Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 11 Νοέ 2011
H γραμμή Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης  Πάτρας –  Μεγαλόπολης στην ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ.
Κλίκ για μεγέθυνση
H γραμμή Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης  Πάτρας –  Μεγαλόπολης στην ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ.

 

 

 

Αισθητές επιπτώσεις για τη ζωή στην ορεινή Δυτική Αιγιάλεια - έκκληση για ενημέρωση των πολιτών

 

Η γραμμή μεταφοράς 400 KV από το Κέντρο Υπερυψηλής τάσης (ΚΥΤ) ΠΑΤΡΑΣ στο ΚΥΤ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ θα διέλθει από ολόκληρο το μήκος της Δυτικής Αγιάλειας από οικισμούς και στην καρδιά του πιο ευαίσθητου οικοσυστήματος στο ελατόδασος στο Μικρόνι.

 

Η γνωμοδότηση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του εν λόγω έργου ήταν θέμα στην πρόσφατη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Εκεί είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι για να διαμαρτυρηθούν για τις επιπτώσεις στον αστικό ιστό της Πάτρας. Κοιτώντας όμως τα στοιχεία, και ζητώντας από τους μελετητές να μας δείξουν τους χάρτες για το υπόλοιπο της διαδρομής, διαπίστωσα ότι οι επιπτώσεις και στην περιοχή της Αιγιάλειας θα είναι σοβαρές:

 

Η γραμμή, ερχόμενη από νότια, διασχίζει τον ποταμό Σελινούντα ανάντη της Ι.Μ. Μακελαριάς, «ανεβαίνει» την πλαγιά και διέρχεται πάνω από τον οικισμό της Ρακίτας (ο οποίος -ως μη οριοθετημένος-, απλά «δεν υπάρχει»), συνεχίζει στις πλαγιές του Παναχαϊκού πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο («Χνάρι») και διέρχεται, κατά μήκος του ελατοδάσους, ανάμεσα σε Κρήνη και Μικρόνι βόρεια προς Άνω Σαλμενίκο και Καστρίτσι.

 

Οι αρνητικές επιπτώσεις από αυτή τη διέλευση στους οικισμούς και στο φυσικό περιβάλλον, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του έργου, είναι δεδομένες. Ρωτώντας τους μελετητές πληροφορήθηκα ότι δεν επιλέχθηκε διέλευση δυτικά από το Παναχαϊκό επειδή εκεί «υπήρχαν οικισμοί», ότι η χάραξη «δεν αλλάζει» και ότι δεν συζητιέται η υπογειοποίηση..

 

Όπως όμως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Αλεξόπουλος, ο οποίος παραβρισκόταν στη συνάντηση, το έργο έχει σημαντικές αδυναμίες και σε άλλες περιοχές και το θέμα ακόμη εξετάζεται.

 

Δεν είναι ώρα για μεγαλοστομίες ούτε και για (εύλογα) ερωτήματα, όπως το πώς κανείς δεν έχει αντιδράσει μέχρι τώρα. Απλά, κάνουμε έκκληση στους πολίτες και τους φορείς της Αιγιάλειας και της Ρακίτας –ειδικά στις περιοχές των Δ.Κ. Συμπολιτείας και Ερινεού- να δουν τη χάραξη στους τεράστιους λεπτομερείς χάρτες που βρίσκονται στην Περιφέρεια και να κρίνουν μόνοι τους για το τι θα συμβεί.

 

ΥΓ. Αν συνυπολογίσουμε τη σχεδιαζόμενη κατασκευή του Αιολικού πάρκου στην κορυφογραμμή του Κοκκινόβραχου, τότε οι συνθήκες στην ορεινή Αιγιαλεια, με τις ανεμογεννήτριες και τη γιγαντιαία γραμμή ακριβώς από κάτω, θα είναι εντελώς διαφορετικές από σήμερα.

 

 

Κώστας Παπακωνσταντίνου

 

Περιφερειακός Σύμβουλος

Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου