικητικής ιεραρχίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. νωφελών προγραμμάτων ορισμένου χρόνου αλλά ταυτόχρονα πλήρως στελεχωμένη με μετακλητούς ημέτερους πιστούς και συνεργάτες στην απαξίωση του Δημόσιου και την ανάδειξη των facility management, των απευθείας αναθέσεων , των κρυφών κονδυλίων και της διασπάθισης του δημοσίου και Ευρωπαϊκού χρήματος χωρίς στόχους ,προτεραιότητες και ενσυναίσθηση...ΠΑΥΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΕΚΤΕΣ!

Καταγγέλλουμε δημόσια την Πολιτική και Διοικητική Ιεραρχία του Υπουργείου που θέλει να εφαρμόσεις καθεστώς βαρδιών στους εργαζόμενους μιας υπηρεσίας η οποία στην σημερινή της κατάσταση είναι καθ ομολογία υποστελεχωμένη και με προοπτικές μείωσης του προσωπικού (λήγουν οι συμβάσεις ΙΔΟΧ) και κατά συνέπεια τόσο για τυπικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους η επιχειρούμενη εντατικοποίηση της εργασίας είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Θα εξαντλήσουμε γι αυτό κάθε νομικό δικαίωμα που μας δίνεται. Ενώ παράλληλα λόγω και της υποστελέχωσης ακούγονται διάφορα για εφαρμογή του εν λόγω ΦΕΚ κατά περίπτωση. Κάτι που όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας και η κάθε μια, προετοιμάζει το δρόμο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μας, κάτι που ήδη εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα (νόμος Χατζηδάκη), με τον οποίο η υπηρεσία θα αποφασίζει το ωράριο των υπαλλήλων ανάλογα με τις ανάγκες της. Το σταθερό ωράριο που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε θα πάψει να ισχύει.

Ταυτόχρονα ο ωμός εκβιασμός με την ανάκληση παρανόμως των δεσμεύσεων για τις νυχτερινές και εξαιρέσιμες ώρες εργασίας των εργαζομένων που αφορά μάλιστα και χρόνο παρελθόντα για ήδη δεδουλευμένες ώρες εργασίας ξεχειλίζει το «ποτήρι της ανοχής» σε πρακτικές που αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως ονόματα σε κουτάκια ή ως απλούς αριθμούς και μη αναγνωρίζοντας την μέχρι τώρα προσφορά τους.

Καλούμε άμεσα τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου :

1.Να αποσύρει το ΦΕΚ καθιέρωσης βαρδιών ως μη εφαρμόσιμο λόγω υποστελέχωσης και των κινδύνων που κρύβει η εφαρμογή του για το σταθερό ωράριο των υπαλλήλων.

2.Να επαναφέρει το καθεστώς υπερωριών έτσι όπως εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα από ιδρύσεως του Υπουργείου και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει την απόδοση των ήδη δεδουλευμένων υπερωριών του β. εξαμήνου του 2023

3.Να εγγυηθεί της ασφάλειας και υγιεινής στο εργασιακό περιβάλλον των δομών όλης της χώρας δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές και παίρνοντας τις αποφάσεις που επιβάλλονται

4.Να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής ανα δομή και κεντρικά και να πάψουν οι εργαζόμενοι να αγοράζουν αναλώσιμα και να χρησιμοποιούν τον προσωπικό τους υπολογιστή.

5.Να στελεχωθεί η υπηρεσία με μόνιμο προσωπικό και να ανανεωθούν οι συμβάσεις των ΣΟΧ

Η Γενική μας συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα εξουσιοδοτώντας το Δ.Σ. να προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες για να προστατέψει τα συμφέροντα των συναδέλφων μας. 

www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου