Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 12 Μάι 2021
Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Ελλάδα να «τερματίσει» τις επαναπροωθήσεις προσφύγων
Κλίκ για μεγέθυνση

Σκάφος της Frontex προσεγγίζει βάρκα προσφύγων, ανοιχτά της Σκάλας Συκαμνιάς στη Λέσβο (Φωτογραφία Αρχείου)

AP Photo/Michael Varaklas


12.05.2021, 15:08

 

«Βαθιά ανησυχία» για τις επίμονες καταγγελίες ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να επαναπροωθούν στην Τουρκία πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, εκφράζει η Επίτροπος Μιγιάτοβιτς.

Σε επιστολή της προς τους υπουργούς, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς εκφράζει επίσης την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η μόνη αντίδραση της Ελλάδας μέχρι σήμερα ήταν «απλώς να απορρίψει (τους) ισχυρισμούς» παρά το «τεράστιο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων» που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Στην επιστολή που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, η Μιγιάτοβιτς κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να θέσει τέρμα σε αυτές τις πρακτικές και να διασφαλίσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητων και αποτελεσματικών ερευνών».

Επικαλούμενοι μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα την Αθήνα ότι συμμετέχει στις λεγόμενες επαναπροωθήσεις - όρος που χρησιμοποιείται για να εκφράσει τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα ανθρώπων που ζητούν άσυλο, καθώς και να επιστρέψουν με τη βία στην Τουρκία ατόμων που εισήλθαν στη χώρα παράνομα.

Η Αθήνα αρνείται τους ισχυρισμούς, και στην απάντησή τους προς την Μιγιάτοβιτς, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επανέλαβαν χθες τη μόνιμη επωδό τους ότι οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί «σε μεγάλο βαθμό αβάσιμοι».

Ωστόσο, ανεξάρτητη έρευνα στην Ελλάδα διαπίστωσε τον περασμένο μήνα ότι οι αρχές δεν κατάφεραν να δώσουν αιτιολογημένες απαντήσεις στις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων.

Στην επιστολή της με ημερομηνία 3 Μαΐου, η Μιγιάτοβιτς ανέφερε ακόμη ότι υπήρξε αύξηση των «αναφερόμενων περιπτώσεων στις οποίες πρόσφυγες - μετανάστες που έφτασαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία και κάποιοι μάλιστα ενεγράφησαν ως αιτούντες άσυλο, εξαναγκάστηκαν με τη βία να επιβιβαστούν σε λέμβους οι οποίες σπρώχθηκαν πίσω στα τουρκικά ύδατα».

Η Ελλάδα βρέθηκε στο προσκήνιο της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν - κυρίως με πλοία διακινητών από την Τουρκία – με τελικό προορισμό τις πιο ευημερούσες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Από τότε οι ροές μειώθηκαν δραστικά, ιδιαίτερα μετά την πανδημία. Αλλά πέρυσι, οι εντάσεις με τη γειτονική Τουρκία αυξήθηκαν αφού οι τουρκικές αρχές άνοιξαν τα χερσαία σύνορα σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κατευθύνθηκαν προς την Ελλάδα. Η Αθήνα έκλεισε τα βορειοανατολικά χερσαία σύνορα με την Τουρκία και έκανε αυστηρότερες τις περιπολίες στη θάλασσα, με τη βοήθεια του οργανισμού συνόρων Frontex της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ο οποίος έχει επίσης επικριθεί για συμμετοχή σε παράνομες επαναπροωθήσεις.

Σύμφωνα με μια συμφωνία του 2016 με την Ε.Ε., η Τουρκία δεσμεύτηκε να αποτρέπει τους πρόσφυγες – μετανάστες από το να εγκαταλείψουν τις ακτές της για τα ελληνικά νησιά, με αντάλλαγμα χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν είναι θεσμικό όργανο της Ε.Ε.

Η Μιγιάτοβιτς κάλεσε επίσης την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής των αιτούντων άσυλο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία υποδέχονται τις περισσότερες αφίξεις από την Τουρκία.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου