Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 26 Αύγ 2022
Λάδι στην εσωκομματική φωτιά της ΝΔ έριξε ο Τσίπρας: «Τον Σαμαρά ή τον Δένδια θέλετε να “κρατήσετε” κ. Μητσοτάκη;»
Κλίκ για μεγέθυνσηΝερό στον μύλο της «γαλάζιας» εσωστρέφειας έριξε ο Αλέξης Τσίπρας με μία… βιτριολική αποστροφή αναφορικά με το αίτημα που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για διεύρυνση του πεδίου ελέγχου της ΕΥΠ και επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως «καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται», προκαλώντας τον πρωθυπουργό να κινήσει τις σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίας για τη διερεύνηση της περιόδου 2015 – 2019 με φόντο τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Τόνισε δε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε σε κανένα ερώτημα, αποκαλώντας τον «πρωθυπουργό των υποκλοπών» διότι «πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί».

«Ποιον θέλετε να “κρατήσετε”; Τον κ. Σαμαρά που ήταν πρωθυπουργός ή τον κ. Δένδια που ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη;» ρώτησε ευθέως τον κ. Μητσοτάκη και παρότρυνε τον πολιτικό του αντίπαλο να αφήσει «τα κόλπα και τις μαφιόζικες πρακτικές».

Μάλιστα, προκάλεσε τον πρωθυπουργό να εκκινήσει τις διαδικασίες για «ξεχωριστή Εξεταστική Επιτροπή για το 2015 – 2019», καθώς «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

«Δεν απαντήσατε σε κανένα ερώτημα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν απάντησε σε κανένα ερώτημα που του απηύθυνε η αντιπολίτευση. Ειδικότερα, σημείωσε πως δεν αποσαφηνίστηκε ο λόγος παρακολούθησης των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη. Μάλιστα, στάθηκε ιδιαίτερα στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου από την ΕΥΠ, λέγοντας:

«Δεν κάνατε καμία αναφορά για τον κ. Κουκάκη. Είπα πολύ βαριά πράγματα. Για τις αλλαγές στον Π.Κ. για να δώσετε τη δυνατότητα ασυλίας σε δεκάδες τραπεζίτες που είχαν ανοιχτές υποθέσεις και για να αποδεσμεύσετε εκατοντάδες εκατ. ευρώ που ήταν δεσμευμένα για ξέπλυμα».

Επανέλαβε δε το ερώτημα πόσους ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθούσε η ΕΥΠ, αλλά και αυτό που αφορούσε το πότε ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις… νόμιμες επισυνδέσεις.

«Ψόφιος κοριός ο Γεραπετρίτης»

Σηκώνοντας το γάντι μετά απ΄ όσα εκτυλίχθηκαν στον πρώτο γύρο τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών, ο Αλ. Τσίπρας παραδέχθηκε μεν ότι ανασκεύασε μεν σε σχέση με το αν μίλησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Γιώργος Γεραπετρίτης, όμως, χαρακτήρισε τον υπουργό Επικρατείας «ψόφιο κοριό».

«Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε τον ψόφιο κοριό στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Γνωρίζατε ή δεν γνωρίζατε κ. Μητσοτάκη όταν στείλατε τον κ. Γεραπετρίτη και τον κ. Πιερρακάκη -ενοχοποιώντας τους- ότι ο Π. Κοντολέων θα έλεγε ψέματα ότι ουδέποτε παρακολούθησαν τον κ. Ανδρουλάκη ή άλλους πολιτικούς;» ρώτησε, αλλά και πάλι δεν έλαβε απάντηση.

Συμπλήρωσε ακόμα πως «σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, μετά την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως λόγοι εθνικής ασφάλειας είναι η περίπτωση υβριδικού πολέμου ή περίπτωση κατασκοπείας. Συμμετέχει ο κ. Ανδρουλάκης σε καμία περίπτωση τέτοια; Και δεν ντρέπεστε να κουνάτε και το δάχτυλο;».

«Συμφωνώ με τη νομική άποψη Βενιζέλου»

Ως προς την ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου αμέσως μετά την πρωτομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί με τη νομική του άποψη. «Ναι, συμφωνώ με τη νομική άποψη του κ. Βενιζέλου, ο οποίος λέει ότι προφανώς και πρέπει να υπάρχει εξαίρεση στο ζήτημα της εθνικής ασφάλειας για εκλεγμένο βουλευτή ή ευρωβουλευτή. Άλλο πράγμα είναι οι λόγοι εθνικής ασφάλειας γενικά και αόριστα και άλλο το ζήτημα ενδεχόμενου εγκλήματος» υπογράμμισε.

Αλλεπάλληλες διαψεύσεις

Ο κ. Τσίπρας επιφύλασσε αλυσιδωτές διαψεύσεις κατά του πρωθυπουργού. Καταρχάς, διέψευσε πως υπήρχαν άρσεις τηλεφωνικών απορρήτων κατά βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης προχώρησε στον αήθη συμψηφισμό της περίπτωσης του Ν. Ανδρουλάκη με αυτή των βουλευτών της καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης. Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε πως ουδέποτε δεν υπήρχε νόμιμη παρακολούθηση εκλεγμένου μέλους του ελληνικού Κοινοβουλίου ή του Ευρωκοινοβουλίου, αφού «ο μόνος που το τόλμησε» ήταν ο κ. Μητσοτάκης.

«Θέλετε να πείσετε ότι είναι κανονικότητα οι παρακολουθήσεις. Ο κ. Πανούσης έκανε δήλωση, ουδέποτε είπα ότι με παρακολουθούσαν, η κ. Βαλαβάνη ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καταγγείλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για παρακολουθήσεις. Όλα αυτά αναδεικνύουν τον πανικό σας, δεν κρύβεται» πρόσθεσε, ενώ προηγουμένως είχε επισημάνει και τη διάψευση του Γιάνη Βαρουφάκη.

Προτάσεις για την αναδιαμόρφωση της ΕΥΠ

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Αλ. Τσίπρας παρέθεσε τις εξής προτάσεις για την τροποποίηση του καθεστώτος λειτουργίας της ΕΥΠ:

  1. Άμεση κατάργηση του άρθρου 87 ν. 4790/2021 με το οποίο απαγορεύθηκε η γνωστοποίηση της διενέργειας από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας» άρσης απορρήτου.
  2. Νομοθετικός ορισμός της έννοιας της «εθνικής ασφάλειας», προκειμένου η υπηρεσία να μπορεί να επικεντρωθεί στα καθήκοντά της που αφορούν τη γεωπολιτική και την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και κατασκοπείας και όχι εκείνους που βαφτίζονται ως «εσωτερικοί εχθροί».
  3. Τεκμηριωμένη αιτιολογία των εισαγγελικών διατάξεων που αφορούν λόγους «εθνικής ασφάλειας».
  4. Η έγκριση των παρακολουθήσεων να μη γίνεται από εισαγγελικό λειτουργό και μάλιστα «ενταγμένο» στην ΕΥΠ, αλλά από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς εξοικειωμένους με τον έλεγχο νομιμότητας της διοικητικής δράσης. Σε αυτούς θα γνωστοποιούνται το όνομα και η ιδιότητα του θιγόμενου από άρση απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφάλειας».
  5. Επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ με διαδικασία στην οποία θα συμμετέχει ουσιαστικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η ΑΔΑΕ.
  6. Ενίσχυση της ΑΔΑΕ με προσωπικό, επιστήμονες και τεχνικά μέσα, με ένα πρόγραμμα άμεσης κάλυψης των σχετικών αναγκών. Η ΑΔΑΕ να αποκτήσει ρητή αρμοδιότητα έκφρασης γνώμης για την επάρκεια της αιτιολογίας των διατάξεων άρσης του απορρήτου και για την τυπική μόνο ή ουσιαστική τήρηση των όρων και προϋποθέσεων του νόμου από τη δικαστική αρχή που εγκρίνει τα αιτήματα της ΕΥΠ.
  7. Εποπτεία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επί της ΕΥΠ, χωρίς δυνατότητα να της αντιταχθεί οποιουδήποτε είδους απόρρητο σχετικό με τις δαπάνες και συμβάσεις της.
  8. Προσέξτε το ειδικά αυτό το τελευταίο, γιατί φοβάμαι ότι και εκεί θα ανοίξει μία μεγάλη φάμπρικα με τα απόρρητα, το ύψος τους και τις συμβάσεις.πηγη: https://www.documentonews.gr
 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου