Για προσπάθεια της Εύας Καϊλή και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει η ΝΔ, να μπλοκάρουν την προγραμματισμένη, για τις 30 Αυγούστου, επίσκεψη της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για θέματα spyware (PEGA), έκανε λόγο το Politico σε χθεσινό του δημοσίευμα.

Επικαλούνταν μάλιστα και δήλωση της Εύας Καϊλή, όπου υποστηρίζει ότι «η Κομισιόν πρέπει πρώτα να πάει σε χώρες που παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποιούν spyware», προσθέτοντας ότι «αν μια χώρα δηλώνει ότι δεν το χρησιμοποιεί, δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω έρευνα». Η ίδια, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, δήλωσε ακόμη ότι «ο Ν. Ανδρουλάκης και ο Θ. Κουκάκης μπορούν να κληθούν αφότου ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ελλάδα».

 

Η Εύα Καϊλή φαίνεται λοιπόν να λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο υπέρ της κυβέρνησης, την οποία βολεύει η όποια καθυστέρηση, την ώρα μάλιστα που η επίσημη ηγεσία των ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες εκφράζει αντίθετες απόψεις.

Μάλιστα, για πολλούς δεν ήταν τυχαία και η δήλωσή της, μετά την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη για προσπάθεια παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου από το λογισμικό Predator, πως είχε υπάρξει κι η ίδια στόχος τον Φεβρουάριο του 2020, όταν μετείχε σε αποστολή της Ευρωβουλής στην Αραβική Χερσόνησο και σε άλλες χώρες. Η αναφορά αυτή για αρκετούς υπονόμευε την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Πάντως, μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter, αναφέρει σήμερα πως πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στην υπόθεση, ενώ τονίζει πως στην αρμόδια Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, «μπορούμε να έχουμε ακρόαση για την Ελλάδα, αν όχι στην πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, τότε στην επόμενη, μέσα στον Σεπτέμβριο, έχοντας ίσως ακόμα περισσότερα στοιχεία που αποκαλύπτονται από τις συνεχιζόμενες έρευνες στην Ελλάδα».

 

Αναλυτικά όσα έγραψε:

 

«Πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και σεβασμός του κράτους δικαίου, καθώς η χρονική στιγμή συμπίπτει με τις εσωτερικές μας εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, εκθέτοντας την κυβέρνηση που είναι μπλεγμένη σε μια τέτοια απόφαση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε επαφή με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες για τα επόμενα βήματα και από τον Ιούλιο συμφωνήσαμε σε περισσότερες δράσεις που αφορούν την Ελλάδα.

Στην επιτροπή του Pega μπορούμε να έχουμε ακρόαση για την Ελλάδα, αν όχι στην πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, τότε στην επόμενη, μέσα στον Σεπτέμβριο, έχοντας ίσως ακόμα περισσότερα στοιχεία που αποκαλύπτονται από τις συνεχιζόμενες έρευνες στην Ελλάδα».

Για να συνεχίσει, παραθέτοντας την ακριβή απάντηση που έδωσε στο Politico:

«Οι αποστολές έρευνας εκτός από την Ελλάδα θα πρέπει να επεκταθούν και στις χώρες της ΕΕ που έχουν αποκτήσει το spyware Pegasus.

Αν στην Ελλάδα δεν απέκτησαν λογισμικό παρακολούθησης, τεχνικά δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προέλευση της απόπειρας».
21:13 | 27 Αυγ. 2022
πηγη: https://tvxs.gr