Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 27 Μάρ 2024
Στράτος Σιμόπουλος στην «Α» / Η ασυλία του κυρίου Καραμανλή δεν θα πρέπει να αρθεί
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

«Η ασυλία του κυρίου Καραμανλή δεν θα πρέπει να αρθεί» ισχυρίζεται στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Στράτος Σιμόπουλος. Ο βουλευτής της Ν.Δ. στην Α' Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι «από την Εξεταστική Επιτροπή που διενεργήθηκε στη Βουλή φάνηκε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες για μέλη της κυβέρνησης». Υποστηρίζει ότι αν αλλάξει το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, δεν πρέπει να διευκολυνθεί η άρση της ασυλίας. «Να μην είναι δυνατόν να τη χάνει για αμέλεια ή παράλειψη σε θέματα που αφορούν την εκτέλεση των καθηκόντων του», αλλά μόνο αν υπάρχει δόλος. Τέλος, αναφορικά με την υπόθεση διαρροής των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων, σημειώνει ότι «το αδιάβλητο των εκλογών μέσω της επιστολικής ψήφου είναι εξασφαλισμένο».

Κύριε Σιμόπουλε, δεκάδες απόδημοι προχωρούν σε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου μετά το σκάνδαλο της διαρροής των e-mail τους από το υπουργείο Εσωτερικών. Χρειάζεται, κατά τη γνώμη σας, να απαντήσει η κυρία Κεραμέως πώς μπορεί να εγγυηθεί το αδιάβλητο των εκλογών μέσω της επιστολικής ψήφου;

Το θέμα με τη διαρροή των e-mail αποδήμων εξετάστηκε διεξοδικά, καθώς επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή αναζήτησε την αλήθεια και μόλις εξακρίβωσε τι έχει συμβεί υπήρξαν άμεσα παραιτήσεις. Δεν θα συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. η κυρία Ασημακοπούλου, ενώ παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση τόσο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών όσο και ο γραμματέας Αποδήμων. Οι ενέργειες των εμπλεκομένων στην υπόθεση ελέγχονται και από τις αρμόδιες Αρχές. Το αδιάβλητο των εκλογών μέσω της επιστολικής ψήφου είναι εξασφαλισμένο. Θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλες οι προϋποθέσεις και οι όροι που θέτει ο νόμος για την επιστολική ψήφο. Η επιστολική ψήφος, εξάλλου, με κανέναν τρόπο δεν συνδέεται με τη διαρροή των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των αποδήμων. Η αντιπολίτευση επιδιώκει με κάθε τρόπο να εργαλειοποιήσει το θέμα, προσπαθώντας να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα για να εξυπηρετήσει μικροπολιτικούς σκοπούς.

Μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, όπως και συγγενείς των θυμάτων θεωρούν ότι επιχειρείται η συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών. Θα αποδοθούν ευθύνες; Πρέπει να αρθεί η ασυλία του κυρίου Καραμανλή;

Η σύγκρουση στα Τέμπη αναμφισβήτητα αποτελεί ένα τραγικό δυστύχημα για το οποίο θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Από την Εξεταστική Επιτροπή που διενεργήθηκε στη Βουλή φάνηκε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες για μέλη της κυβέρνησης. Ευθύνες θα αποδοθούν σε αυτούς που τέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους και αυτοί είναι εκείνοι οι οποίοι θα πρέπει να τις αναλάβουν. Η ασυλία του κυρίου Καραμανλή δεν θα πρέπει να αρθεί, καθώς δεν υφίσταται αιτιώδης συνάφεια από πράξη ή παράλειψή του η οποία να επέφερε το αποτέλεσμα του θανάτου των ανθρώπων που επέβαιναν στα τρένα. Σκοπός είναι η διαλεύκανση της υπόθεσης, όχι όμως η πολιτική της εκμετάλλευση. Ο κύριος Καραμανλής αμέσως μετά το δυστύχημα παραιτήθηκε, παίρνοντας εξ ολοκλήρου την πολιτική ευθύνη. Την απόδοση, όμως, ποινικών ευθυνών μόνο ως λογική και νομική ακροβασία θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συγχέεται η πολιτική με την ποινική ευθύνη ούτε να επιδιώκουμε με κάθε μέσο τη δημιουργία ενόχων εκεί που δεν υπάρχουν. Αν η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήθελε να συγκαλύψει την υπόθεση, δεν θα ψήφιζε θετικά για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής ούτε θα διαβίβαζε όλη την εργασία της Εξεταστικής Επιτροπής στον εφέτη ανακριτή. Δεν θα πρέπει να υποβαθμίζουμε τη σημαντική εργασία που έγινε στην Εξεταστική Επιτροπή, διότι μέσα από αυτήν αναδείχθηκαν χρόνιες παθογένειες.

Εχω διατυπώσει την άποψη, χωρίς να είμαι νομικός, να βρεθεί θεσμικός τρόπος ώστε ένας υπουργός να χάνει τη λεγόμενη «υπουργική ασυλία» μόνο αν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για δόλο. Παρά την πίεση από την κοινή γνώμη, συμπολίτευση και κυρίως αντιπολίτευση πρέπει να λειτουργήσουν σε αντίθετη κατεύθυνση και αν αλλάξουν το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, όχι μόνο να μην διευκολύνουν την άρση της ασυλίας, αλλά αντίθετα να διευκρινίσουν τους λόγους για τους οποίους θα μπορούσε να αρθεί. Να μην είναι, δηλαδή, δυνατόν να τη χάνει για αμέλεια ή παράλειψη σε θέματα που αφορούν την εκτέλεση των καθηκόντων του. Λέω, λοιπόν, όχι στην ποινική δίωξη υπουργών για αμέλεια ή παράλειψη, αν δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για δόλο, π.χ., δωροδοκία κ.λπ.

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές η δυσφορία των πολιτών έναντι της ακρίβειας διατηρείται σε υψηλά επίπεδα;

Είναι γεγονός ότι η ακρίβεια, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι εισαγόμενη, ταλαιπωρεί τους πολίτες. Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να πατάξει την αισχροκέρδεια. Για τον λόγο αυτό και έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές. Παράλληλα, επιβάλλονται πολύ μεγάλα πρόστιμα σε εταιρείες που φαίνεται ότι αισχροκερδούν. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα βγει νικήτρια και στη μάχη ενάντια στην ακρίβεια. Ήδη είναι ορατά τα αποτελέσματα των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν μειώσεις από 15% έως 20% σε πολλούς σημαντικούς κωδικούς. Ο ελληνικός λαός φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται τον αγώνα που δίνει η Ν.Δ. κατά της ακρίβειας, γι’ αυτόν τον λόγο διατηρεί μεγάλο προβάδισμα από το δεύτερο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη δύο τρανς άτομα έπεσαν θύματα ρατσιστικής επίθεσης. Πώς απαντάτε στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η ρητορική στελεχών της κυβέρνησης καλλιεργεί τον σκοταδισμό και τη βία;

Από όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές της Ν.Δ. καταδικάστηκε με τρόπο απερίφραστο και κατηγορηματικό η ομοφοβική επίθεση στα δύο τρανς άτομα στη Θεσσαλονίκη. Κανένα στέλεχος της κυβέρνησης δεν πολιτεύεται με γνώμονα τον σκοταδισμό και τη βία. Από κανένα στέλεχος της κυβέρνησης δεν έχει ακουστεί ρητορική μίσους ή βίας. Αντίθετα, η κυβέρνηση ήταν εκείνη που ψήφισε τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Επίσης, είναι εκείνη που αυστηροποίησε τις ποινές των διατάξεων για τα εγκλήματα με ρατσιστικά κίνητρα. Για το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει την κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι ότι δεν ενδιαφέρεται για την προστασία των δικαιωμάτων αυτών των ομάδων. Η Ν.Δ. νομοθετεί για θέματα που όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στη διακυβέρνηση της χώρας δεν τόλμησε. Η συγκεκριμένη επίθεση αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό, καθώς η Θεσσαλονίκη είναι πόλη ανεκτική, με σεβασμό στη διαφορετικότητα.

από:https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου