Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 28 Νοέ 2013
Ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές
Κλίκ για μεγέθυνση

Το Σάββατο 23/11/2013 και την Κυριακή 24/11/2013 πραγματοποιήθηκε στo Bραχάτι Κορινθίας το Προεδρείο και το Διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος.

 

Στη συνεδρίαση εκτός από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, συμμετείχαν, οι Πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Μελών της Ομοσπονδίας μας, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Εμπορικών Συλλόγων του Νομού Κορινθίας, η Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε Ν. Κορινθίας, ο Πρόεδρος των Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ν Κορινθίας και συνάδελφοι έμποροι από την Κορινθία.

 

Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσαν οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές και τα τρέχοντα θέματα που αφορούν στον Ο.Α.Ε.Ε. Για την αναλυτική ενημέρωση των παρευρισκομένων, κατά την διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με ομιλητή τον Δικηγόρο-Εργατολόγο, ειδικό συνεργάτη της ΕΣΕΕ επί των ασφαλιστικών θεμάτων κ Δημήτριο Μπούρλο. Ο κ Μπούρλος ανέλυσε διεξοδικά όλες τις τρέχουσες εξελίξεις του ασφαλιστικού συστήματος και μέσω εποικοδομητικού διαλόγου απάντησε σε προβλήματα και απορίες συναδέλφων. Επιπρόσθετα συζητήθηκε το θέμα των μηνύσεων κατά του Ο.Α.Ε.Ε και η περίπτωση διαχώρισης των εισφορών για την σύνταξη από τις εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τέθηκε επίσης το θέμα της επιστροφής στον φυσικό τους φορέα ασφάλισης (Ο.Α.Ε.Ε) ορισμένων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις υπάρχουσες νομικές διατάξεις επιλέγουν άλλους φορείς ασφάλισης (ΙΚΑ-ΟΓΑ). Κλείνοντας την ομιλία του ο κ Μπούρλος δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας μας για τον ΟΑΕΕ, οι οποίες έχουν ως εξής.

· Πάγωμα, κεφαλαιοποίηση και μετατροπή οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο

· Αποποινικοποίηση των οφειλών

· Αποσύνδεση της θεώρησης οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας

· Ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας και για ιατροφαρμακευτική κάλυψη (πέραν δηλαδή του επιδόματος)

· Επανέναρξη καταβολής τρεχουσών εισφορών με ελεύθερη επιλογή κλάσης από όλους τους ασφαλισμένους

· Κάλυψη εξόδων για ασθενείς με ληξιπρόθεσμες οφειλές και διεκδίκηση των χρημάτων τους όταν ξανά γίνουν ενεργοί και συνεπείς με τις οφειλές τους

 

Ένα ακόμα μεγάλο θέμα που συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο ήταν η αποτίμηση της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου Νοεμβρίου. Η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών κα Βάλια Αρανίτου παρουσίασε στην συνεδρίαση, την έρευνα του ΙΝΕΜΥ για την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο τα αποτελέσματα της οποίας είναι αρνητικά. Τον Οκτώβρη εν αναμονή των εκπτώσεων του Νοεμβρίου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρουσίασαν μεγάλη πτώση πωλήσεων. Το ίδιο αρνητικό κλίμα συνεχίζεται μάλιστα και μετά το δεκαήμερο των εκπτώσεων. Σύσσωμο το Σώμα αποφάσισε να κρίνει το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων αναποτελεσματικό καθώς ωφελούνται από αυτό, μόνο οι απρόσωπες μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.

 

Επίσης αναλύθηκαν οι Αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών για τις Κυριακές σε όλο το φάσμα των Περιφερειακών ενοτήτων που καλύπτει η Ομοσπονδία μας. Πάγια θέση της ΟΕΣΠ&ΝΔΕ είναι η διασφάλιση της Κυριακάτικης αργίας.

 

Επιβεβαιώθηκε επιπλέον απόφαση παλαιότερου Διοικητικού Συμβουλίου, κατά την οποία το κλείσιμο των καταστημάτων ως μέτρο πίεσης είναι όχι μόνο αναποτελεσματικό, αλλά και επιβαρυντικό για τις επιχειρήσεις. Επομένως θα αναζητηθούν διαφορετικοί τρόποι άσκησης πίεσης προς κάθε κατεύθυνση.

 

Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την εποικοδομητική συνεργασία της Ομοσπονδίας με τα Μέλη της, αποφάσισε εντός των προσεχών ημερών να αποστείλει σχετική επιστολή προς του Εμπορικούς Συλλόγους – Μέλη της με την οποία να ζητά τη συνεργασία τους για τη διαμόρφωση προτάσεων και την προώθηση δράσεων με στόχο την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχείρησης, μέσα στις συνθήκες της οικονομικής ύφεσης. Οι προτάσεις αυτές θα αναλυθούν διεξοδικά από την Ομοσπονδία για την ουσιαστική και απρόσκοπτη αρωγή προς τους Εμπορικούς Συλλόγους - Μέλη της.

 

 

Εκ της Ομοσπονδίας

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου