Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το απόγευμα της Τετάρτης το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε νύχτα στη Βουλή από την Νίκη Κεραμέως, με 158 βουλευτές να τάσσονται υπέρ επί της αρχής και 133 να καταψηφίζουν.

Σε ό,τι αφορά στο άρθρο 56 για την υποχρεωτική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που προβλέπει μάλιστα την εκβιαστική περικοπή μισθού στους εκπαιδευτικούς που θα αρνηθούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία, υπέρ τάχθηκε η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ενώ το άρθρο καταψηφίστηκε από 106 βουλευτές και 27 δήλωσαν παρόντες.

Διαβάστε ολόκληρο το ψηφισθέν νομοσχέδιο:

Ιδιαίτερα επικριτική εμφανίστηκε η Ν. Κεραμέως από το βήμα της Βουλής προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς την αξιωματική αντιπολίτευση, υπερηφανευόμενη για τις αντιεκπαιδευτικές διατάξεις του νομοσχεδίου, στο οποίο εκτός από το μείζον ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση των δωρεάν βιβλίων, τα οποία βάσει της ρύθμισης για τα «πολλαπλά βιβλία ανά μάθημα» θα είναι διαθέσιμα μόνο ψηφιακά ενώ χαρακτήρισε ως «επιτυχία» της κυβέρνησης τον αποκλεισμό χιλιάδων αποφοίτων από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

«Οι πιθανότητες για παιδιά που εισάγονται με χαμηλή βαθμολογία είναι να μην αποφοιτήσουν. Άρα, έχουμε συμβάλει στο να τα εγκλωβίσουμε», ισχυρίστηκε, ενώ βασιζόμενη στα λεγόμενα του Πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου την Δευτέρα υποστήριξε ότι η ανάκληση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής «είναι λάθος μήνυμα απέναντι στα παιδιά που έχουν σημειώσει υψηλότερες επιδόσεις. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός χθες, σε κάθε διαγωνιστική διαδικασία άλλοι πηγαίνουν καλύτερα, άλλοι πηγαίνουν χειρότερα», ανέφερε επιμένοντας να χαρακτηρίζει ως θετικό το κατάπτυστο μέτρο που οδηγεί σε αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων μαθητών από τις σχολές επιλογής τους.

Μάλιστα, στην κριτική του ΚΚΕ για την ψήφιση ενός ακόμη νομοσχεδίου εν μέσω καλοκαιριού η υπουργός απάντησε στον βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, πως «εμείς φέραμε νομοσχέδιο Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο αλλά τότε η κριτική του ΚΚΕ ήταν ότι έχουμε πανδημία και να μην τα φέρουμε. Άρα πότε να νομοθετήσουμε; Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο όχι γιατί έχουμε πανδημία. Καλοκαίρι όχι, γιατί λέτε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι εκτός. Πότε θα νομοθετήσουμε τελικά;» ενώ απευθυνόμενη στον γραμματέα του Μέρα 25 Γιάνη Βαρουφάκη ανέφερε πως «Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η αξιολόγηση είναι σχεδιασμένη για να καταστρέψει αξίες. Δεν ξέρω σε ποιες αξίες αναφερόταν».

«Στο παρόν νομοσχέδιο συγκρούονται δύο κόσμοι» ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, η Ν. Κεραμέως κατά την δευτερολογία της, υπερασπιζόμενη ένα νομοσχέδιο που απορρίφθηκε από το σύνολο των βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που δίνει μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα σχολεία, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς, αξιολόγηση, για να βελτιώνεται το εκπαιδευτικό σύστημα  και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει όχι στην ελάχιστη βάση, όχι στην τράπεζα θεμάτων, όχι στην αξιολόγηση στα πανεπιστήμια» κατέληξε.