Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 29 Ιούν 2022
Τσίπρας: Βρισκόμαστε σε επικίνδυνο σημείο στα εθνικά θέματα
Κλίκ για μεγέθυνση








ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI



29.06.2022, 18:16
 

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εφ' όλης της ύλης, αλλά ξεκινώντας από τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το αδειοδοτικό πλαίσιο των ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του για τα όσα διαδραματίζονται κατά τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, σχετικά με την Τουρκία και που, όπως είπε, «ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους για την εθνική μας κυριαρχία, για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και για τη διεθνή θέση της Ελλάδας».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε σημερινή επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι τελικά στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F16, κάτι που φέρεται να δήλωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υπεύθυνη για θέματα διεθνούς ασφαλείας Σελέστ Γουαλάντε. Επίσης, αναφέρθηκε στην υπογραφή μνημονίου μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας, στο οποίο οι δύο χώρες «δεσμεύονται ότι- χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις- θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία».

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι, γιατί η Τουρκία, χωρίς φυσικά να συμμετέχει στις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, αναβαθμίζει δραματικά το ρόλο και τη θέση της στα διεθνή δρώμενα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τη στιγμή που κλιμακώνει τη ρητορική της έντασης και τις δημόσια εκφρασμένες αναθεωρητικές της βλέψεις στο Αιγαίο», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «μέσα σε αυτό το κλίμα παράνομων διεκδικήσεων η Τουρκία όχι μόνο δεν πιέζεται να επανέλθει στο δρόμο της διπλωματίας, αλλά καταφέρνει να επιβάλει και να κατοχυρώσει επισήμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη λογική ενός Τουρκικού Αιγαίου».

Επιπλέον, εκφράζει την ανησυχία του «γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει να είναι καθόλου ανήσυχη με όλα αυτά», αλλά «δηλώνει και ικανοποιημένη». «Βρισκόμαστε σε επικίνδυνο σημείο στα εθνικά θέματα» προειδοποίησε.

«Ο χειρότερος διαχειριστής τη χειρότερη στιγμή»

Στη συνέχεα άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, της ακρίβειας και μιας σειράς άλλων κρίσεων.

«Δεν μπορεί καμιά μονοφωνία της προπαγάνδας να κρύψει την πολυφωνία των ευθυνών» τόνισε ο Αλ Τσίπας και χαρακτήρισε τον Κυρ. Μητσοτάκη ως «τον χειρότερο διαχειριστή τη χειρότερη στιγμή».

Όπως ανέφερε αυτό το δείχνει η τραγωδία της πανδημίας, η οικονομική κρίση, το δείχνει και το διαλυμένο και καθόλου επιτελικό κράτος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλόγισε στην κυβέρνηση «πρωτοφανή αναποτελεσματικότητα» και «ανικανότητα», «καταστροφική επιπολαιότητα σε όσα αφορούν την κοινωνία και τη χώρα».

«Έχετε επιλέξει να κάνετε τους προστάτες των καρτέλ» και «να εγγυάστε ότι το παιχνίδι της αισχροκέρδειας  θα συνεχιστεί απρόσκοπτα» παρά τη λαϊκή οργή, είπε αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση.

Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «είστε πολιτικοί απατεώνες» μιλώντας για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Την κρύβετε απ' τους λογαριασμούς για να μην τη βλέπουν οι καταναλωτές και μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, είπε. 

«Παίζετε με τις αντοχές των νοικοκυριών για να στήσετε στο πόδι ένα αφήγημα προεκλογικό μπας και σωθείτε», συμπλήρωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε απαράδεκτο το εμπορικό σήμα Turkegean, με ευρωπαϊκή σφραγίδα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σήμα που επιχειρεί να οικειοποιηθεί όλο το Αιγαίο. «Ο Γεωργιάδης θα έπρεπε να παραιτηθεί. Έσπευσε να κάνει ΕΔΕ για να φορτώσει τις ευθύνες σε κάποιους υπαλλήλους λες και δεν είναι πολιτικές ευθύνες, λες και δεν είναι προϊστάμενος. Αυτή είναι η λογική αυτών όλων που μας κάνουν τα λιοντάρια και τους εθνικόφρονες αλλά στην πράξη είναι δειλοί απέναντι στην εθνική ευθύνη και θέλουν να την ρίξουν σε άλλους» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Ή μήπως είστε ικανοποιημένοι με το μνημόνιο Τουρκίας-Φιλανδίας- Σουηδίας; Πώς θα στηρίξει η κυβέρνηση το βέτο της Ελλάδας και της Κύπρου στην συμμετοχή της Τουρκίας στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ; Αφού δηλώνουμε ικανοποιημένοι με τη στήριξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στη Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας; Πώς εμείς θα βάλουμε βέτο;».
 
«Πολύ φοβάμαι ότι η πλήρης υποταγή της εξωτερικής πολιτικής στις προπαγανδιστικές ανάγκες της προεκλογικής περιόδου, οδηγεί τον κο Μητσοτάκη σε οδυνηρά για τα εθνικά μας συμφέροντα σφάλματα.
 
Γιατί με τη στάση του αυτή που βλέπει περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας αποθρασύνει ακόμα περισσότερο την Άγκυρα, ενώ δίνει το μήνυμα στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα αλλά «ικανοποιείται» και από πάνω με την παροχή στήριξης στην Τουρκία με αυτόν τον τρόπο» επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τρεις τροπολογίες στο ν/σ για ΑΠΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε τρεις τροπολογίες στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για το αδειοδοτικό πλαίσιο των ΑΠΕ και τονίζει ότι  «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να αποδείξει εάν επιλέγει να προστατεύσει τελικά το συμφέρον των καταναλωτών ή τα υπερκέρδη των εταιρειών, καθώς και αν πρόκειται να διασφαλίσει την προστασία των περιοχών περιβαλλοντικής προστασίας».

- Η πρώτη τροπολογία προβλέπει την επιστροφή στους καταναλωτές των εξήντα επτά (67) εκατ. ευρώ που εισέπραξαν συμμετέχοντες στην Αγορά Εξισορρόπησης το διάστημα Νοεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021 και δεν αντικατοπτρίζουν τις εύλογες ανάγκες και την αποδοτική λειτουργία τους, σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση που πρότεινε η ΡΑΕ στο πόρισμά της που κατατέθηκε στις 10.5.2022 στην Βουλή. Ενώ η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τη συγκεκριμένη πρόταση εδώ και ενάμιση μήνα, δεν έχει προβεί στη θεσμοθέτησή της αφήνοντας κάποιους να διατηρούν τα μη εύλογα κέρδη που αποκόμισαν, κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

- Η δεύτερη τροπολογία αφορά την νομοθετική παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρισμού για τα κέρδη της χονδρεμπορικής αγοράς. Η κυβέρνηση μέσω της προτεινόμενης διάταξης του άρθρου 122 για την επιστροφή μέρους των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας αποδεικνύεται ανεπαρκής και επί της ουσίας εξακολουθεί να βάζει πλάτη στα υπερκέρδη, καθώς δεν διασφαλίζει ότι οι τελικοί καταναλωτές πράγματι θα ελαφρυνθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει καθορισμό μέσω νομοθετικής ρύθμισης ενός συντελεστή 5% στα κέρδη των παραγωγών ενέργειας και ένα διαφορετικό τρόπο υπολογισμού και φορολόγησης των κερδών αυτών, προτάσεις που αντιμετωπίζουν τα ελλείματα  του άρθρου 122 και διασφαλίζουν χαμηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

- Η τρίτη τροπολογία θεσπίζει ρητή απαγόρευση της χωροθέτησης Πιλοτικών Θαλάσσιών πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών (Π.Θ.Π.Φ.Σ.) εντός προστατευόμενων περιοχών. Η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς η κυβέρνηση, με τη ρύθμιση της παρ.7 του άρθρου 91 του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου, επιτρέπει κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης τη χωροθέτηση Πιλοτικών Θαλάσσιών πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών (Π.Θ.Π.Φ.Σ.) εντός προστατευόμενων περιοχών, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι δεν γίνεται να συνεχίζεται η αδειοδότηση έργων ΑΠΕ κατηγορίας Α1 στις περιοχές Natura 2000 μέχρι την έκδοση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), την ολοκλήρωση των Προεδρικών Διαταγμάτων και των Σχεδίων Διαχείρισης (διαδικασία που, με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021), αλλά και την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, το οποίο ακόμα δεν έχει θεσμοθετηθεί και μάλιστα πρόσφατα έλαβε και παράταση ενός έτους.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου