Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 13 Μάρ 2015

 

 

Κωλυσιεργία της εκδίκασης, στο ΣτΕ, της υπόθεσης ακύρωσης της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens - Αν ακυρωθεί, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ!

 

Το Ελληνικό Δημόσιο, για τέταρτη συνεχή φορά, αρνήθηκε να παραστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης της συμφωνίας με τη Siemens, οδηγώντας σε νέα αναβολή της υπόθεσης. Το γεγονός αυτό, πέραν του ότι συνιστά μία προσβολή προς τη Δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια της κοινωνίας που ζητά την αποκάλυψη της αλήθειας, εμποδίζει το ίδιο το Δημόσιο να διεκδικήσει την επανόρθωση των ζημιών που προκάλεσε η γερμανική εταιρία και οι οποίες -σύμφωνα με το πόρισμα της σχετικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής- ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Η υπόθεση είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Τον Αύγουστο του 2012, ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, υπέγραψε σύμβαση με την εταιρία Siemens, με βάση την οποία το Ελληνικό Δημόσιο παραιτούνταν από κάθε δικαίωμα υποβολής αγωγής αποζημίωσης, ή επιβολής προστίμων, για όλα όσα είχε κάνει η Siemens στη χώρα και τα οποία αποτυπώνονταν στο -εκ 560 σελίδων- πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

 

Ο Σύλλογος Έλληνες Φορολογούμενοι και έξι πολίτες, μέλη του, αντέδρασαν έμπρακτα στην εξέλιξη αυτή και -τον Οκτώβριο του 2012 κατέθεσαν στο Συμβούλιο Επικρατείας αίτηση για την ακύρωση της σύμβασης. Από τότε, η υπόθεση αναβλήθηκε τέσσερις φορές, με το αιτιολογικό ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν κατέθετε τις απόψεις του για την υπόθεση και δεν προσερχόταν στη συζήτηση της υπόθεσης.

 

Έχοντας υπ' όψη τις προεκλογικές εξαγγελίες του Σύριζα, αλλά και του νέου Πρωθυπουργού προσωπικά, στις 10 Φεβρουαρίου 2015, ο Σύλλογος Έλληνες Φορολογούμενοι απέστειλε επιστολή στον κ. Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντάς του τα της υπόθεσης και υπενθυμίζοντας ότι ως νέα ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσης -μετά από 3 αναβολές κατά τα έτη 2013 και 2014- είχε ορισθεί η 10η Μαρτίου 2015. Στις 5 Μαρτίου 2015, λάβαμε επιστολή από το Νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού η οποία μας ενημέρωνε ότι η επιστολή μας είχε διαβιβαστεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Την επομένη, 6 Μαρτίου 2015, λάβαμε επιστολή από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στην οποία περιγράφονταν όλη η εξέλιξη της υπόθεσης στα “άδυτα” των νομικών υπηρεσιών του Κράτους. Πρακτικά, πρόκειται για μία ομολογία ότι το υπουργείο Οικονομικών κωλυσιεργεί την εξέλιξη της υπόθεσης!

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακολουθήσει τη διαδικασία και είχε, ήδη από το 2012 ενημερώσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο με τη σειρά του απέστειλε την υπόθεση στις νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, ζητώντας τις απόψεις του Υπουργείου. Όμως, οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών απέφυγαν να αποστείλουν απόψεις και προτάσεις. Το ίδιο έκαναν και σε παρόμοια αιτήματα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που ακολουθούσαν την κάθε αναβολή της δίκης. Το τελευταίο αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών έγινε στις 19/12/2014, ορίζοντας μάλιστα ως ημερομηνία απάντησης την 27/2/2015, έτσι ώστε ο εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να προετοιμαστεί για την εκδίκαση της υπόθεσης που είχε οριστεί στις 10/3/2015. Όμως και πάλι το αίτημα αυτό έπεσε στο κενό.

 

Με άλλα λόγια, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, επί 2,5 χρόνια, αρνείται αναιτιολόγητα να διαβιβάσει τις απόψεις της (ως οφείλει να κάνει) προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης. Και επειδή τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών δεν δρουν αυτόβουλα, με πιο απλά λόγια προκύπτει ότι, οι υπουργοί Οικονομικών αυτής της περιόδου, κύριοι Στουρνάρας και Χαρδούβελης, κωλυσιεργούν την εξέλιξη της υπόθεσης, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να διεκδικήσει (από την εταιρία Siemens) την είσπραξη ποσού άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δύσκολα μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι, επί δυόμισι χρόνια, Έλληνες υπουργοί Οικονομικών, υπερασπίζονταν τα συμφέροντα μίας γερμανικής εταιρίας η οποία έχει διαπράξει κακουργήματα κατά του Ελληνικού Κράτους και της ελληνικής κοινωνίας και ότι, σε μία εποχή που ο ελληνικός λαός βιώνει μία τεράστια κρίση, κωλυσιεργούν τη διεκδίκηση ποσού άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Ο Σύλλογος Έλληνες Φορολογούμενοι θα ενημερώσει πλήρως για το ζήτημα αυτό τον Πρωθυπουργό, τα στελέχη της Κυβέρνησης και όλα τα πολιτικά κόμματα. Παράλληλα, με βάση τα οριζόμενα από το νόμο, θα ζητήσει την πειθαρχική δίωξη των υπευθύνων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Μετά από τέσσερις αναβολές, η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε εκ νέου για την 24 Μαρτίου 2015 (δηλαδή σε 2 βδομάδες). Οι αιτούντες την ακύρωση της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens (δηλαδή, ο Σύλλογος Έλληνες Φορολογούμενοι και έξι πολίτες), δεσμεύονται ότι, εάν ακολουθήσει και νέα αναβολή, θα σταλεί διαμαρτυρία προς τα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ η υπόθεση θα προωθηθεί σε διεθνή δικαστήρια.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου