Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 02 Μάρ 2024
Τέμπη - Μπάζωμα / Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση - Το κρυφτό και το μπαλάκι ευθυνών
Κλίκ για μεγέθυνση

Τρένο στα Τέμπη (INTIME NEWS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΔΩΝΑΣ)
 

Ένα χρόνο συγκάλυψης και κρυφτού συμπλήρωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το έγκλημα στα Τέμπη καθώς όχι μόνο επιμένει στο αφήγημα περί «ανθρώπινου λάθους», αλλά δεν αναλαμβάνει ούτε την ευθύνη για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, ενέργεια που ελέγχεται, πλέον, και από τη δικαιοσύνη με βασικό, μέχρι στιγμής, κατηγορούμενο τον Κώστα Αγοραστό.

 

Η μη ανάληψη ευθύνης ακόμα και για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας και η ντροπιαστική επιλογή οι αρμόδιοι υπουργοί και ο πρώην περιφερειάρχης να πετάνε το ένας το μπαλάκι στον άλλο, αποτελεί ακόμα μια προσβολή στη μνήμη των θυμάτων, στις οικογένειές τους και στους επιζήσαντες του τρομακτικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Κυβερνητικές πηγές με διαρροή σε ορισμένα ΜΜΕ έκαναν λόγο για σενάριο συνωμοσίας, μικροπολιτική αξιοποίηση του πένθους και της οργής των συγγενών των θυμάτων και για δήθεν «μπάζωμα».

Συγκεκριμένα η διαρροή από το Μαξίμου αναφέρει:

«Ένα σενάριο συνωμοσίας εξυφαίνεται τις τελευταίες ημέρες σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί για μικροπολιτικούς λόγους το βαρύ πένθος και η δικαιολογημένη οργή των συγγενών των 57 θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ένα αφήγημα που δείχνει ότι ορισμένα πολιτικά κόμματα είναι διατεθειμένα να υιοθετήσουν ακραία σενάρια που διακινούνται προκειμένου να δημιουργήσουν, για πολλοστή φορά, μια εικόνα συγκάλυψης. Ο λόγος για τα σενάρια περί “μπαζώματος” του σημείου του τραγικού δυστυχήματος με δήθεν άνωθεν πολιτική εντολή».

Σύμφωνα με την κυβερνητική διαρροή και όσον αναφορά το μπάζωμα και ποιος έχει την ευθύνη για τις ενέργειες που έγιναν και που καταγγέλλονται από εμπειρογνώμονες ως εγκληματικές, το Μαξίμου υποστηρίζει:

-Κανένας από τους επιχειρησιακά εμπλεκόμενους αλλά και τον ίδιο τον πρώην περιφερειάρχη δεν θέτουν θέμα εντολής για τις ενέργειες που έγιναν

-Οι ενέργειες ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων που ισχύουν και τα οποία ενεργοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή μετά τη σφοδρή σύγκρουση των δύο συρμών στην περιοχή των Τεμπών με μοναδικό γνώμονα την έρευνα, τη διάσωση και την ασφαλή μεταφορά των διασωθέντων στα νοσοκομεία. 

-Το δήθεν «μπάζωμα» που επικαλούνται ανοιχτά πλέον εκπρόσωποι κομμάτων έχει εξηγηθεί από την πρώτη στιγμή.

Στην Πυροσβεστική ρίχνει την ευθύνη για το μπάζωμα ο Τριαντόπουλος

Στην Πυροσβεστική ρίχνει την ευθύνη για το μπάζωμα ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κατά την τραγωδία στα Τέμπη.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής εμφανίστηκε ξαφνικά και με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εθνική τραγωδία ως πλήρως αναρμόδιος που δεν συμμετείχε ούτε στις συνεδριάσεις του συντονιστικού.

«Οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο συντονιστικό έπειτα από αίτημα της πυροσβεστικής αποφάσισαν τις παρεμβάσεις και τις διαμορφώσεις στους χώρους για ένα τέτοιο μεγάλο δυστύχημα» υποστήριξε ο σημερινός υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

 

Παράλληλα, υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν έδωσε εντολή ο ίδιος για να μπαζωθεί ο χώρος αλλά ότι δεν είχε αρμοδιότητα και δεν συμμετείχε στις συνεδριάσεις του συντονιστικού.

«Θέλω να υπογραμμίσω το εξής: δεν έδωσα εντολές για κάτι. Δεν είχα τέτοιο ρόλο, δεν είχα τέτοια αρμοδιότητα, δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του συντονιστικού», ήταν η χαρακτηριστική του φράση στη Βουλή.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Πυροσβεστική και βγάζοντας τον εαυτό του «καθαρή περιστερά» δεν απαντά στα εξής ερωτήματα:

-Αν η Πυροσβεστική έκανε το αίτημα, ποιος το ενέκρινε και πήρε την απόφαση για να μπαζωθεί ο τόπος της τραγωδίας στα Τέμπη; Και συγκεκριμένα ποια κυβερνητικά στελέχη;

-Ποιος ήταν ακριβώς ο ρόλος του στη διαχείριση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος αφού υποστηρίζει ότι ούτε καν συμμετείχε στις συνεδριάσεις του συντονιστικού;

-Αφού δεν είχε καμιά αρμοδιότητα, όπως λέει, γιατί έβγαινε συνεχώς στα κανάλια και έκανε δηλώσεις για τις κυβερνητικές ενέργειες για διαμόρφωση του χώρου του δυστυχήματος και μεταφορά των συντριμμιών και των βαγονιών;

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος ακριβώς πριν από ένα χρόνο περιέγραφε αναλυτικά σε συνεντεύξεις του σε ποιες ενέργειες προχωρούσε η κυβέρνηση αμέσως μετά το δυστύχημα αναφέροντας χαρακτηριστικά: ότι «διαμορφώθηκε ο χώρος. Και για τη φύλαξη, τα συντρίμμια, τα βαγόνια» προσθέτοντας ότι όλα αυτά έγιναν με τη στενή συνεργασία της περιφέρειας Θεσσαλίας».

Αδειάζει Τριαντόπουλο ο συντονιστής της πυροσβεστικής

Στη διάψευση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου ότι η πυροσβεστική είχε συμμετοχή στο μπάζωμα της περιοχής της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, προχώρησε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ευάγγελος Φαλάρας.

«Εγώ ζήτησα να έρθουν οι γερανοί για να σηκωθούν τα βάρη και στο πλαίσιο αυτής της δράσης, οι γερανοί -για λόγους στατικότητας του πεδίου- ζήτησαν να έρθουν σταθερά αντικείμενα, κροκάλες και ψηφίδες, προκειμένου να πατήσουν σε στέρεο έδαφος, επειδή αυτό μετατοπιζόταν όσο σηκώνονταν τα βαγόνια» ανέφερε μιλώντας στο documentonews.gr ο κ. Φαλάρας σχετικά με τις ανάγκες για τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και πρόσθεσε:

«Η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι να σηκωθούν και τα βαγόνια της επιβατικής που είχαν τις λαμαρίνες. Όταν σηκώθηκαν και οι τελευταίες λαμαρίνες και ελέγξαμε πως δεν υπήρχε άλλος νεκρός στο πεδίο, συνεχίσαμε να μένουμε στο σημείο έως ότου φύγαμε την Παρασκευή».

Επιπλέον σε διευκρινιστική ερώτηση για το αν ως συντονιστής της πυροσβεστικής και μέλος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) είχε συμμετοχή στη μετέπειτα εκχωμάτωση και το μπάζωμα του πεδίου, ο ίδιος απάντησε:

«Όχι. Εγώ, δεν ζήτησα εκχωμάτωση, ζήτησα από το ΣΟΠΠ να μου φέρουν τον εξοπλισμό για να μου δώσει την ευχέρεια να ελέγξω και να εντοπίσω νεκρούς και ζωντανούς. Για τις μετέπειτα παρεμβάσεις, εγώ την Παρασκευή που έφυγα είχαμε ελέγξει ακόμα και αν υπήρχε κάτι κάτω από τις λαμαρίνες, οι οποίες ήταν πολύ κοντά στο τούνελ. Ήταν, δηλαδή, το τελευταίο σημείο και είχαν “φύγει” και τα βαγόνια που δεν είχαν εμπλοκή στη σύγκρουση».

από:https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου