Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 26 Οκτ 2020
Μητσοτάκης / Η Τουρκία σε ρόλο ταραξία ναρκοθετεί την ειρήνη
Κλίκ για μεγέθυνση

(EUROKINISSI /ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

 

Οι εξελίξεις, η κλιμακούμενη ένταση από πλευράς Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι διμερείς σχέσεις ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 26.10.20 16:26

Λαβρόφ / Επίλυση διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω διαλόγου

«Η Τουρκία σε ρόλο ταραξία ναρκοθετεί την ειρήνη σε πολλά σημεία του χάρτη» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός «η Ανατολική Μεσόγειος, ο Νότιος Καύκασος, η ευρύτερη περιοχή μας είναι μια περιοχή στην οποία δοκιμάζεται η διεθνής σταθερότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα ενημερώσει τον κ. Λαβρόφ «για τη δράση της γειτονικής Τουρκίας, η οποία, δυστυχώς, σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη». Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του επειδή η Τουρκία «περιβάλλει αυτή την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών».

«Πολύ περιεκτικά, συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, που είναι πολύ σημαντική από γεωπολιτικής άποψης. Και συμφωνούμε ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων - που δεν είναι και λίγα - στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου» είπε από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Αυτό, όπως είπε, αφορά και ζητήματα στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, «όταν προκύπτουν τα ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρώνονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση μέσω των διακρατικών συμφωνιών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω απευθείας διαλόγου. Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης».

πηγη:

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου