Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 20 Απρ 2024
Το εκκρεμές των ελληνοτουρκικών
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
Από τις «γκρίζες ζώνες» στη «συνδιαχείριση» στο Αιγαίο ● Οι κινήσεις της Αγκυρας εν όψει της επίσκεψης Μητσοτάκη και οι ελπίδες της Αθήνας για αποσυμπίεση ● Βαρόμετρο οι συναντήσεις Ερντογάν στις ΗΠΑ και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Πέντε μήνες μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα η ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει χάσει τον αρχικό ενθουσιασμό της Διακήρυξης Φιλίας και επιβαρύνεται συνεχώς εν όψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αγκυρα, στις 13 Μαΐου. Η τουρκική κυβέρνηση έχει βάλει στην ατζέντα και τα θαλάσσια πάρκα που σχεδιάζει η Ελλάδα, απαιτώντας να έχει λόγο σε κάθε ενέργεια στο Αιγαίο, με άλλα λόγια συνδιαχείριση ακόμα και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Η αλλαγή ρητορικής από την Αγκυρα, με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και τις απειλητικές διαρροές του υπουργείου Αμυνας, χαρακτηρίστηκε αδικαιολόγητη από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη. Οι διπλωματικές προσπάθειες από την πλευρά της Αθήνας να χαμηλώσουν οι τόνοι και η συνάντηση στην Αγκυρα «να είναι καλή και παραγωγική» είναι αμφίβολο αν θα επιτύχουν. Εάν ο Τ. Ερντογάν επιλέξει να θέσει το θέμα στον Κ. Μητσοτάκη, τότε ανοίγει άλλη μια σελίδα έντασης, γυρίζοντας τη «σελίδα των ήρεμων νερών».

Και οι δύο πλευρές δείχνουν να θέλουν την αποσυμπίεση μέχρι τις 13 Μαΐου, προκειμένου το μήνυμα από τη συνάντηση της Αγκυρας να διατηρήσει σε ισχύ τη διαδικασία προσέγγισης που αποτυπώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Οι προσδοκίες πάντως για πρόοδο στα ΜΟΕ στη συνάντηση της Δευτέρας 22 Απριλίου είναι πολύ χαμηλές και ως εκ τούτου πρόωρη κάθε πρόβλεψη για τη θετική ατζέντα την άλλη εβδομάδα.

Η σκακιέρα

Παράλληλα, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αποτελούν άλλη μια εστία αντίθεσης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας και, παρότι δεν τέμνονται οι κινήσεις των δύο πλευρών, οι επιδιώξεις προβάλλουν αντίθετες. Η πολιτική Μητσοτάκη είναι πλήρως εναρμονισμένη με την πολιτική των ΗΠΑ και της Ε.Ε., ενώ από την άλλη η κυβέρνηση Ερντογάν παίζει το αντιισραηλινό χαρτί στο εσωτερικό και επιδιώκει αυτόνομο ρόλο. Στις 9 Μαΐου ο πρόεδρος της Τουρκίας θα επισκεφθεί μετά από τέσσερα χρόνια τον Τζο Μπάιντεν και η επικείμενη συνάντηση ορίζει εν πολλοίς τις τουρκικές διπλωματικές κινήσεις.

Το Σαββατοκύριακο επισκέπτεται την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σ. Σούκρι, για συνομιλίες με τον Χ. Φιντάν, ενώ αναμένεται και επίσκεψη του Ι. Χανίγια για συνομιλίες με τον Τ. Ερντογάν.

Ο Χ. Φιντάν είδε τον επικεφαλής της Χαμάς στο Κατάρ, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Ιράν, ενώ ο αρχηγός της ΜΙΤ, Ι. Καλίν, είχε ανάλογες επαφές με ομολόγους του. Η θέση της Τουρκίας, αλλά και οι ιδιότυπες σχέσεις με το Ιράν και τη Ρωσία, ανταγωνισμού και συνεργασίας τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, την καθιστούν και στην τρέχουσα κρίση σημαντική για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Το ερώτημα για τη συνέχεια, πέρα από τις διακρατικές σχέσεις, αφορά και τις ανοιχτές συγκρούσεις μεταξύ των πληρεξούσιων κάθε χώρας στην περιοχή. Υπ’ αυτό το πρίσμα η επικείμενη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν εκτιμάται ότι θα αποτελέσει βαρόμετρο για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας έναντι των γειτονικών χωρών και για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα.

από:  https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου