Ναυάγιο σημειώθηκε ανοιχτά της Λέσβου με 3 ανθρώπους να αγνοούνται (δύο γυναίκες και ένα παιδί) και 10 να έχουν διασωθεί, όπως μεταδίδει το stonisi.gr. Ο τόπος του ναυαγίου ήταν η οριογραμμή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ βόρειας Λέσβου και μικρασιατικών Τουρκικών ακτών.

Στην επιχείρηση διάσωσης που είναι σε εξέλιξη συμμετέχουν σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex, ελικόπτερο τύπου Super puma και αεροσκάφη καθώς και ένα παραπλέον πλοίο. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, για το περιστατικό ενημερώθηκαν και οι τουρκικές Αρχές, οι οποίες δεν έχουν αντιδράσει ακόμα.

Ευθύνες στην Τουρκία ρίχνει ο Νότης Μηταράκης

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλεύτριας του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα, επέρριψε ευθύνες για το ναυάγιο στην Τουρκία η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έπτρεψε στη βάρκα να ξεκινήσει από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η Τουρκία επέτρεψε κατά παράβαση των υποχρεώσεών της σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση του 2016, σε μία βάρκα με 13 ανθρώπους να ξεκινήσει από τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Δεν τη διέσωσε όπως έπρεπε μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα και αναγκάστηκε η ελληνική ακτοφυλακή, η οποία βάζει πρώτα από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα, να διασώσει δέκα ανθρώπους και δυστυχώς – σύμφωνα με τις πληροφορίες – αγνοούνται ακόμα τρεις άνθρωποι εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Μέχρι που ήρθα στη Βουλή, δεν είχα ενημερωθεί ότι η Τουρκία έχει ανταποκριθεί σε αυτό το περιστατικό.

Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα ρίχνει ευθύνες στη γειτονική χώρα, η οργάνωση Attika Human Support κάνει καταγγελίες κατά του ελληνικού λιμενικού πως αρνήθηκε τη συνεισφορά του διασωστικού της σκάφους «Nomad». Η οργάνωση καταγγέλει πως ενώ το σκάφος της κλήθηκε να συμβάλει στην έρευνα και τη διάσωση, μόλις έφτασε στο σημείο, το έστειλαν πίσω καθώς το λιμενικό ήθελε να έρθει ο καπετάνιος με το προσωπικό του σκάφος και όχι το διασωστικό.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη βόρεια ακτή της Λέσβου με 10 διασωθέντα άτομα και 3 αγνοούμενους (2 γυναίκες και ένα παιδί) συνεχίζονται χωρίς τη βοήθεια του «Nomad» με εντολή του ελληνικού λιμενικού.
Το «Nomad» βοηθούσε το ελληνικό λιμενικό ακολουθώντας τις εντολές τους μέχρι ο αξιωματικός που κάλεσε τον καπετάνιο μας να καταλάβει ότι το λιμενικό ήθελε να ζητήσει από τον καπετάνιο να βγει με το ιδιωτικό του σκάφος και όχι με το σκάφος διάσωσης.
Τώρα το «Nomad» επιστρέφει στο λιμάνι και περνάει από άλλη μία επιθεώρηση από το λιμενικό.
Κατά συνέπεια, οι τρέχουσες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή συνεχίζονται με 1 λιγότερο σκάφος πλήρως εξοπλισμένο για να σώσει ζωές με εντολή του ελληνικού λιμενικού.
Η ποινικοποίηση και η απενεργοποίηση της αλληλεγγύης και η υποχρέωση να σωθούν ζωές συνεχίζονται.

πηγη: https://thepressproject.gr