Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 14 Μάι 2021
Κορωνοϊός / 1 στις 3 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύει με χρεοκοπία μετά την πανδημία
Κλίκ για μεγέθυνση
(EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)





 

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν τις προοπτικές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μετά την πανδημία οι συμμετέχοντες της συζήτησης που διοργανώθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Η πανδημία χτύπησε ιδιαίτερα άνισα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις», σημείωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, προσθέτοντας ότι αυτές οι ίδιες επιχειρήσεις ήταν αυτές που είχαν βρεθεί πίσω στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του ΓΣΕΒΕΕ οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι σε τέτοιες επιχειρήσεις δεν χρησιμοποιούν την τεχνολογία για την καλύτερη λειτουργία της επιχείρησής τους. Η έλλειψη δεξιοτήτων και πόρων είναι οι βασικοί λόγοι και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ήρθε να καλύψει αυτό το κενό. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Γιώργος Καββαθάς, ο αιτήσεις δεν έχουν ξεπεράσει το 60% και αυτό δείχνει ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας για κάποιες επιχειρήσεις ήταν τέτοιες, που δεν τους επιτρέπουν να επενδύσουν ούτε το ποσό που χρειάζεται για την δημιουργία e-shop με την στήριξη του προγράμματος.

Μία στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι έτοιμη να χρεοκοπήσει μετά την κρίση της πανδημίας σημείωσε ο Κωστής Χλουβεράκης, Principal, Consulting, Digital and Analytics & Cognitive Leader, Deloitte Greece, προσθέτοντας ότι το 70% όσων άντεξαν χρειάζονται πάνω από ένα χρόνο για να επιστρέψουν στην κατάσταση που ήταν πριν.

Παρουσίασε συνοπτικά τους λόγους για τους οποίους οι επιχειρήσεις αυτές χτυπήθηκαν τόσο πολύ και σχετίζονται, εκτός από τη μείωση της ζήτησης, και με τη μη ευέλικτη αλυσίδα εφοδιασμού. Η ανάκαμψη των επιχειρήσεων αυτών, για τον Κωστή Χλουβεράκη βασίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες και αυτοί είναι η βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, η τακτοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων, οι αλλαγές στην αλυσίδα εφοδιασμού και τα logistics και, τέλος, η βελτιστοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου