Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 11 Ιαν 2012
Η τελευταία συνεδρίαση  της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού του  2011
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου η τακτική συνεδρίαση της Δ.Κ. Διακοπτού στο κτήριο του Δημαρχείου Διακοπτού παρουσία όλων των τοπικών συμβούλων., του Δ.σ. Σωτ. Παπαγεωργίου, του Κ . Οικονόμου και Πέτρου Βερέττα εκπροσώπων του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ανατ. Αιγιάλειας και πολιτών.

 

Στα προ ημερησίας διάταξης ο πρόεδρος της Δ.Κ. Διακοπτού κ. Φώτης Θεοδωρόπουλους επεσήμανε ότι ο δήμαρχος έδωσε εντολή από Αιγείρα, Ακράτα, Διακοπτό κά στους αντιδημάρχους να αναφέρουν τα προβλήματα της διάβρωσης παραλίας. Για την επίσκεψη του τοπικού αντιδημάρχου κ. Παναγιωτακόπουλου και του αντιδημάρχου κ. Παναγόπουλου στην παραλιακή ζώνη δεν ειδοποιήθηκε κανένας τοπικός ή δημοτικός σύμβουλος του Διακοπτού επεσήμανε τόσο ο πρόεδρος και σύμβουλοι της Δ. Κ.

Επίσης επεσήμανε ότι από το Μάιο είναι απλήρωτοι οι φετινοί εργασθέντες για την καθαριότητα των αυλακιών. Από την ερχόμενη άνοιξη θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του καθαρισμού των αυλακιών με την πρόσληψη νέων εργατών.

 

 

Στα θέματα της ημερησίας διάτξης το Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα:

- Την αίτηση της Δ.Κ. Διακοπτού, έκγρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλειας, η ασφαλτόστρωση χώρου στάθμευσης 600τ.μ δίπλα στο Δημαρχείο Διακοπτού, Αιτήματα πολιτών:

- Την κατασκευή κατεστραμμένων αυλακιών, η ασφαλτόστρωση ιδιωτικού χώρου που χρησιμοποιείται για δημοτικό πάρκιν,

- Την έγκριση πίστωσης για την εορτή των Θεοφανίων, τοποθέτηση ηχητικών και υλικών από τα τοπικά καταστήματα της Ανατ. Αιγιάλειας για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

- Τον καθορισμό θέσεων στάσιμου εμπορίου: μια θέση στο λιμάνι, μια θέση παραπλεύρως του δημαρχείου, τρεις θέσεις έναντι υαλοπωλείου Νταουσάνη, μια θέση στη διασταύρωση των οδών Φιλιπποπούλου και αναπαύσεως, μια θέση στο δημοτικό χώρο του γηπέδου 5Χ5. Αναφορά έγινε και για την απομάκρυνση με την κλήση της αστυνομίας για όσους ασκούν στάσιμο εμπόριο και σταθμεύουν πάνω στις γραμμές του τρένου, καθώς και για τους αγρότες της Δημοτικής Ενότητας Ακράτας που πωλούν εποχιακά αγροτικά προϊόντα περιοχής «αφορισμένου κάμπου» αφού δεν επιτρέπουν σε αγρότες παραγωγούς μόνιμους κατοίκους Διακοπτού να πωλούν αγροτικά προϊόντα τους(κεράσια) στη Δ.Ε. Ακράτας. Για τους γεωργούς παραγωγούς αραβοσίτων ορίζεται μια θέση στο λιμάνι.

Λειτουργία και προβλήματα ΧΥΤΑ Ανατολ. Αιγιάλειας

Επειδή το πρόβλημα αυτό απασχολεί όλους τους κατοίκους της Ανατολ. Αιγιάλειας (Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού), ο πρόεδρος ευχαριστεί εκ μέρους της Δ.Κ. Διακοπτού τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ανατ. Αιγιάλειας Κ. Οικονόμου και Πέτρο Βερέττα για την ενημέρωση που αφορά την έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που αφορά την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας. Οι εκπρόσωποι του περιβαλλοντικού συλλόγου επικεντρώθηκαν στη μη λειτουργία της γεφυροπλάστιγγας που έχει ως αποτέλεσμα την μη καταγραφή και το ζύγισμα των απορριμμάτων των εισερχομένων απορριμματοφόρων που μπορεί να προέρχονται και από άλλες δημοτικές ενότητες πλην Αιγείρας Ακράτας και Διακοπτού με προοπτική να κλείσει πολύ σύντομα λόγω πληρότητας και διότι τα τέλη καθαριότητας είναι σε επίπεδο ίσως και μεγαλύτερο από αυτό των άλλων Δημοτικών Ενοτήτων του δήμου Αιγιάλειας, που αναπροσαρμόζεται παράτυπα από τα 35 ευρώ τον τόνο σε 100 Ευρώ και άνω. Ο Περιβαλλοντικός Ανα. Αιγιάλειας προτείνει στην δημοτική Κοινότητα Διακοπτού να εισάγει το θέμα στο δημοτικό Συμβούλιο Αιγιάλειας προς συζήτηση προτού αναγκαστεί να ζητήσει το κλείσιμο του Ανατολ. Αιγιάλειας ΧΥΤΑ που δεν λειτουργεί περιβαλλοντικά ενώ επιβαρύνει οικονομικά τους κατοίκους της Ανατ. Αιγιάλειας .

