Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 23 Μάι 2022
Μητσοτάκης: Αντέγραψε συνέντευξη Ισπανού για την κοινωνική κατοικία και παρουσίασε μέτρα ως δικά του
Κλίκ για μεγέθυνσηΟι σύμβουλοί του δεν κόπιαραν όλα τα μέτρα του μοντέλου Βαρκελώνη γιατί υπάρχουν και κάποια που είναι εκτός της νεοφιλελεύθερης λογικής τους.
23.05.2022Ως… δική του ιδέα παρουσίασε τα μέτρα για την κοινωνική κατοικία που εφαρμόζει ήδη η Ισπανία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ελλείψει ιδεών που θα βοηθούσαν τους νέους στο μεγάλο πρόβλημα για αξιοπρεπή στέγαση.

Ειδικότερα, όπως εντόπισε το avgi.gr, ο Πρωθυπουργός αντέγραψε ορισμένα (όσα δεν πλήττουν πολύ τις νεοφιλελέυθερες επιδιώξεις της Κυβέρνησής του) από τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ισπανία για την στέγαση, τα οποία μάλιστα διάβασε από συνέντευξη Ισπανού, και στην συνέχεια τα παρουσίασε ως… ιδέες του ίδιου!

Στη συνάντηση αυτή ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ιδέες για την εξασφάλιση προσιτής στέγης. Μόνο που οι «ιδέες» που παρουσίασε, περιγράφονταν αναλυτικά από τον Ζουσέπ Μποΐγας γενικό διευθυντή του Οργανισμού Αστικής Ανάπτυξης της Βαρκελώνης, δυο ημέρες πριν σε συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή» και τον Γιώργο Λιάλιο. Και μάλιστα δεν είναι ιδέες αλλά τα μέτρα που έχει πάρει η Βαρκελώνη για να βοηθήσει τους πολίτες στην αντιμετώπιση του μέγα προβλήματος της απλησίαστης στέγης.

Παρόλο που κανείς δεν θα κατηγορούσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό αν απλώς ανέφερε ότι οι ιδέες αυτές δεν είναι δικές του αλλά συνιστούν αναγκαία πολιτική επιλογή για την στήριξη σε νέους, ο ίδιος επέλεξε να μην αναφέρει πουθενά ότι πρόκειται για ένα ήδη εφαρμοσμένο κι επιτυχημένο μοντέλο.

Για του λόγου το αληθές παρουσιάζουμε τα σχετικά αποσπάσματα

-Ζουσέπ Μποΐγας (17 Μαΐου): Βοηθήσαμε να θεσπιστεί ο «νόμος του 30%». Υποχρεώνουμε όποιον αποκαθιστά ένα ολόκληρο κτίριο να δίνει το 30% του κτιρίου για οικονομικά προσιτή κατοικία.

-Κυριάκος Μητσοτάκης (19 Μαΐου): Εμείς κοιτάμε μία σειρά από επιλογές σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα αξιοποίησης της ανεκμετάλλευτης περιουσίας που έχει το δημόσιο. Μπορείς να πάρεις, παραδείγματος χάριν, ένα οικόπεδο και στη λογική της παραδοσιακής αντιπαροχής να προσφέρεις σε κάποιον, ο οποίος θα έλθει να το αναπτύξει, τη δυνατότητα να κρατήσει ο ίδιος ένα κομμάτι της ακίνητης περιουσίας που δημιουργεί και ένα άλλο κομμάτι να το νοικιάζει, να το μισθώνει με ελεγχόμενα ενοίκια τα οποία να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια της αγοράς.

-Ζουσέπ Μποΐγας (17 Μαΐου): Υπάρχουν και πολλές πρωτοβουλίες από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, η εταιρεία 3rd Sector αναλαμβάνει (με τη συναίνεση των ιδιοκτητών) το κόστος ανακαίνισης άδειων παλαιών διαμερισμάτων και ως αντάλλαγμα τα μισθώνει για πέντε έτη σε προσιτή τιμή.

-Κυριάκος Μητσοτάκης (19 Μαΐου): Δεύτερη ιδέα, έχουμε ένα πολύ μεγάλο απόθεμα διαμερισμάτων τα οποία είναι κλειστά αυτή τη στιγμή και παντελώς αναξιοποίητα. Ας δώσουμε κίνητρα, λοιπόν, στους ιδιοκτήτες ή στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες, ή στους μελλοντικούς ενοικιαστές, να τα φτιάξουν, να τα εκσυγχρονίσουν και να μειώσουν και το ενεργειακό τους αποτύπωμα, έτσι ώστε όλα αυτά τα κλειστά διαμερίσματα, τα οποία ουσιαστικά είναι κεφάλαιο που δεν αποδίδει τίποτα και σε κανέναν ούτε στον ιδιοκτήτη, ούτε στον πιθανό ενοικιαστή, να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε αυτό το απόθεμα το σημαντικό, να το εντάξουμε πάλι στην αγορά ακινήτων.

Βέβαια, οι σύμβουλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κόπιαραν όλα τα μέτρα του μοντέλου Βαρκελώνη γιατί υπάρχουν και κάποια που είναι εκτός της νεοφιλελεύθερης λογικής τους.

Όπως αυτό: «Στραφήκαμε κατά των εταιρειών που συγκέντρωναν διαμερίσματα και τα κρατούσαν κενά περιμένοντας άνοδο τιμών. Φυσικά, δίπλα σε όλα αυτά υπάρχει το πρόγραμμα κατασκευής νέων κοινωνικών κατοικιών του δήμου, καθώς και η αγορά από τον δήμο παλαιών κτιρίων για τη μετατροπή τους σε κοινωνική κατοικία, ενώ βοηθάμε όσους έχουν χάσει το σπίτι τους λόγω έξωσης».

Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου