Συνέχεια στο «σήριαλ» της ανεξαρτητοποίησης της βουλεύτριας του κόμματος, Κωνσταντίνας Αδάμου δίνουν η ίδια και το ΜέΡΑ25 με αντίστοιχες ανακοινώσεις τους, καθώς η βουλεύτρια δεν προσήλθε στα αρμόδια όργανα του κόμματος, έπειτα από την παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Τήρησης του Καταστατικού.

Το περασμένο Σάββατο, η βουλεύτρια της Β’ Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της από το κόμμα του ΜέΡΑ25, καταγγέλλοντας αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του κόμματος, και υποστηρίζοντας πως «προσωπικά δεν μπορώ να υποστηρίξω ένα κόμμα που μεταμφιέζεται σε κάτι που δεν είναι. Ένα κόμμα που διακηρύττει την αμεσοδημοκρατία και την ισότητα και την υπεράσπιση των αδυνάμων αλλα κάνει πράξη τον αυταρχισμό και προβαίνει σε αυθαίρετες αντιδημοκρατικές πρακτικές». Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί πρόταση για παραπομπή της στην αρμόδια επιτροπή του κόμματος για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, την οποία είχε καταθέσει στην κοινοβουλευτική επιτροπή ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Παρά τις πιέσεις, αρχικά, από το κόμμα δεν είχαν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για την παραπομπή της στα κομματικά όργανα, με την ίδια να προχωρά σε δημόσια δήλωση τη Δευτέρα, με την οποία υποστηρίζει πως αφορμή για την ανεξαρτητοποίησής της ήταν η «αυθαίρετη και αδικαιολόγητη» αντικατάστασή της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων» για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, σημειώνοντας μάλιστα πως η ίδια είναι «η μοναδική βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 με την ιδιότητα της εκπαιδευτικού με χρόνια πείρα στην Α΄βάθμια και Β΄βαθμια Εκπαίδευση, τόσο σε εκπαιδευτικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο».

Όπως αναφέρει η ίδια, «ενώ είχα δηλώσει ρητώς ότι ούτε κώλυμα παρουσίας μου έχω, ούτε κώλυμα για οποιοδήποτε άλλο λόγο…κ έτσι δε θα συναινέσω στην (επανειλημμένη) αντικατάσταση μου. Για ακόμη μία φορά, υπήρχε άλλη μία αυθαίρετη απόφαση που αφορούσε σε εμένα και δε διεπόταν από καμία λογική». Ακόμα, αναφέρει πως «η αντικατάσταση μου, όπως προανέφερα, στη μοναδική Επιτροπή που με είχαν τοποθετήσει, γινόταν επανειλημμένως, αυθαίρετα, χωρίς να ερωτηθώ, χωρίς να υφίσταται λόγος αντικατάστασης μου και χωρίς να υπάρχουν ιδεολογικές διαφοροποιήσεις… και έπειτα έλεγαν κιόλας ότι δε συμμετέχω».

«Από τη στιγμή που δεν έλαβα καμία απολύτως γραπτή απάντηση, κοινοποίησα την επιστολή ανεξαρτητοποίησης μου, στις 23.07.2021, στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Όμαδας και στον Πρόεδρο της Βουλής, στην οποία είναι απόλυτα σαφείς οι λόγοι ανεξαρτητοποίησης μου» σημειώνει ακόμα η Κ. Αδάμου στη δήλωσή της, ξεκαθαρίζοντας από τη μία πως «ουδέποτε έλαβα με οποιονδήποτε τρόπο κλήση παραπομπής μου, ούτε βέβαια γνωρίζω τους λόγους που θα μπορούσαν να επικαλεστούν», και από την άλλη, πως δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα, όπως της ζητήθηκε από το κόμμα.

Αναλυτικά η δήλωση της Κ. Αδάμου για την ανεξαρτητοποίησή της:

Προς αποκατάσταση της Αλήθειας και προς απάντηση της δήλωσης των μέχρι πρότινος «συνοδοιπόρων» μου στις οργανώσεις ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης.

Καταρχάς, και για λόγους αποκατάστασης της Αλήθειας, οφείλω να γνωστοποιήσω ότι η απόφαση ανεξαρτητοποίησης μου δε σχετίζεται με την ανάρτηση του Γραμματέα αναφορικά με κάποια παραπομπή μου, η οποία ουδέποτε μου γνωστοποιήθηκε, με οποιονδήποτε τρόπο (τηλέφωνο, mail, sms) ούτε και οι λόγοι της, οι οποίοι παραμένουν άγνωστοι σε μένα.

Ήδη από την Τρίτη 20 Ιουλίου είχα λάβει την απόφαση της ανεξαρτητοποίησης μου, όταν το κόμμα, προέβη, για ακόμα μία φορά, χωρίς να με ρωτήσει και χωρίς να με ενημερώσει, στην αυθαίρετη και αδικαιολόγητη αντικατάσταση μου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο Παιδείας.

Ενώ είχα δηλώσει ρητώς ότι ούτε κώλυμα παρουσίας μου έχω, ούτε κώλυμα για οποιοδήποτε άλλο λόγο…κ έτσι δε θα συναινέσω στην (επανειλημμένη) αντικατάσταση μου. Για ακόμη μία φορά, υπήρχε άλλη μία αυθαίρετη απόφαση που αφορούσε σε εμένα και δε διεπόταν από καμία λογική, αφού η συζήτηση αφορούσε στο Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ήμουν η μοναδική βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 με την ιδιότητα της εκπαιδευτικού με χρόνια πείρα στην Α΄βάθμια και Β΄βαθμια Εκπαίδευση, τόσο σε εκπαιδευτικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο.
Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής για το Νομοσχέδιο της Παιδείας ήταν τέσσερις (4) και θα ολοκληρώνονταν την Παρασκευή 23 Ιουλίου. Έτσι, περίμενα να δω αν, έστω και την τελευταία στιγμή, έστω και για λόγους ηθικούς ή τυπικότητας, και στοιχειώδους σεβασμού προς τον άνθρωπο και τα δικαιώματα του, θα λάμβανα κάποια γραπτή απάντηση από το κόμμα για τους λόγους αντικατάστασης μου, όπως είχα αιτηθεί…

Η αντικατάσταση μου, όπως προανέφερα, στη μοναδική Επιτροπή που με είχαν τοποθετήσει, γινόταν επανειλημμένως, αυθαίρετα, χωρίς να ερωτηθώ, χωρίς να υφίσταται λόγος αντικατάστασης μου και χωρίς να υπάρχουν ιδεολογικές διαφοροποιήσεις… και έπειτα έλεγαν κιόλας ότι δε συμμετέχω.

Από τη στιγμή που δεν έλαβα καμία απολύτως γραπτή απάντηση, κοινοποίησα την επιστολή ανεξαρτητοποίησης μου, στις 23.07.2021, στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Όμαδας και στον Πρόεδρο της Βουλής, στην οποία είναι απόλυτα σαφείς οι λόγοι ανεξαρτητοποίησης μου.

Επαναλαμβάνω ότι ουδέποτε έλαβα με οποιονδήποτε τρόπο κλήση παραπομπής μου, ούτε βέβαια γνωρίζω τους λόγους που θα μπορούσαν να επικαλεστούν.
Ως προς το υπόλοιπο της δήλωσης σας:

Θεωρώ ότι θα έπρεπε τουλάχιστον τα μέλη και οι άνθρωποι που ψήφισαν το ΜέΡΑ25 να αναρωτηθούν τι θα μπορούσε να ωθήσει έναν εκλεγμένο βουλευτή να αποχωρήσει από το κόμμα και να ανεξαρτητοποιηθεί. Από τη στιγμή μάλιστα που η εν λόγω ανεξαρτητοποίηση δεν αφορά σε διαφοροποίηση από την πολιτική γραμμή του κόμματος.

Το λέω με κάθε καλή διάθεση και παρά τις πικρόχολες αντιδράσεις και συκοφαντικές επιθέσεις που έχω δεχθεί κατά του ήθους μου και της ακεραιότητας του χαρακτήρα μου.

Όταν αποχωρεί ένα μέλος ή και στέλεχος ακόμη, θα μπορούσε, ενδεχομένως, κάποιος να ισχυριστεί ότι ο λόγος αποχώρησης είναι ότι το εν λόγω μέλος βρήκε «τείχος» και δεν κατάφερε να εκπληρώσει προσωπικές φιλοδοξίες και ιδιοτελείς σκοπούς ή δεν απέκτησε καμία θέση, οπότε και έφυγε. Όταν όμως πρόκειται για αποχώρηση μιας βουλευτού από το κόμμα, στη μέση της εκλογικής θητείας, η οποία εκλέχτηκε με μεγάλη διαφορά ψήφων, τέτοιοι ισχυρισμοί δε στέκουν και προφανώς συμβαίνει κάτι άλλο, βαθύτερο, πιο ουσιαστικό και πιο σοβαρό για να φτάσει στο σημείο να πει ως εδώ και μη παρέκει.

Προφανώς και στην οργάνωση του ΜέΡΑ25 της Β΄Θεσσαλονίκης προχωράτε με αίσθημα ανακούφισης, όπως δηλώνετε, αφού το πεδίο είναι πλέον ελεύθερο για τις δικές σας προσωπικές φιλοδοξίες, ιδιοτελείς σχεδιασμούς και πολιτικά «εγώ» στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αυτή είναι η «μεγάλη μάχη» στην οποία αναφέρεστε στο δημοσίευμα σας και ο πραγματικός σκοπός σας. Γι αυτο εξάλλου επιζητούσατε με κάθε τρόπο τον παραγκωνισμό οποιουδήποτε νέου μέλους το οποίο θεωρούσατε εμπόδιο στις προσωπικές σας επιδιώξεις.
Επιπροσθέτως, δε σεβόσασταν ούτε το πρόσωπο, ούτε την ιδιότητα του νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένου εκπροσώπου των πολιτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (εκτός από ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις).

Ο καθένας όμως βγάζει ό,τι έχει μέσα του.

Μέχρι τότε φυσικά και ζητάτε την επιστροφή της έδρας για.. λόγους «ανιδιοτέλειας και ηθικού χρέους».

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του, από το πνεύμα του δημοσιεύματος σας και μόνο.

Η επιστροφή της έδρας δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, παρά μόνο στην περίπτωση παραίτησης.

Υπενθυμίζω ότι βάσει Συντάγματος και θεμελιωδών αρχών της Δημοκρατίας, οι βουλευτές, εκπροσωπούν χιλιάδες ψηφοφόρους και είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι του λαού.

Ηθικό χρέος δεν έχω προς 5-10 μέλη, έχω προς τη συνείδηση μου, την αξιοπρέπεια μου και τους χιλιάδες συμπολίτες μου που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.

Επομένως, δεν παραιτούμαι από τον όρκο που έδωσα με απόλυτη υπευθυνότητα να εκπροσωπώ στο Ναό της Δημοκρατίας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με καθαρή συνείδηση και στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου, όχι μόνο τους ψηφοφόρους του ΜέΡΑ25, αλλά όλες και όλους τους συμπολίτες μου της Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μου, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, οι οποίοι έχουν δίκαια αιτήματα.

Τέλος, με χαροποιεί το γεγονός ότι στις Οργανώσεις του ΜέΡΑ25 στη Θεσσαλονίκη αισθάνονται ότι αγωνίζονται πλέον με καλύτερους όρους για την πόλη και τα κινήματα. Σκοπός μου είναι πάντοτε να βοηθάω τους γύρω μου και τον τόπο μου.

ΥΓ: Εν τέλει και κατ όπιν δικής μου δημόσιας εξαγγελίας περί μη κλήσης μου και ενημέρωσης μου στην Επιτροπή Δεοντολογίας, χτες ελαβα ένα email-κάλεσμα για το οποίο στερούνταν της σχετικής δικαιοδοσίας, και η εν λόγω πρόσκληση ήταν άνευ αντικειμένου καθως έγινε 3 μερες μετα την ανεξαρτητοποιηση μου.
Κωνσταντίνα Αδάμου

«Επιτροπή Δεοντολογίας και Τήρησης Καταστατικού του ΜέΡΑ25: Η περίπτωση της Κωνσταντίνας Αδάμου»

Την Τρίτη, μετά και την δημοσιοποίηση της δήλωσης της βουλεύτριας, το ΜέΡΑ25 προχώρησε σε μία εκτενή ανακοίνωση – ενημέρωση μελών και οργανώσεων του κόμματος για την περίπτωσή της, περιγράφοντας σε σημαντικό βαθμό διαφορετική εικόνα από αυτή που περιέγραψε η ίδια η Κ. Αδάμου.

Στην ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25 αναφέρει μεταξύ άλλων πως η βουλεύτρια έχει προβεί κατά τη διετία της κοινοβουλευτικής παρουσίας του κόμματος σε συμπεριφορές «που ήταν αδύνατον πλέον να γίνουν ανεκτές», περιγράφοντας πως αρνείτο να συνεισφέρει στο κόμμα τους πόρους που σύμφωνα με τις κομματικές αποφάσεις συνεισφέρουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί της βουλευτές, ερχόταν σε σύγκρουση με την τοπική οργάνωση της Θεσσαλονίκης και δεν μπορούσε να συνεργαστεί, απεύφευγε «συστηματικά» να απαντά στα ανώτατα στελέχη του κόμματος, καθώς και πως «εξέθετε το κόμμα απαιτώντας από τις υπηρεσίες της Βουλής ιδιαίτερη μεταχείριση».

Στη συνέχεια, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η κα Αδάμου κωλύετο να συμμετάσχει δια ζώσης σε Επιτροπές λόγω πρόσφατης εγκυμοσύνης/γέννας, την αντικαθιστούσε κατ’ εξακολούθηση ο Κλέων Γρηγοριάδης στην εν λόγω Επιτροπή», παραθέτοντας ένα μικρό χρονικό των τελευταίων ημερών, με αφορμή πράγματι τη συμμετοχή σε μία ακόμα κοινοβουλευτική επιτροπή, αυτή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ίδια αιτήθηκε στον διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας να μην αντικατασταθεί από τον Κλ. Γρηγοριάδη και να συμμετάσχει κανονικά στην επιτροπή, και πως στη συνέχεια, ο διευθυντής επιχείρησε να επικοινωνήσει μαζί της αρκετές φορές, χωρίς να καταστεί δυνατό. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως επιχειρήθηκε τόσο την περασμένη Δευτέρα όσο και την περασμένη Τρίτη να έρθει σε επικοινωνία μαζί της ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας χωρίς να την βρει στο τηλέφωνο, με αποτέλεσμα, έπειτα να της αποστείλει σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα, ζητώντας της να εξηγήσει τη στάση της.

Ακολούθως, την περασμένη Παρασκευή, η ίδια απουσίασε και από την εβδομαδιαία διαδικτυακή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, και στη συνέχεια παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας από τον γραμματέα του κόμματος, Γιάνη Βαρουφάκη, και το Σάββατο, η ίδια ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής πως ανεξαρτητοποιείται. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η ίδια δεν προσήλθε στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος την Δευτέρα, με την Επιτροπή να αποφασίζει τη διαγραφή της από τους καταλόγους μέλους του ΜέΡΑ25, και να την παραπέμπει στην Συντονιστική Επιτροπή του DiEM25 με το ερώτημα της διαγραφής και από το πανευρωπαϊκό κίνημα.

Αναλυτική η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 για την Κ. Αδάμου:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ & ΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ του ΜέΡΑ25

Η περίπτωση της Κωνσταντίνας Αδάμου

Ενημέρωση μελών & οργανώσεων του ΜέΡΑ25

Το ΜέΡΑ25 εγγυάται τα δικαιώματα των μελών του, ιδίως όσων παραπέμπονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας & Τήρησης του Καταστατικού, σε συνθήκες μέγιστης διαφάνειας. Σε αυτό το πλαίσιο, και παρά τις πιέσεις από ΜΜΕ και μέλη μας να δημοσιοποιήσουμε τους λόγους που ο Γραμματέας και η Πολιτική Γραμματεία του ΜέΡΑ25 παρέπεμψαν την Κωνσταντίνα Αδάμου, βουλεύτρια Β’ Θεσσαλονίκης, στην Επιτροπή Δεοντολογίας, καμία δημοσιοποίηση δεν έγινε πριν της δοθεί η δυνατότητα να απαντήσει.

Δεδομένου όμως ότι η κα Αδάμου αρνήθηκε να κάνει χρήση του δικαιώματός της να προσέλθει στην Επιτροπή μας (χτες Δευτέρα 26η Ιουλίου), έχουμε πλέον υποχρέωση να κοινοποιήσουμε τον λόγο παραπομπής της – μια παραπομπή που την οδήγησε εκτός ΜέΡΑ25.

Εν συντομία, μετά από δύο χρόνια ανοχής συμπεριφορών που, από μόνες τους θα αποτελούσαν λόγο παραπομπής στην Επιτροπή Δεοντολογίας (βλ. 1 με 4 πιο κάτω), την περίοδο 18 με 23 Ιουλίου η κα Αδάμου προέβη σε συμπεριφορές που ήταν αδύνατον πλέον να γίνουν ανεκτές (βλ. πιο κάτω).

Από την είσοδο του ΜέΡΑ25 στη Βουλή (Ιούλιος 2019), αρνείτο να συνεισφέρει στο κόμμα τους πόρους που, μετά από απόφαση της Κ.Ο., συνεισέφεραν όλοι οι υπόλοιποι (8) βουλευτές
Συγκρουόταν συστηματικά με την τοπική οργάνωση της εκλογικής της περιφέρειας (Β’ Θεσσαλονίκη) με την οποία ποτέ δεν μπόρεσε να συνεργαστεί
Απέφευγε συστηματικά να απαντά στον Διευθυντή, την Γραμματέα και την Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – τηλεφωνικά ή και γραπτώς
Εξέθετε το κόμμα απαιτώντας από τις υπηρεσίες της Βουλής ιδιαίτερη μεταχείριση
Όσον αφορά τα γεγονότα της περιόδου 18 με 23 Ιουλίου 2021, που οδήγησαν τον Γραμματέα να εισηγηθεί την παραπομπή της, αυτά έχουν ως εξής:

Δευτέρα 18/7: Η κα Αδάμου αιτήθηκε από τον Διευθυντή της ΚΟ να μην αντικατασταθεί (αυτή τη φορά) από τον Κλέωνα Γρηγοριάδη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (Σημ. Τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η κα Αδάμου κωλύετο να συμμετάσχει δια ζώσης σε Επιτροπές λόγω πρόσφατης εγκυμοσύνης/γέννας, την αντικαθιστούσε κατ’ εξακολούθηση ο Κλέων Γρηγοριάδης στην εν λόγω Επιτροπή). Ο Διευθυντής της ΚΟ της απάντησε ότι θα συνεννοηθεί με τον Κλέωνα Γρηγοριάδη και θα επανέλθει. Κατόπιν, της τηλεφώνησε 4 φορές για να της ανακοινώσει ότι το αίτημα της γίνεται δεκτό. Η κα Αδάμου δεν του απάντησε ποτέ, ούτε και ήρθε η ίδια σε επικοινωνία. Έχοντας υποχρέωση να εξασφαλίσει την εκπροσώπηση του κόμματος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων που θα συνεδρίαζε το επόμενο πρωί (Τρίτη 19/7), ο Διευθυντής της ΚΟ κάλεσε το Κλέωνα Γρηγοριάδη, μετά τα μεσάνυχτα, να τον παρακαλέσει να παραβρεθεί εκείνος στην Επιτροπή λίγες ώρες μετά.

Τρίτη 18/7: Από νωρίς το πρωί ο Διευθυντής της ΚΟ καλούσε την κα Αδάμου (6 τηλεφωνήματα) σε περίπτωση που τελικά ήθελε να συμμετάσχει στην Επιτροπή ή, σε αντίθετη περίπτωση, να την καθησυχάσει ότι ο Κλέωνας Γρηγοριάδης θα την αντικαθιστούσε. Παράλληλα, την κάλεσε και η Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Γραμματέα. Η κα Αδάμου όμως και πάλι δεν απάντησε ποτέ σε κανένα από αυτά τα τηλεφωνήματα, ούτε και ήρθε η ίδια σε επικοινωνία με την Κ.Ο. Αντί να επικοινωνήσει με τους συνοδοιπόρους της Κ.Ο., η κα Αδάμου έστειλε την πιο κάτω επιστολή στις υπηρεσίες της Βουλής:

«Θα ήθελα να σας δηλώσω ότι δεν έχω αιτηθεί, ούτε συναινώ με την αντικατάστασή μου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων που λαμβάνει χώρα σήμερα και τις επόμενες μέρες.»

Με αυτή της την επιστολή η κα Αδάμου εξετέθη ανεπανόρθωτα απέναντι στις υπηρεσίες της Βουλής καθώς ποιαν/ποιον βουλευτή ορίζει ή αντικαθιστά ένα κόμμα σε μια Επιτροπή της Βουλής είναι αποκλειστικά θέμα του Διευθυντή της Κ.Ο. και δεν αφορούν, ή ενδιαφέρουν, τις υπηρεσίες της Βουλής. Έτσι εξέθεσε, πέραν του εαυτού της, και το ΜέΡΑ25 διαμαρτυρόμενη, μάλιστα, για μια αντικατάσταση που ο Διευθυντής της Κ.Ο. την είχε πάρει 10 τηλεφωνήματα (τα οποία η ίδια επέλεξε να μην απαντήσει) να την πληροφορήσει ότι… δεν θα γίνει.

Για όλους αυτούς τους λόγους, την ίδια μέρα ο Διευθυντής της Κ.Ο. έγραψε (email) στην Κωνσταντίνα Αδάμου καλώντας την να έρθει σε επικοινωνία μαζί και εγγράφως να του εξηγήσει στην στάση της.

Παρασκευή 23/7: Καθώς η κα Αδάμου δεν ανταποκρίθηκε στον Διευθυντή της Κ.Ο., ούτε παραβρέθηκε στην εβδομαδιαία διαδικτυακή συνεδρίαση της Κ.Ο. που λαμβάνει χώρα κάθε Παρασκευή στις 2μμ, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 εισηγήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία, σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Ηθικό Κώδικα του κόμματος, την παραπομπή της Κωνσταντίνας Αδάμου στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Το βράδυ της ίδιας μέρας, η κα Αδάμου έστειλε (με email) στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 επιστολή με την οποία δήλωσε ότι ανεξαρτητοποιείται από το ΜέΡΑ25.

Σάββατο 24/7: Η κα Αδάμου στέλνει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία ανεξαρτητοποιείται από το ΜέΡΑ25.

Δευτέρα 26/7: Η Επιτροπή Δεοντολογίας καλεί την κα Αδάμου (καθώς, τυπικά τουλάχιστον, παρέμενε μέλος του ΜέΡΑ25 και του DiEM25) να παρουσιάσει την δική της άποψη, αλλά εκείνη δεν προσέρχεται. Η Επιτροπή αποφασίζει την διαγραφή της από τους καταλόγους μέλους του ΜέΡΑ25 καθώς και την παραπομπή της στην Συντονιστική Επιτροπή του DiEM25 με το ερώτημα της διαγραφής της από το πανευρωπαϊκό μας κίνημα.

Μια πολιτική προσέγγιση στη περίπτωση της Κωνσταντίνας Αδάμου

Πριν την παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η Κωνσταντίνα Αδάμου δεν είχε εκφράσει ποτέ την οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία ή ένσταση στα όργανα του ΜέΡΑ25. Στο πρόσφατο Συνέδριο, μάλιστα, η Κωνσταντίνα Αδάμου ήταν παρούσα, μέλος του τιμητικού προεδρείου, και δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση στις θέσεις ή τις οργανωτικές αναδιαρθρώσεις που συν-αποφασίστηκαν εκεί

Αφού παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΜέΡΑ25, η Κωνσταντίνα Αδάμου ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της προβάλλοντας ως αιτιολόγηση «αντιδημοκρατικές, αντισυντροφικές, αντιδεοντολογικές και αυταρχικές συμπεριφορές», που δηλώνει ότι παρεμποδίζουν «…με ποικίλους τρόπους» τη συμμετοχή της «στο κοινοβουλευτικό έργο, για το οποίο έδωσα όρκο στον ελληνικό λαό να επιτελώ με όλες μου τις δυνάμεις».

Οπότε, προκύπτει το ερώτημα:

Αν η Κωνσταντίνα Αδάμου είχε βρεθεί αντιμέτωπη με «αντιδημοκρατικές, αντισυντροφικές, αντιδεοντολογικές και αυταρχικές συμπεριφορές», γιατί δεν τις είχε καταγγείλει πριν την παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας (τουλάχιστον στα κορυφαία όργανα στα οποία συμμετείχε, π.χ. Κοινοβουλευτική Ομάδα & Κεντρική Επιτροπή);
Επί πλέον, στη δήλωση ανεξαρτητοποίησής της η Κωνσταντίνα Αδάμου επικαλέστηκε τον «όρκο» στον ελληνικό λαό που έδωσε ως βουλευτής για να αιτιολογήσει πως κρατά την βουλευτική έδρα μετά την ανεξαρτητοποίησή της από το ΜέΡΑ25. Όμως, τον ίδιο ακριβώς όρκο έδωσαν κι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Ελληνικής Λύσης κλπ.

Πράγματι, κανέναν βουλευτή και καμία βουλεύτρια δεν εκλέγει ο «ελληνικός λαός» συνολικά: τους εκλέγουν οι ψηφοφόροι του κόμματος που το «εμπιστεύτηκαν» με την ψήφο τους. Η Κωνσταντίνα Αδάμου προφανώς θεωρεί ότι η σχέση πολιτικής διαμεσολάβησης ενός βουλευτή, μίας βουλεύτριας, είναι προσωπική και ανεξάρτητη του κόμματος. Χαρακτηριστικό είναι το πιο κάτω εδάφιο της δήλωσής της που επιβεβαιώνει παλαιοκομματική αντίληψη σχέσης πολιτευτή με την εκλογική της πελατεία:

«Θα ήθελα να γνωστοποιήσω σε όλες και σε όλους ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα δίκαια αιτήματα και δικαιώματα όλων των συμπολιτών μου. Ως ανεξάρτητη, πλέον, βουλευτής θα μπορώ να σας εκπροσωπώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με λιγότερα εμπόδια.»

Η περίπτωση της Κωνσταντίνας Αδάμου δεν είναι αναπάντεχη. Είναι αναμενόμενο σ’ ένα κόμμα με ανοδική πορεία το οποίο επιλέγει να είναι ανοικτό σε όποια/ον θέλει να γραφτεί μέλος του. Το ΜέΡΑ25 επέλεξε να μην σταματά οποιο(α)νδήποτε από το να γράφεται ελεύθερα μέλος επειδή οι ιδρυτές του προτίμησαν τον κίνδυνο φαινομένων Αδάμου από εσωτερικούς μηχανισμούς «περιφρούρησης» – και πιστεύοντας ότι η πιο ισχυρή ασπίδα είναι η εσωτερική δημοκρατία και ο απόλυτος σεβασμός των συμμετοχικών θεσμών και ηθικών αρχών του.

Εκ μέρους της Επιτροπής Δεοντολογίας & Τήρησης Καταστατικού

Γιόχεν Σουλτ

Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας & Τήρησης Καταστατικού ΜέΡΑ25

πηγη: https://thepressproject.gr