Αποφασίζεται ομόφωνα απόφαση από τη Δ. Κ. για να εισαχθεί το θέμα του ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να οριστεί επιτροπή δημοτικών συμβούλων η οποία σε συνεργασία με το Τ.Ε. Δυτ. Ελλάδας να ενεργήσουν τα δέοντα ώστε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής που είναι ο φορέας διαχείρισης να αποκατασταθούν τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν το συγκεκριμένο ΧΥΤΑ.

Υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων

Ο πρόεδρος της δημοτικής Κοινότητας επικαλούμενος αρχείο του π. δήμου Διακοπτού ανέφερε στο συμβούλιο ότι: υπάρχει για τα δυο ελαιοτριβεία Διακοπτού μια απόφαση του π. Νομάρχη Αχαΐας Δ. Κατσικόπουλου με ημερομηνία 08/12/2010 για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2010-2011 που αναφέρει ότι χορηγείται τετράμηνη προσωρινή άδεια των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων που βρίσκονται στο Δ.Δ. Διακοπτού με αποδέκτη τον παρακείμενο χείμαρρο με κλειστούς αγωγούς μετά από αραίωση στην περίπτωση που δεν υπάρχει ικανοποιητική ροή και με τον όρο ότι αυτά θα υφίστανται της εξής επεξεργασία. Υποχρεώσεις των ελαιοτριβείων είναι ο εσκαρισμός , ανάμειξη με διάλυμα ασβέστη κορεσμένοι σε ποσότητα 2% του όγκου των αποβλήτων, καθίζηση σε δεξαμενή για δυο τουλάχιστον ώρες. Γενικά τόσο κατά την λειτουργία των ελαιοτριβείων όσο και μετά από αυτήν λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα για να νη δημιουργούνται ανθυγιεινές εστίες και οχληρές καταστάσεις. Επίσης μέτρα λαμβάνονται για την προστασία, αγρών, καλλιεργειών, δένδρων και δεν θα κινδυνεύσουν να ρυπανθούν πηγές, πηγάδια και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας. Υποχρεούνται τα ελαιοτριβεία εντός δυο ημερών να παραδώσουν τον πυρήνα προς επεξεργασία. Η παρούσα ανακαλείται σε περίπτωση που δημιουργηθούν σοβαρά υγειονομικά προβλήματα ως και ρύπανση του περιβάλλοντος.

Ομόφωνα αποφασίζει η Δ.Κ Διακοπτού να εφαρμοστεί η απόφαση της Νομαρχίας ή της Περιφέρειας διότι ρυπαίνεται το θαλάσσιο περιβάλλον και ο υδροφόρος ορίζοντας.

Ομόφωνη απόφαση έλαβε το συμβούλιο της Δ.Κ για τη μείωση των Δημοτικών τελών ύδρευσης από τα 80 στα 50ευρώ.

Τα απορρίμματα της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού δεν μαζεύονται και τα στερεά παραμένουν για πολύ καιρό, η παραλία παραμένει επίσης μεγάλο πρόβλημα, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Δ.Κ. κ Β. Σταυρόπουλος.

Οι δεξαμενές παραμένουν ακαθάριστες και οι υδροδότηση κατοικιών καθυστερεί εξ αυτού μετά από το θάνατο του υπευθύνου της πολιτικής προστασίας, αλλά θα γίνει ο καθαρισμός όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Ρύπανση του Βουραϊκού

Με την πρωτοβουλία του περιβαλλοντικού Συλλόγου Ανατ. Αιγιάλειας υπάρχει η μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών για τη ρύπανση του Βουραϊκού ποταμού με μια ενδειξη από την περιοχή των Καλαβρύτων και μία από την περιοχή του Διακοπτού κάτω από τη γέφυρα των Ζαχλωριτίκων. Ιθα ακολουθήσουν και άλλες μετρήσεις σε όλα τα ποτάμια της Ανατολικής Αιγιάλειας, Κριό ποταμό, Θολοπόταμο, Χείμαρρο Ταραξιά Ακράτας, Κράθη ποταμό, χείμαρρο Πλατάνου και Λαδοπόταμο. Στην μελέτη αυτή οι μετρήσεις δείχνουν τη σοβαρή επιβάρυνση που δέχεται ο Βουραϊκός ποταμός από τα υγρά απόβλητα της πόλης των Καλαβρύτων. Προτείνουμε στην Δ.Κ. Διακοπτού να προωθήσει το θέμα στο δημοτικό Συμβούλιο για λήψη μέτρων. Β.Α

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου