Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 27 Αύγ 2022
Οι «κοριοί» της ΕΥΠ πριν από το Predator
Κλίκ για μεγέθυνση


27.08.2022, 14:25
 
 
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε δείξει τις προθέσεις της από την αρχή και πολύ πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σχεδόν αμέσως μετά την άνοδο της Ν.Δ. στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2019 αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συνδικαλιστής καταγγέλλει ότι στο αυτοκίνητό του τοποθετήθηκε συσκευή γεωεντοπισμού ● Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει την τοποθέτηση «κοριών» στα προσωπικά οχήματα μελών αναρχικής συλλογικότητας.

Οι παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές του παρακράτους της ΕΥΠ του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν φανεί πολύ πριν γίνουν γνωστές οι παρακολουθήσεις των δημοσιογράφων (Κουκάκη-Μαλιχούδη) και του Ν. Ανδρουλάκη.

Τον Αύγουστο του 2019, δύο μήνες μετά την άνοδο της Ν.Δ. στην εξουσία, ο Παναγιώτης Πολίτης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κοσμήτορας, μέλος της διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ και ενεργός συνδικαλιστής με πολιτική δράση (μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα), καταγγέλλει πως στο αυτοκίνητό του τοποθετήθηκε συσκευή γεωεντοπισμού (GPS tracker), αποδίδοντας την τοποθέτησή της σε κρατική υπηρεσία («Εφ.Συν.» 12.8.2019, «Πολίτες παρακολουθούνται, η δημοκρατία απειλείται»). Το περιστατικό καταγγέλθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με κοινοποίηση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στον Συνήγορο του Πολίτη. Η πλειονότητα των ΜΜΕ «έθαψε» το θέμα.

Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει την τοποθέτηση κοριών στα προσωπικά οχήματα μελών της αναρχικής-κομμουνιστικής συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση» μετά το τέλος πορείας στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών («Εφ.Συν.», 19.11.2019, «Ασφαλίτες βάζουν κοριούς γεωεντοπισμού σε οχήματα διαδηλωτών»). Οι κοριοί, που στο εσωτερικό τους υπήρχε κάρτα SIM, «φυτεύονταν» από άτομα της Ασφάλειας τα οποία περιεργάζονταν τα οχήματα δήθεν... αδιάφορα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων αλλά και έξω από τα σπίτια των διαδηλωτών. Tην ίδια περίοδο και σε φάση όξυνσης της κρατικής καταστολής τα μέλη της συλλογικότητας διαπίστωναν πολύ συχνή ανεπιθύμητη «συνοδεία» μέχρι και στους χώρους εργασίας τους.

Μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ γίναμε αυτόπτες μάρτυρες ενός ατράνταχτου ντοκουμέντου. Ενημερωθήκαμε πως εντοπίστηκε στα Εξάρχεια, έξω από τα γραφεία της συλλογικότητας, αυτοκίνητο μάρκας Volkswagen Polo σταθμευμένο επί της οδού Αραχώβης μεταξύ Μπενάκη και Ζωοδόχου Πηγής, μέσα στο οποίο ήταν τοποθετημένη μικροκάμερα παρακολούθησης. Το διαπιστώσαμε από κοντά, εντοπίσαμε την κάμερα και τη φωτογραφίσαμε. Αμέσως μετά εμφανίστηκαν δύο διμοιρίες ΜΑΤ, περικύκλωσαν το -άγνωστο υποτίθεται γι’ αυτούς- αυτοκίνητο, ενώ δύο άτομα με πολιτικά και κουκούλες (ο ένας με ξυρισμένο κεφάλι) και με την πλήρη κάλυψη των ΜΑΤ μπήκαν βιαστικά στο κρατικό αυτοκίνητο (20.11.2019, «Εφ.Συν.», «H Ασφάλεια φυτεύει κάμερες και τα ΜΑΤ τις φυγαδεύουν»). Μετά τις αποκαλύψεις, η αξιωματική αντιπολίτευση μίλησε για «κατάλυση κάθε έννοιας κράτους δικαίου», ενώ η κυβέρνηση υποβάθμισε το γεγονός. Υπηρεσιακές πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ανεπίσημα έριξαν το μπαλάκι των ευθυνών στην ΕΥΠ, ισχυριζόμενες όμως ότι «οι κρατικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν πιο επαγγελματικά συστήματα». Σήμερα -εποχή Predator- φαίνεται πως αυτό ισχύει.

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τις αποκαλύψεις το ίδιο φαινόμενο επαναλήφθηκε καθώς τρία μέλη της ίδιας συλλογικότητας βρήκαν πάλι τα οχήματά τους «παγιδευμένα». Η δικαστική διερεύνηση των παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη-Κουκάκη προφανώς οφείλει να επεκταθεί και στα παραπάνω περιστατικά. Υπήρχε άραγε εισαγγελική παραγγελία για τις συγκεκριμένες παρακολουθήσεις ή μήπως οι συνδικαλιστές και αναρχικοί-κομμουνιστές αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια; Υπήρχε εισαγγελική παραγγελία και για «νόμιμη» παρακολούθηση των συνομιλιών τους;

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου