Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 11 Μάι 2021
Ο Μητσοτάκης προλογίζει τον Κουρτς που κατηγορείται για χειραγώγηση των ΜΜΕ, σε τελετή βράβευσης
Κλίκ για μεγέθυνση


Αν επιβεβαιώνεται η φράση του Πλάτωνα «Όμοιος ομοίω αεί πελάζει» τότε οι κοινές πρακτικές των Κουρτς και Μητσοτάκη ίσως να μην περιορίζονται μόνο στην χειραγώγηση των ΜΜΕ...11.05.2021


Μύδρους κατά του συντηρητικού Καγκελαρίου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς για την εμπλοκή του σε σκάνδαλα και την προσπάθειά του να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ, εξαπολύει το έγκριτο politico.eu. Όπως μάλιστα μας ενημερώνει μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκείνος που πρόκειται να προλογίσει τον Κουρτς σε τελετή βράβευσης για την ελευθερία των ΜΜΕ!

Ο συντηρητικός Σεμπάστιαν Κουρτς, το παιδί – θαύμα της αυστριακής Δεξιάς που σε ηλικία 31 ετών κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές με μια εικόνα εκσυγχρονισμού και μία σκληρή γλώσσα στο προσφυγικό που ζήλευαν πολλά στελέχη της εγχώριας Δεξιάς, βρέθηκε στο επίκεντρο πολιτικών σκανδάλων με τον ίδιο σε ρόλο μαριονετίστα να εμφανίζεται έτοιμος να κάνει τα πάντα για να προωθήσει την ατζέντα του με πολιτικές χάρες ή επιθέσεις σε αντιπάλους, σε διάφορα υπόγεια, παρασκηνιακά παιχνίδια.

Υπό το βάρος των σκανδάλων, ο 34χρονος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε όσο κανείς τη δύναμη των social media για την ανάδειξή του στην ηγεσία της χώρας του, θα ταξιδέψει σήμερα στο Μόναχο για να βραβευτεί με το «Βραβείο Ελευθερίας των ΜΜΕ», σύμφωνα με το politico.eu.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, o 34χρονος πολιτικός είναι μακριά από την προώθησή της «ελευθερίας της έκφρασης, τον πολιτικό διάλογο και τη δημοκρατία», σύμφωνα με τους επικριτές του. Μάλιστα σημειώνεται ότι στη χώρα του έχει κατηγορηθεί ότι «προσπάθησε συστηματικά να υπονομεύσει τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης μέσω ενός συνδυασμού οικονομικών πιέσεων, ελέγχου αλλά και εκφοβισμού».

Η κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, ενέκρινε πρόσφατα το ποσό των 210 εκατομμύριων ευρώ «για δαπάνες των μέσων ενημέρωσης έως το 2024». Αυτό έκανε πολλούς να χαρακτηρίζουν τον «γενναιόδωρο προϋπολογισμό» ως το «κυριότερο εργαλείο» της αυστριακής κυβέρνησης να «επιβραβεύσει» τα φιλικά σε αυτήν Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πρόκειται να προλογίσει τον «Αυστριακό του φίλο», Σεμπάστιαν Κουρτς στην διαδικτυακή τελετή απονομής του βραβείου.
Κοινές πρακτικές με τη χώρα μας

Ένα πρώτο κοινό χαρακτηριστικό που μοιράζονται οι δύο άνδρες, είναι η εμμονή που φέρεται να έχουν με την Επικοινωνία (και όχι για την ουσία). Συγκεκριμένα, ο Κουρτς έχει συνεχώς μαζί του τον προσωπικό του φωτογράφο που τροφοδοτεί το Instagram και το Facebook του με εικόνες από κάθε κίνηση του καγκελαρίου/

Όπως μεταδίδει το Politico, στην Αυστρία δόθηκαν ως «κρυφή επιδότηση» χρήματα μέσω κρατικής διαφήμισης σε ισχυρά Μέσα το οποία πρόσκεινται φιλικά στην κυβέρνηση του Κουρτς. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ποσό αυτό τριπλασιάστηκε σε σχέση με το παρελθόν και άγγιξε τα 47 εκατομμύρια.

«Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις θυμίζουν τα πρώτα χρόνια της [Ουγγρικής] κυβέρνησης Fidesz», δήλωσε ο Μιλάνο Νις, επικεφαλής έρευνας για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ένα think tank με έδρα το Βερολίνο. Τέτοιες πρακτικές, κοινές στην περιοχή, εφαρμόζονται στο πνεύμα «αν κάτι δεν απαγορεύεται, επιτρέπεται», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κάτι ακόμη που παραπέμπει στα Ελληνικά δεδομένα, είναι ότι ο αυστριακός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ORF που κατά κύριο λόγο χρηματοδοτείται από, υποχρεωτικό τέλος, δέχεται κι αυτός πιέσεις. Πιο συγκεκριμένα δημοσιογράφοι που εργάζονται εκεί καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίζουν «επίμονες παρεμβάσεις» από την κυβέρνηση του Κουρτς στην κάλυψη ειδήσεων.

Πολλοί μάλιστα εκφράζουν φόβους ότι η παρεμβατικότητα στο κρατικό κανάλι θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς ο Κουρτς θα χρησιμοποιήσει την επικείμενη εκλογή νέου διευθυντή στο ORF για να προωθήσει φιλική σε αυτόν διοίκηση, κάτι φυσικά που στην Ελλάδα έχει ήδη γίνει, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μάλιστα να έχει υπό την εποπτεία του τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία είναι ο εποπτευόμενος φορέας της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ)!

Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου