Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 18 Απρ 2021
Ελληνοτουρκικά / Το θυμικό, η διπλωματία κι ένας διάλογος στον αέρα
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Το χαμόγελο του Νίκου Δένδια, στο τέλος του διπλωματικού επεισοδίου με τον Τούρκο ομόλογό του μέσα στο Ακ Σαράι της Άγκυρας, και η ελάχιστα διπλωματική τελευταία ατάκα του προς τον “φίλο Μεβλούτ”, πως ελπίζει να μην ακυρώσει την πρόσκληση για το ιφτάρ, γιατί πεθαίνει της πείνας, μάλλον έκρυβαν και την ανακούφιση του υπουργού Εξωτερικών για το τέλος μιας εξαιρετικά δύσκολης και εκρηκτικής επίσκεψης στην τουρκική πρωτεύουσα. Μιας επίσκεψης που αναβαθμίστηκε αιφνιδίως στο παρά πέντε με τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και που ολοκληρώθηκε με τη σχεδόν παραληρηματική απαρίθμηση από τον Δένδια των πάγιων ελληνικών θέσεων πλάι σε έναν Τσαβούσογλου που έχασε την ψυχραιμία του και απάντησε σε υψηλούς τόνους.

 

Τόνοι μελάνη χύθηκαν έκτοτε -και τα πληκτρολόγια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά-, κυρίως για να εκφραστεί η ικανοποίηση που προκάλεσε η έκρηξη Δένδια στο θυμικό των περισσότερων Ελλήνων. Στο στιλ, επιτέλους τα είπε κάποιος έξω από τα δόντια στους Τούρκους, μετά από ενάμιση χρόνο που μας έχουν τρελάνει στο σκληρό μαρκάρισμα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Το θυμικό και το συμφέρον

Για τους παρατηρητές του διπλωματικού γίγνεσθαι, όμως, η δουλειά ενός υπουργού Εξωτερικών δεν είναι να μιλά στο θυμικό των δικών του, αλλά να προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με τους άλλους. Αυτό ισχύει τόσο για τον Δένδια όσο και για τον Τσαβούσογλου, που δεν άφησαν τίποτε να πέσει κάτω στη μεταξύ τους κόντρα, ούτε για τη μειονότητα στη Θράκη (είναι μουσουλμανική, λέει η Λωζάννη, υπογράμμισε ο Δένδιας, αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, επέμεινε ο Τσαβούσογλου) ούτε για τον στρατό στα νησιά (δεν το επιτρέπει η Λωζάννη, είπε ο Τσαβούσογλου, διατηρούμε στρατό επειδή υπάρχει η απειλή από απέναντι, απάντησε ο Δένδιας), χωρίς να είναι σαφές τι περιμένουν από αυτή την αναπάντεχα ειλικρινή λογομαχία. Να τινάξουν στον αέρα τον εύθραυστο διάλογο, να τον επιταχύνουν ή μήπως να τον αφήσουν απλώς να σέρνεται, χωρίς να οδηγεί πουθενά;

Ο διάλογος και η Ε.Ε.

Επισήμως και οι δύο πλευρές επιθυμούν διακαώς τον διμερή διάλογο, μάλιστα οι επισπεύδοντες το τελευταίο διάστημα είναι οι Τούρκοι, με τον Ερντογάν να προσπαθεί να πείσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους ότι αυτός είναι που επιδιώκει να λυθούν τα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο κι όχι οι “κακομαθημένοι” Έλληνες που κρύβονται πίσω από τους συμμάχους τους. Πριν καν κλείσει το ραντεβού Δένδια - Τσαβούσογλου, ο δεδηλωμένος στόχος της Άγκυρας ήταν μια συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, την οποία υποτίθεται ότι θα προετοιμάσουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στην επόμενη συνάντησή τους. Το αν η Ελλάδα εξακολουθεί να το θέλει, μετά την κόντρα των δύο υπουργών στην Άγκυρα, μένει να φανεί.

Για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, όμως, εκτός από τους άμεσα εμπλεκόμενους, που θα έπρεπε να τον επιδιώκουν διαρκώς, πίεζαν από καιρό και οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι θέλουν και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την Άγκυρα -κυρίως λόγω προσφυγικού, αλλά κι επειδή είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος- αλλά και να δείχνουν έστω περιορισμένη αλληλεγγύη στα μέλη της Ε.Ε., Ελλάδα και Κύπρο.

 

Κούφιες απειλές

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την κόντρα Δένδια - Τσαβούσογλου ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε πως στο ζήτημα των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία στόχος είναι ο εποικοδομητικός διάλογος και η συνεργασία, ωστόσο, “για να υπάρξει συνεργασία, θα πρέπει να υπάρχει σταθερή αποκλιμάκωση και η Άγκυρα να έχει μια σταθερή συμπεριφορά”. Για την Κομισιόν, σταθερή συμπεριφορά σημαίνει να μείνουν τα τουρκικά σεισμογραφικά εκτός των περιοχών εκείνων που περιλαμβάνονται στην ελληνική ΑΟΖ, όταν αυτή χαραχθεί. Και το όλο θέμα θα επανεξεταστεί στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι ο Δένδιας απείλησε μέσα στην Άγκυρα με κυρώσεις, εάν ξαναρχίσουν οι τουρκικές προκλήσεις, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει αυτό το ενδεχόμενο ο Μητσοτάκης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εννοείται ότι το ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν οι προκλήσεις - και να είναι αχρείαστες οι κυρώσεις. Αλλά εάν η Άγκυρα ξέρει εκ των προτέρων ότι οι απειλές είναι κούφιες, θα μπει πιο εύκολα στον πειρασμό.

Τα αναπάντητα ερωτήματα...

Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι τώρα είναι τα επόμενα βήματα στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας -ούτε καν εάν υπάρχουν, όπως διερωτάται η αξιωματική αντιπολίτευση- σε σχέση με το Κυπριακό, τις διερευνητικές επαφές, τον διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τον ευρωτουρκικό διάλογο και το προσφυγικό, τη Σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο και την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου.

... και τα ανείπωτα

Επίσης, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο εάν τα δυο σημαντικά ζητήματα που απέφυγε να θέσει ο Νίκος -δεν αφήνω να πέσει τίποτε κάτω- Δένδιας τα είχε επίσης συμφωνήσει με τον Μητσοτάκη, όπως έσπευσε να πει το πρωθυπουργικό περιβάλλον αμέσως μετά την ιδιαίτερα ικανοποιητική για το νεοδημοκρατικό περιβάλλον στάση του υπουργού Εξωτερικών. Ο Δένδιας απέφυγε να αρνηθεί την κατηγορία του Τσαβούσογλου για χιλιάδες push back στο Αιγαίο και του απάντησε με το "δεν δικαιούστε να μιλάτε εσείς που μας στείλατε τόσο κόσμο στον Έβρο". Και απέφυγε να θέσει το θέμα της κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία, δεν είπε κουβέντα για τους φυλακισμένους πολιτικούς και δημοσιογράφους, ούτε για τις γυναίκες.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου