Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 20 Απρ 2024
Στα ύψη η ακρίβεια, όμως για την κυβέρνηση πέρα βρέχει...
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Η κυβέρνηση επενδύει σταθερά στο αφήγημα πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και πως η οικονομία σημειώνει άλματα.

Σε προκλητικές δηλώσεις προέβησαν εκ νέου, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και υπουργοί της κυβέρνησης, όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το δυσβάστακτο πρόβλημα της ακρίβειας που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Για ακόμα μια φορά, λοιπόν, τα στελέχη της κυβέρνησης επένδυσαν στο αφήγημα αφενός πως η οικονομία σημειώνει άλματα και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς, και αφετέρου πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για να τιθασεύει το ζήτημα της ακρίβειας και να ανακουφίσει τους καταναλωτές.

Μπορεί λοιπόν η ακρίβεια να θεωρείται (και να αποτελεί) το κορυφαίο πρόβλημα για τους πολίτες –όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις–, ο πληθωρισμός να επανακάμπτει (αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση), καθώς και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και κοινωνικοί φορείς να εξαπολύουν πυρά για τις πολιτικές που εφαρμόζονται, όμως... πέρα βρέχει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που επιχειρεί μέσω «καλαθιών» να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Ακόμα πάντως και στα «καλάθια» δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κυνηγήσουν το μέγιστο κέρδος, καθώς τα πρόστιμα που προβλέπονται, κάθε άλλο παρά τις αποτρέπουν από το να κάνουν «το δικό τους παιχνίδι». 

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε σήμερα πως η ακρίβεια είναι ο Νο 1 πονοκέφαλος για τα νοικοκυριά, όμως έμεινε ξανά μόνο στα λόγια.

 

 

Ο πρωθυπουργός περιορίστηκε πάλι σε αναφορά για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία ωστόσο απορροφάται από τις ανατιμήσεις και τα φορολογικά βάρη, ελλείψει ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Από... κοντά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος μιλώντας στο Mega αναφέρθηκε και αυτός στην αύξηση του κατώτατου μισθού –πάντα με την παραπλανητική αναφορά στο μεικτό ποσό και όχι σε αυτό που καταλήγει στον εργαζόμενο– και επένδυσε στο αφήγημα της διενέργειας ελέγχων στην αγορά και της επιβολής δήθεν σημαντικών προστίμων. 

Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επέλεξε το κυβερνητικό αφήγημα περί «προσωρινής και εισαγόμενης» ακρίβειας. Ισχυρίστηκε επίσης πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη «τα τελευταία χρόνια, με μεγαλύτερη επιτυχία από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει αποκλιμακώσει αυτές τις πιέσεις». 

Όσο για τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, δεν δίστασε να πανηγυρίσει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υποσχόμενος ξανά «νέες και καλύτερες δουλειές, και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο» για όλους τους πολίτες. Όλα αυτά τη στιγμή που το ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης είναι πραγματικά με πήλινα πόδια, καθώς καταγράφεται υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, ενώ η χώρα είναι στο γκρουπ των τελευταίων στην Ευρώπη όσον αφορά την παραγωγικότητα. Σημειώνεται επίσης ότι ούτε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ήταν διθυραμβικός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας –κατά την πρόσφατη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής του για την οικονομία–, χτυπώντας μάλιστα 7 ηχηρά «καμπανάκια».  

«Ήταν ξεκάθαρο! Σε όλες τις συναντήσεις και συζητήσεις που είχα στο πλαίσιο των Spring Meetings του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το αναγνωρίζουν οι πάντες: εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, οικονομικοί αναλυτές, διεθνείς επενδυτικές τράπεζες. Χρέος μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Για νέες και καλύτερες δουλειές και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο για όλους τους Έλληνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, όπου συμμετείχε στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

► Με την αγοραστική δύναμη των πολιτών συνεχώς να μειώνεται, εύλογη ήταν η αντίδραση του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φαραντούρη, που άσκησε κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας δεν γλιτώνει από τις ανατιμήσεις.


από:  https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου