Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 22 Ιούν 2022
Βοήθημα ΟΠΕΚΑ / Η ψηφιακή γραφειοκρατία αποκλείει τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Εκτός του ειδικού βοηθήματος του ΟΠΕΚΑ  θα βρεθούν τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες  λόγω μη επικαιροποίησης του πληροφοριακού συστήματος του e-ΕΦΚΑ, όπως καταγγέλλουν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ερώτηση τους που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. «Άλλος ένας αποκλεισμός δικαιούχων επιδομάτων από την ψηφιακή γραφειοκρατία Μητσοτάκη – Πιερρακάκη» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Το ειδικό βοήθημα που παλαιότερα απευθυνόταν μόνο σε πολύτεκνες αγρότισσες, επεκτάθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και στις τρίτεκνες, με αντίστοιχη αύξηση της δαπάνης. Από τις 23 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου ήταν  ανοικτή για αιτήσεις η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ για το χρηματικό βοήθημα του 2022 σε 4.000 τρίτεκνες και 1.000 πολύτεκνες μητέρες ασφαλισμένες στον κλάδο αγροτικής ασφάλισης του e-EΦKA.

Ωστόσο από την κυβέρνηση, φέτος τέθηκε ως προϋπόθεση να είναι οι μητέρες ασφαλιστικά ενήμερες στις 31/12/2021. Όμως, το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ έχει ενημερωθεί για τις πληρωμές μόνον μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2021.

Και έτσι όσες αγρότισσες τακτοποίησαν τις οφειλές τους τον Δεκέμβριο του 2021, αποκλείονταν από την πρόσβαση στην πλατφόρμα και δεν μπορούσαν να υποβάλουν καν αίτηση, ενώ εγγράφως διέθεταν την ασφαλιστική τους ενημερότητα για να την καταθέσουν στα ΚΕΠ, όπου υποβάλλονταν οι αιτήσεις.

Όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η προθεσμία έληξε αφήνοντας εκτός πολλές μητέρες, παρόλο που το πρόβλημα είχε επισημανθεί στον e-ΕΦΚΑ από τα ΚΕΠ, ιδίως μεγάλων αγροτικών περιοχών, όπως της Κρήτης. Και ρωτούν τον υπουργό Εργασία, Κ. Χατζηδάκη που εποπτεύει και τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ:

α) αν θα δώσει νέα προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα της πολύτεκνης και τρίτεκνης αγρότισσας μητέρας ώστε και όσες δικαιούχοι απορρίφθηκαν αδίκως να υποβάλουν αίτηση και

β) αν θα φροντίσει να ενημερωθεί άμεσα το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ για τις πληρωμές που έγιναν στο διάστημα του Δεκεμβρίου 2021 ώστε να εμφανίζει ως ασφαλιστικά ενήμερες όσες μητέρες είχαν τακτοποιήσει τότε τις οφειλές τους.

Αναλυτικά η ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

ΘΕΜΑ: «Νέος αποκλεισμός δικαιούχων από επίδομα λόγω αστοχίας πληροφοριακού συστήματος. Αποκλείονται τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες από το ειδικό βοήθημα του ΟΠΕΚΑ λόγω μη επικαιροποίησης του πληροφοριακού συστήματος του e-ΕΦΚΑ»

Στις 23/5/2022 άνοιξε στον ΟΠΕΚΑ η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το χρηματικό βοήθημα στις τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες για το έτος 2022.

Το βοήθημα αυτό αφορά 1.000 πολύτεκνες και 4.000 τρίτεκνες μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στον κλάδο ασφάλισης αγροτών του e-ΕΦΚΑ. Να υπενθυμίσουμε  ότι το πρόγραμμα αυτό υπήρχε επί σειρά ετών για τις πολύτεκνες μητέρες αλλά επεκτάθηκε, με απόφαση της τότε Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε. Αχτσιόγλου, και στις τρίτεκνες μητέρες.

Προϋπόθεση για τη λήψη του συγκεκριμένου βοηθήματος ενίσχυσης είναι οι μητέρες οι οποίες αιτούνται γι’ αυτό να είναι ασφαλιστικά ενήμερες κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου της αίτησης έτους, δηλαδή, στην συγκεκριμένη περίπτωση, στις 31/12/2021.

Εδώ όμως, κατά την υποβολή των αιτήσεων, παρουσιάστηκε ένα σοβαρό πρόβλημα. Δηλαδή, ενώ υπήρχαν μητέρες οι οποίες είχαν τακτοποιήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές του 2021, το ηλεκτρονικό σύστημα αγροτικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ είχε ενημερωθεί για τις εισπράξεις μέχρι το Νοέμβριο του 2021. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποια αγρότισσα μητέρα είχε τακτοποιήσει τις εισφορές της εντός του Δεκεμβρίου 2021 δεν εμφανιζόταν στο σύστημα. Αποτέλεσμα αυτού του προβλήματος του συστήματος, για το οποίο δεν φέρουν ευθύνη οι ασφαλισμένες, είναι να υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές με ισχυρή αγροτική οικονομία, όπως π.χ. η Κρήτη, που, ενώ οι μητέρες διέθεταν την βεβαίωση από το ασφαλιστικό τους ταμείο ότι δεν οφείλουν εισφορές, την οποία και προσκόμιζαν στο ΚΕΠ για συνυποβολή με την αίτηση, το σύστημα εξαρχής δεν τους επέτρεπε να υποβάλουν καν αίτηση.

Έληξε έτσι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στις 15/6 αφήνοντας εκτός πολλές μητέρες που διέθεταν τις νόμιμες προϋποθέσεις για να λάβουν το βοήθημα, γιατί το σύστημα δεν είχε επικαιροποιηθεί.

Επειδή η ενίσχυση που παρέχει το κράτος στην πολύτεκνη και τρίτεκνη αγρότισσα μητέρα είναι σημαντική ώστε οι γυναίκες αυτές μέσα σε δύσκολες συνθήκες να μεγαλώσουν τρία, τέσσερα ή και περισσότερα παιδιά,

Επειδή δεν είναι δυνατόν δικαιούχοι που πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου λόγω αστοχίας του ηλεκτρονικού συστήματος του e-ΕΦΚΑ να μην μπορούν να περιληφθούν στο πρόγραμμα,

Επειδή το πρόβλημα, καίτοι επισημάνθηκε από διάφορα ΚΕΠ, δε λύθηκε σε όλη την περίοδο των αιτήσεων (από 23/5 έως 16/6),

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.    Θα μεριμνήσει ώστε να δοθεί νέα προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα της πολύτεκνης και τρίτεκνης αγρότισσας μητέρας ώστε και όσες δικαιούχοι απορρίφθηκαν αδίκως, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης των αρχείων του e-ΕΦΚΑ ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις, να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση και να περιληφθούν στο πρόγραμμα;

2.    Θα μεριμνήσει ώστε το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ να ενημερωθεί για τις πληρωμές που έγιναν στο διάστημα του Δεκεμβρίου 2021 και να εμφανίζει ως ασφαλιστικά ενήμερες τις μητέρες οι οποίες είχαν προβεί σε πληρωμή οφειλών εντός του Δεκεμβρίου 2021;Οι ερωτώντες βουλευτές

Φωτίου Θεανώ

Αβραμάκης Ελευθέριος (Λευτέρης)

Αμανατίδης Ιωάννης (Γιάννης)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαγενά – Κηλαηδόνη Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Πέρκα Θεοπίστη (Πέττυ)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος  Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)

Χρηστίδου Ραλλία

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου