Το λιγότερο απρεπής μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας», από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO καθώς επιλέγει να αναδείξει τη συμβολή ενός μόνο ανθρώπου ξεχνώντας τις εργώδεις προσπάθειες κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, η το ΥΠΕΞ επισημαίνοντας ότι τη Δευτέρα 14 Απριλίου, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση με την οποία προτείνεται η ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» σημειώνει ότι η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί το επιστέγασμα διαχρονικών προσπαθειών του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συντονισμό με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO, με την επιστημονική υποστήριξη του Καθηγητή Γλωσσολογίας Γεωργίου Μπαμπινιώτη.
Ωστόσο, το ΥΠΕΞ ξεχνά να αναφερθεί στο γεγονός ότι ήδη από το 2017 επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα και υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά, υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, με στόχο την ανάδειξη της διαχρονικής συμβολής της ελληνικής γλώσσας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το tribune.gr, η πρωτοβουλία για την καθιέρωση «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας», ξεκίνησε το 2014 από τον καθηγητή Γιάννη Κορινθίου, τότε Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας. Μάλιστα υπήρξε σχέδιο νόμου με τίτλο «Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» με προτεινόμενη μέρα την 20ή Μαΐου, ως πιθανή ημέρα γέννησης του Σωκράτη.
Τελικά, μετά από πρόταση του συμβούλου πολιτισμικής διαχείρισης, Ηλία Μπουντούρη επελέγη η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Διονυσίου Σολωμού (1798-1857) και στη συνέχεια, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ της 24ης Απριλίου 2017 αρ. 1384), ορίστηκε ο τίτλος «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
«Τη Δευτέρα 14 Απριλίου, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση με την οποία προτείνεται η ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως "Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας".
Η ομόφωνη υιοθέτηση της απόφασης για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», την οποία συγκηδεμόνευσαν 87 κράτη-μέλη του Οργανισμού, αποτελεί το επιστέγασμα διαχρονικών προσπαθειών του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συντονισμό με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO, με την επιστημονική υποστήριξη του Καθηγητή Γλωσσολογίας Γεωργίου Μπαμπινιώτη.
Με την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου αναγνωρίζεται η οικουμενικότητα και η παγκόσμια προσφορά της ελληνικής γλώσσας στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Στην απόφαση υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, η αδιάσπαστη συνέχεια 40 αιώνων προφορικής παράδοσης και 35 αιώνων γραπτής παράδοσης της ελληνικής γλώσσας, η επίδρασή της σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, καθώς και το γεγονός ότι αποτελεί μέχρι σήμερα ανεξάντλητη πηγή της διεθνούς επιστημονικής ορολογίας.
Η επίσημη ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως "Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας" θα πραγματοποιηθεί κατά την 43η Γενική Διάσκεψη της UNESCO τον Νοέμβριο 2025».
από:https://www.avgi.gr