Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 14 Φεβ 2024
Γεμάτη υψηλά ιδανικά και μηνύματα, η 1η Γιορτή Εθελοντισμού στην Ακράτα για την προώθηση της αιμοδοσίας και της δωρεάς μυελού των οστών
Κλίκ για μεγέθυνση
Γεμάτη υψηλά ιδανικά και μηνύματα, η 1η Γιορτή Εθελοντισμού στην Ακράτα για την προώθηση της αιμοδοσίας και της δωρεάς μυελού των οστώνΓεμάτη υψηλά ιδανικά και μηνύματα, η 1η Γιορτή Εθελοντισμού στην Ακράτα για την προώθηση της αιμοδοσίας και της δωρεάς μυελού των οστώνΓεμάτη υψηλά ιδανικά και μηνύματα, η 1η Γιορτή Εθελοντισμού στην Ακράτα για την προώθηση της αιμοδοσίας και της δωρεάς μυελού των οστώνΓεμάτη υψηλά ιδανικά και μηνύματα, η 1η Γιορτή Εθελοντισμού στην Ακράτα για την προώθηση της αιμοδοσίας και της δωρεάς μυελού των οστώνΓεμάτη υψηλά ιδανικά και μηνύματα, η 1η Γιορτή Εθελοντισμού στην Ακράτα για την προώθηση της αιμοδοσίας και της δωρεάς μυελού των οστώνΓεμάτη υψηλά ιδανικά και μηνύματα, η 1η Γιορτή Εθελοντισμού στην Ακράτα για την προώθηση της αιμοδοσίας και της δωρεάς μυελού των οστώνΓεμάτη υψηλά ιδανικά και μηνύματα, η 1η Γιορτή Εθελοντισμού στην Ακράτα για την προώθηση της αιμοδοσίας και της δωρεάς μυελού των οστώνΓεμάτη υψηλά ιδανικά και μηνύματα, η 1η Γιορτή Εθελοντισμού στην Ακράτα για την προώθηση της αιμοδοσίας και της δωρεάς μυελού των οστώνΓεμάτη υψηλά ιδανικά και μηνύματα, η 1η Γιορτή Εθελοντισμού στην Ακράτα για την προώθηση της αιμοδοσίας και της δωρεάς μυελού των οστώνΓεμάτη υψηλά ιδανικά και μηνύματα, η 1η Γιορτή Εθελοντισμού στην Ακράτα για την προώθηση της αιμοδοσίας και της δωρεάς μυελού των οστώνΓεμάτη υψηλά ιδανικά και μηνύματα, η 1η Γιορτή Εθελοντισμού στην Ακράτα για την προώθηση της αιμοδοσίας και της δωρεάς μυελού των οστών

Με αξιόλογη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στο Κλειστό Γυμναστήριο Ακράτας «Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος», εκδήλωση αφιερωμένη στην προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και της προσφοράς μυελού των οστών που περιλάμβανε και φιλικό αγώνα μπάσκετ μεταξύ των ομάδων Πυροσβεστών Αιγιαλείας και Α.Ο. Ακράτα. Την ευθύνη της 1ης Γιορτής Εθελοντισμού είχε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ανατολικής Αιγιαλείας «Ο Δεσμός» σε συνεργασία με την Κοινότητα Ακράτας και αποτέλεσε υλοποίηση πρότασης του προϊσταμένου του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ακράτας κ. Ανδρέα Ζαφειρόπουλου.
Στην εναρκτήρια ομιλία της η Πρόεδρος του «Δεσμού» κα Μάρη Παπαγεωργοπούλου, αφού ανέφερε σημαντικά ιστορικά στοιχεία του Συλλόγου που ιδρύθηκε το 1985 στην Ακράτα από αιμοδότες της ευρύτερης περιοχής, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι εθελοντές κάνουν τον κόσμο καλύτερο, βάζοντας τέρμα στην αδράνεια και παίρνοντας πρωτοβουλίες για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων. Γενικότερα, ο εθελοντισμός σε κάθε μορφή του μας χαρίζει ένα αίσθημα χαράς και φέρνει γέλιο και χαμόγελο στη ζωή μας». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «Δεσμός» έπαιξε σημαντικό ρόλο στο Πανελλήνιο Κίνημα Εθελοντικής Αιμοδοσίας, καθώς ήταν ο πρώτος εκτός έδρας Νομού και ένας από τους εννέα Συλλόγους από όλη την Ελλάδα που ίδρυσαν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ).
Στη συνέχεια της ομιλίας της η κα Παπαγεωργοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όλα αυτά τα χρόνια ο σύλλογος δεν διέκοψε ποτέ την λειτουργία του. Οι αιμοδότες μας ακόμα κι αν λόγω ηλικίας ή προβλήματος υγείας σταματούν να αιμοδοτούν, δεν σταματούν ποτέ να είναι εθελοντές, γεγονός που μας κάνει πολύ περήφανους γιατί έχουν εμβαπτιστεί με την ιδέα του εθελοντισμού. Ο εθελοντισμός είναι μία πράξη ανιδιοτέλειας, από την οποία ο εθελοντής δεν περιμένει να αποκομίσει κάποιο κέρδος. Τα οφέλη όμως για έναν εθελοντή είναι αμέτρητα, τόσο για την ψυχική του υγεία όσο και για την κοινωνική του ζωή. Ο εθελοντισμός ενισχύει την αισιοδοξία, το αίσθημα πληρότητας και προσωπικής δικαίωσης και ενισχύεται η αυτοεκτίμησή του ατόμου”, δίνοντας έτσι μήνυμα σε όσους βρέθηκαν στις κερκίδες του Γυμναστηρίου, να γίνουν κοινωνοί και να συμμετέχουν σε ποικίλες εθελοντικές δράσεις που ωφελούν σώμα και ψυχή.
Λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας μπάσκετ, ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ακράτας κ. Ανδρέας Ζαφειρόπουλος και ο προπονητής μπάσκετ του ΑΟ Ακράτας κ. Νίκος Ζίζηλας αφού έλαβαν τα αναμνηστικά τους καθώς και τις θερμές ευχαριστίες από μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου, τόνισαν στις σύντομες και περιεκτικές ομιλίες τους, την αξία του εθελοντισμού σε κάθε μορφή του και ευχαρίστησαν τους διοργανωτές για την άψογη συνεργασία.
Στο ημίχρονο του παιχνιδιού, η Πρόεδρος ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την παρουσία κλιμακίου του ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε ζωή», ενός κέντρου ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Μέσα από μια ανώδυνη διαδικασία λίγων δευτερολέπτων και τη λήψη δείγματος σάλιου, καθένας μπορεί να εγγραφεί στη λίστα των δωρητών, μια πράξη θεάρεστη που χαρίζει νέα ελπίδα ζωής σε χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από καρκίνους του αίματος. Μάλιστα, δύο μέλη και αιμοδότες του «Δεσμού», οι κ.κ. Αναστασία Κυριαζή και Θοδωρής Ρηγανάς, λίγο πριν λάβουν τα αναμνηστικά τους από μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου, μετέφεραν με τρόπο γλαφυρό την εμπειρία τους όταν πληροφορήθηκαν ότι είναι συμβατοί δότες, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους θεατές.
Με τη σειρά της η εκπρόσωπος του ΚΕΔΜΟΠ, και λήπτρια μυελού η ίδια, κα Χριστίνα Καρακωνσταντή μίλησε για την αξία της δωρεάς, τον απλό και ανώδυνο τρόπο εγγραφής και για την ανάγκη ύπαρξης όσο το δυνατόν περισσότερων δωρητών μυελού των οστών, που μάλιστα συγκαταλέγονται σε παγκόσμια λίστα με ό,τι αυτό σημαίνει. Θετικό το γεγονός ότι αρκετοί έσπευσαν να ενημερωθούν από τους εθελοντές του ΚΕΔΜΟΠ αλλά και να δώσουν δείγμα τόσο μετά το τέλος όσο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Λίγο πριν το τέλος, η Προεδρος του «Δεσμού» ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους παίκτες των δύο ομάδων μπάσκετ για τον όμορφο αγώνα που χάρισαν στους θεατές, καθώς επίσης και τους εξής:
• τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ανδριόπουλο Τάκη και την Κοινότητα Ακράτας,
• το συμβούλιο του «Α.Ο Ακράτα»
• τους Συλλόγους «Αναγέννησις», «Φιλαρμονική» Ακράτας και τον Φιλοπρόοδο όμιλο «Γιώργος Λεφεντάριος» για την τεχνική υποστήριξη
• Την εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας ΕΠΟΜΕΑ Αιγιάλειας για την υγειονομική κάλυψη της εκδήλωσης
• Τα ΜΜΕ για την προώθηση της εκδήλωσης
• Τους φίλους του Συλλόγου κ.κ. Ντόντο Φώτη για τη φωτογράφηση της εκδήλωσης και Γιάννη Τόλιο για τη βιντεοσκόπηση
• Όλους τους αιμοδότες του Συλλόγου για την προσφορά τους και τα μέλη του ΔΣ που αφιέρωσαν και αφιερώνουν πολύ χρόνο για να παραμένει ο σύλλογος ενεργός και δραστήριος.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο βοηθός Δημάρχου Αιγιαλείας και εντεταλμένος σύμβουλος αθλητικών διοργανώσεων κ. Χρήστος Τσερεντζούλιας που εκπροσωπούσε τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, Μαρία Σταυροπούλου και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Γιοβάς. Οι ομιλήσαντες στους σύντομους χαιρετισμούς τους τόνισαν την αξία του εθελοντισμού ως συνολικής έννοιας και ειδικότερα της εθελοντικής προσφοράς αίματος και μυελού των οστών, εκφράζοντας την αμέριστη διάθεση στήριξης ανάλογων πρωτοβουλιών και του έργου του Σ.Ε.Α Ανατολικής Αιγιάλειας «Ο Δεσμός» στο σύνολό του.
 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου