Παρά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά το μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου από τον Ερντογάν και το ψευδοκράτος στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, παρά τις αντιδράσεις από ΗΠΑ και η ΕΕ, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει τις προκλήσεις:

«Η 20η Ιουλίου είναι μια δημόσια διακήρυξη ότι οι Τουρκοκύπριοι - που ήταν οι αρχικοί ιδιοκτήτες του νησιού επί αιώνες - είναι κυρίαρχοι και ισότιμοι ιδιοκτήτες του» ισχυρίστηκε την Τετάρτη.

Και πρόσθεσε: «Όπως σε κάθε αγώνα που έχουμε κάνει ως έθνος, δεν έχουμε βλέψεις σε κανενός τα δικαιώματα, τους νόμους, την ιδιοκτησία ή το μέλλον στην Κύπρο. Το μόνο που θέλουμε είναι να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα και να κτίσουμε το δικό μας μέλλον».

Επίσης είπε πως «αυτοί που προστατεύουν και επιβλέπουν όσους διαρκώς δεν κρατούν τις υποσχέσεις τους, όσους συνεχώς τους κακομαθαίνουν, τελικώς θα δουν την ενάρετη αυτή στάση, θα την αποδεχθούν και θα εκπληρώσουν τις ανάγκες της. Μέχρι τότε, θα εργαστούν και θα αγωνιστούμε χωρίς ανάπαυλα για τα δικαιώματά μας».

Πώς απαντούν Αθήνα - Λευκωσία

Η Ελλάδα και η η Κυπριακή Δημοκρατία καταδίκασαν έντονα το μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου και συνεχίζουν με μια σειρά διπλωματικών ενεργειών.

Ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

 

 
 

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και επιβεβαιώθηκε η αλληλεγγύη στην Κύπρο, ενώ συζητήθηκαν επίσης η ενίσχυση των διμερών δεσμών σε όλους τους τομείς και οι σχέσεις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και
Ισραήλ. Επίσης, ο Κύπριος ΥΠ.ΕΞ. ενημέρωσε σχετικά τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, που εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία όσον αφορά την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων εκτιμώντας πως οι προθέσεις της Άγκυρας συνιστούν απαράδεκτη μονομερή απόφαση.

Άγκυρα: «Κενή περιεχομένου» η δήλωση Μπορέλ

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος δεν άφησε ασχολίαστες της δηλώσεις του εκπροσώπου υποστηρίζοντας πως η ανακοίνωσή του «είναι μια ακόμα απόδειξη για το πόσο αποκομένη είναι η ΕΕ με την πραγματικότητα στην Κύπρο.

»Αυτή η ανακοίνωση- που έγινε μόνο για χάρη της αλληλεγγύης στην Ε.Ε. και είναι κενή περιεχομένου και άκυρη για εμάς - είναι η ανακοίνωση που έκανε η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου και η Ελλάδα, οι οποίες καταχρώνται του δικαιώματος του βέτο στην Ε.Ε. Με αυτή τη στάση είναι αδύνατον η Ε.Ε. να παίξει θετικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού» αναφέρεται στο γραπτό κείμενο του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ..

Τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει την πλήρη υποστήριξη της ηγεσίας στα Κατεχόμενα, σχετικά με τα Βαρώσια η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τουρκικού Υπ. Εξωτερικού Τανζού Μπιλγκίτς, αναφέρει ότι η απόφαση έχει στόχο «στην προστασία των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών ακινήτων στα Βαρώσια» και ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει νέα προβλήματα, αλλά «να επιλύσει τα παλιά».

ΗΠΑ και Γαλλία

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, επέκρινε τα τουρκικά σχέδια και κάλεσε την Άγκυρα να ανακαλέσει «την απόφαση να αφεθούν οι Τουρκοκύπριοι να πάρουν τον έλεγχο περιοχών στα Βαρώσια, που δεν συνάδει με προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ» αλλά είναι «απαράδεκτη και ασύμβατη προς τις δεσμεύσεις τους στο παρελθόν να ξαναρχίσουν συνομιλίες» για την επίλυση του Κυπριακού.

Τέλος, η Γαλλία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν εξέφρασε την υποστήριξή της στην Κύπρο εκφράζοντας τη λύπη της για την στάση της Τουρκίας ενώ απεύθυνε έκκληση να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις 550 και 789 του ΟΗΕ προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι το Παρίσι θα εγείρει το ζήτημα σε επίπεδο ΟΗΕ.


πηγη: https://tvxs.gr