Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 11 Νοέ 2011

 

Στο φύλλο της 6ης Αυγούστου 2011 της εφημερίδας των Πατρών «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», δημοσιεύθηκε δήλωση του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Γιώργου Λαζουρά στην οποία αναφέρει ότι ενδιαφέρεται «να αξιοποιήσει» τα αρχαιολογικά ευρήματα της Περιφέρειας και να τα «παντρέψει» με την σύγχρονη ιστορία της Επαρχίας μας.

Γιο το σκοπό αυτό απευθύνθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και ζήτησε τη βοήθειά του, για να αξιοποιηθεί και να προβληθεί στο ευρύτερο κοινό ο πλούσιο; αρχαιολογικός θησαυρός της περιοχής Καλαβρύτων. Επιβάλλεται λοιπόν, οι απανταχού της γης Καλαβρυτινοί, και οι άλλοι συμπατριώτες να βοηθήσουμε και να συμπαρασταθούμε στον Δήμαρχο μας. Επίσης να του γνωρίσουμε και ό,τι σχετικό υπάρχει σε κάθε γωνιά της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Καλαβρύτων. Κύριε Δήμαρχε, Γνωρίζετε, ότι κοντά στα Καλάβρυτα υπάρχει η νεκρή πολιτεία των Λουσών. Εκεί έγιναν αρχαιολογικές ανασκαφές από το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο τα έτη 1898-99, όπως και κατά την 20/ετία 1983-2003. Έγιναν, ακόμη ανασκαφές και κατά το έτος 1903, καθώς καταγράφει ο τότε επόπτης των ανασκαφών μακαρίτης δάσκαλος Ματθαίου.

Υπάρχουν, όμως και άλλοι χώροι στην τοποθεσία των Αρχαίων Λουσών που δεν έχουν εξερευνηθεί, όπως: 1) Η Ακρόπολη των Αρχαίων Λουσών, αυτή την αναφέρει η παράδοση και την έχει μερικώς εντοπίσει ο αρχαιολόγος κ. Μιχάλης Πετρόπουλος, 2) Κατά την διασταυρωμένη παράδοση, υπάρχουν σκαλιά (μαρμάρινα ή λίθινα) που οδηγούσαν από το ναό τις Αρτέμιδος στην Ακρόπολη ή Κάστρο, 3) Στην περιφέρεια των Αρχαίων Λουσών, υπάρχει η πηγή «Μισάμπελος» η οποία είχε μολυνθεί με τα «αποκαθάρματα» που έριξε ο γιατρός Μελάμπους, όταν εθεράπευσε τις κόρες του Βασιλιά Προίτου. Σ’ αυτή την πηγή υπήρχε επιγραφή η οποία απέτρεπε τους διαβάτες και τους κατοίκους να πίνουν νερό, γιατί ήταν μολυσμένο. (Επετηρίς Καλαβρύτων) σελ. 142-143, 4) Στα όρια των Αρχαίων Λουσών και Κλείτορος (σήμερα Σιγανείκα λιβάδια) υπήρχε έως την δεκαετία 1930, μια υπερυψωμένη στρογγυλή πέτρα (που είχε διάμετρο 6 μέτρα, όπως καταγράφει στο βιβλίο του «Επετηρίς των Καλαβρύτων» ο ιστορικός πολυγραφότατος μακαρίτης Γυμνασιάρχης Γεώργιος Παπανδρέου) και στην οποία πρέπει να είχε τοποθετηθεί το άγαλμα του Ολυμπιονίκη Ευρύβατου ή του Πυθιονίκη Αγησίλα. «Επετηρίς των Καλαβρύτων», σελ. 141-148.

Ο αείμνηστος Χρήστος Κοτσορώνης, φιλόλογος Γυμνασιάρχης και ιστοριοδίφης, γνώριζε άλλες τρεις (3) τοποθεσίες στην περιοχή των Κάτω Λουσών, που έχουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον και δυστυχώς βρίσκονται στην διάθεση αρχαιοκαπήλων και τυμβωρύχων, όπως, α) Στην τοποθεσία «Ακλαδούρος», βρέθηκαν από αγρότη αρχαία νομίσματα, ένα εξ αυτών έφθασε στα χέρια του μακαρίτη Κοτσορώνη και το παρέδωσε στην υπεύθυνη αρχαιολόγο της περιοχής, β) στην τοποθεσία «παλιάλωνα» :αι σε υπερυψωμένον τριγωνικό λόφο βρέθηκε κατά την δεκαετία 1950-60 αρχαίος τάφος, ο οποίος είχε συληθεί από τυμβωρύχους, γ) στην τοποθεσία «Χαμακαίϊκα αμπέλια» υπάρχουν αρχαία αντικείμενα και ο κάτοικος Δημήτρης Ανδριόπουλος, έλαβε το παρατσούκλι «αρχαιολόγος» επειδή διέθετε ο ώρες και ημέρες, αναζητώντας αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Τέλος κατά την 10/ετία 1903, όπως γράφει ο δάσκαλος Ματθαίου στο ημερολόγιο του, έγινε οργανωμένη αρχαιοκαπηλία από Αθηναίους και από μερικούς κατοίκους του χωριού Χαμάκου. Αυτοί συνελήφθηκαν και οδηγήθηκαν στα δικαστήρια των Πατρών και καταδικάστηκαν.

Γ’. α) Στις αρχές του έτους 1926 (3-4 Γενάρη 1926) στην τοποθεσία «ΦΛΟΥΔΑ» της περιοχής Άνω Σουδενών, βρέθηκε στη βάση ενός ξεριζωμένου έλατου, λόγω της μεγάλης βαρυχειμωνιάς, ορειχάλκινο άγαλμα το οποίο φυγαδεύτηκε νύχτα (κατά την αυθεντική Σουδενιώτικη παράδοση) στη Γαλλία ή Γερμανία, από έναν Σουδενιώτη και έναν Καλαβρυτινόν. Υπολείμματα από αυτό το ορειχάλκινο άγαλμα βρέθηκαν την άλλη ημέρα και φυλάσσονται στο αρχαιολογικό Μουσείο των Πατρών.

β) Κατά την δεκαετία 1950-60 βρέθηκε στην τοποθεσία «Α, ΠΡΙΕΣ» (περιοχής Άνω Σουδενών), παλιός τάφος που είχε συληθεί. Πλησίον του βρέθηκαν μερικά μικρά αντικείμενα, (κράνος, περικνημίδες, κ.λ.π.) :α οποία κοσμούν το αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών,

2γ) Πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου (περιοχής Ανω Σουδενών) και απέναντι της άλλοτε πηγής «Πρίμηση» βρέθηκαν παλιοί τάφοι μαρμάρινοι, γι” αυτό και η περιοχή λέγεται στα «Μνήματα»,

Δ». Με την υπ’ αριθμ. 21/26-6-1994 απόφαση του το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ.) ενέκρινε την ίδρυση αρχαιολογικού Μουσείου στα Κάτω Σουδενά. Η πολιτεία ενέκρινε το χρηματικό ποσό των 300 εκατομμυρίων το 1999-2000, με σκοπό την κατασκευή του μουσείο*,

Δυστυχώς, παρενέβησαν δυο αδαείς και αδιάφοροι κάτοικοι αϊτό τα Άνω Σουδενά και «σαμποτάρισαν» την προσπάθεια που έκαναν, α τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Βουλευτής Αχαίας κ. Γιώργος Θωμάς σε συνεργασία με τους Προϊσταμένους της ΣΤ* Εφορίας Προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων κ.κ. Λάζαρον Κολώναν και Μιχάλην Πετρόπουλον, Κύριε Δήμαρχε, Ευελπιστούμε πως η ωραία σας αυτή πρωτοβουλία με την συνεργασία όλων μας θα φέρουν καλά επιθυμητά αποτελέσματα.

ΠΑΝΟΣ Γ. ΣΙΓΑΛΟΣ

τ. καθηγητής Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών

Από τα Κάτω Σουδενά Καλαβρύτων

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου