Για «τρίγωνο διαπλοκής» μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη, του ιδιοκτήτη της εταιρείας (με εμπλοκή στα φωτοβολταϊκά πάρκα)  R Energy,  Γιώργου Ρόκα, αλλά του διευθύνοντος Συμβούλου της τράπεζας Πειραιώς, Χρήστου Μεγάλου, κάνει λόγο ο Τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ειδικότερα, στην σχετική ανακοίνωση που παραθέτει σε ανάρτησή του ο επικεφαλής του Τομέα, Παύλος Πολάκης, επισημαίνεται:

«ο εκλεκτός φίλος του κ. Μητσοτάκη, Γιώργος Μ. Ρόκας, ο οποίος αφού:

α) έστησε εικονικές εταιρείες για να υφαρπάξει παράνομα σταθερή ταρίφα για περισσότερα από δύο έργα που επιτρέπει ο νόμος και

β) ευνοήθηκε σκανδαλωδώς με φωτογραφική τροπολογία του κ. Σκρέκα (ο οποίος είχε ιδιωτικό δείπνο μαζί του για να κανονίσουν τις …"λεπτομέρειες" πριν φέρει τη ρύθμιση στη Βουλή για ψήφιση), όπως ακριβώς έχουμε ήδη περιγράψει σε πρόσφατη ανάρτησή στις 23 Ιανουαρίου:

 
 

...δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει την απάτη κατά της ΡΑΕ και της ΔΑΠΕΕΠ, χωρίς τη βοήθεια και συνέργεια μιας Τράπεζας! Ποιος λοιπόν ανέλαβε να συμπράξει στις παρανομίες του Ρόκα; Μα βέβαια, ο πάντα πρόθυμος Χρήστος Μεγάλου μέσω της «αμαρτωλής» Τράπεζας Πειραιώς. Της Τράπεζας που ενώ βγάζει σε πλειστηριασμούς (πουλώντας κόκκινα δάνεια σε funds) πρώτες κατοικίες και επιχειρήσεις "κοινών θνητών", ακόμη και για ελάχιστα ποσά οφειλών, την ίδια στιγμή προθυμοποιείται να δανειοδοτεί με εκατομμύρια ευρώ φίλους και υποστηρικτές του Κ. Μητσοτάκη χωρίς κανέναν έλεγχο και εξασφάλιση, αλλά με μόνο κριτήριο την ταχεία και απρόσκοπτη υλοποίηση κάθε παράνομου project του στενού περιβάλλοντος της Μητσοτάκης Α.Ε.

Έτσι, αφού πρώτα αναχρηματοδότησε στις αρχές του 2020 τον πακτωλό των δανείων της εταιρείας του Γ. Μ. Ρόκα, κάτι που καμία άλλη Τράπεζα δεν δεχόταν να κάνει, τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς ενώ είχαν ενημερωθεί σχετικά και γνώριζαν πλήρως ότι ο Ρόκας είχε φτιάξει εικονικές εταιρείες για να εξαπατήσει τις αρχές (βλ. συνημμένο σχετικό email προς την Τράπεζα), έσπευσαν την ίδια κιόλας ημέρα (!) να εκδώσουν τραπεζικές επιστολές προς τη ΡΑΕ με τις οποίες βεβαίωναν ότι η Πειραιώς θα αναλάβει τη χρηματοδότηση των έργων των εικονικών εταιρειών, με χορήγηση δανείου ύψους 3,9 εκ. ευρώ σε κάθε μία εταιρεία! Χωρίς τις επιστολές χρηματοδότησης της Πειραιώς, ο Ρόκας δεν θα μπορούσε να "περάσει" από τη ΡΑΕ!!

Στη συνέχεια (τον Αύγουστο του 2021) κι ενώ το Ταμείο Παρακαταθηκών είχε αρνηθεί να εκδώσει εγγυητικές επιστολές, γιατί προφανώς οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν δέχθηκαν να γίνουν συνεργοί στην απάτη του Ρόκα, έσπευσε πάλι η Τράπεζα Πειραιώς να "εξυπηρετήσει" τον φίλο του κ. Μητσοτάκη, δίνοντας εγγυητική επιστολή σε όλες τις εταιρείες του Ρόκα για να ενταχθούν παράνομα στο καθεστώς της σταθερής ταρίφας!

Και είναι τέτοια η διαπλοκή μεταξύ του Γ. Μ. Ρόκα και προσωπικά του Χρ. Μεγάλου (αν τολμήσει να ρίξει την ευθύνη στους διευθυντές του, θα βγουν κι άλλα...), που στα ηλεκτρονικά μηνύματα που αντάλλασσαν οι υπάλληλοι του Ρόκα με τα στελέχη της Πειραιώς τον Οκτώβριο του 2021 και τον Φεβρουάριο του 2022 μιλούσαν ανοιχτά και απροκάλυπτα για τον κίνδυνο της χρηματοδότησης των εταιρειών εξαιτίας της καταφανούς παραβίασης του νόμου, συζητώντας μάλιστα τον τρόπο για να ξεφύγουν από την "τσιμπίδα" των ελεγκτικών Αρχών (βλ. σχετικές φωτό από τα μέιλ).

Κι όπως φαίνεται από έγγραφο της Τράπεζας Πειραιώς, με "καλή διάθεση" πάντα βρίσκεται η "κατάλληλη λύση", όπως εν προκειμένω για τη δανειοδότηση των εταιρειών του Ρόκα με 20.670.000 ευρώ!!!

Ο επικεφαλής του Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παύλος Πολάκης δήλωσε σχετικά:

- Αναμένουμε από τον Εισαγγελέα του Οικονομικού Εγκλήματος να επιληφθεί άμεσα. Τα στοιχεία είναι πολλά και αδιάσειστα...

- Θα καλούσα και τον "θεματοφύλακα" του τραπεζικού μας συστήματος κ. Στουρνάρα να επιληφθεί, αλλά ξέρω ότι αυτός είναι απασχολημένος μόνο με δάνεια έως 100.000 ευρώ... (και δη σε δανειολήπτες με αρχικά ονόματος Π.Π.)

- Όχι μόνο θα πέσουν με πάταγο, αλλά και θα λογοδοτήσουν για κάθε απάτη και κλοπή που διαπράττουν σε βάρος του Δημοσίου!

 


πηγη: https://tvxs.gr