Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 03 Δεκ 2011

 

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2011

 

 

Σε συνέχεια της επίσκεψης της Αποστολής Υψηλού Επιπέδου του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο, ο εκτελεστικός διευθυντής του αρμόδιου τμήματος Διεθνών Κανόνων και Θεμελιωδών Αρχών στην Εργασία του ILO, κ. Ryder, απέστειλε σε όσους συμμετείχαν στις συναντήσεις, την τελική έκθεση με τα συμπεράσματα του κλιμακίου, επί του οποίου η ΕΣΕΕ τοποθετήθηκε ως ακολούθως:

Το ότι η κρίση έχει «γκρεμίσει» και τις δυο πλευρές της οικονομικής δραστηριότητας, των εργοδοτών και των εργαζομένων, νομίζουμε ότι είναι πια μία κοινότοπη παρατήρηση. Στη δική μας αντίληψη αυτό που έχει επιφέρει η κρίση στον Έλληνα επιχειρηματία και στον Έλληνα εργαζόμενο είναι μία απαισιόδοξη διάθεση για το μέλλον και την εξέλιξη των πραγμάτων. Και αυτό αν θέλετε είναι και η αρνητική παρακαταθήκη της τρέχουσας κατάστασης• μία έλλειψη αισιοδοξίας που καθηλώνει την κοινωνία στην εσωστρέφεια και ενίοτε στην παθητικότητα. Πώς μπορεί να αρθεί αυτό; Ίσως, με πρωτοβουλίες από την ίδια την κοινωνία.

Οι κοινωνικοί φορείς έχουμε υποχρέωση τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να εκφράσουμε τα αιτήματα των ανθρώπων που εκπροσωπούμε. Δεν είμαστε σύλλογοι συζητήσεων και στοχασμού. Είμαστε υπεύθυνοι κοινωνικοί εταίροι και πανελλαδικές αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Και όπως οφείλουμε να σεβόμαστε τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, η τελευταία αντίστοιχα οφείλει να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις προτάσεις μας. Δυστυχώς, σε μία πολύ κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο, οι κοινωνικοί εταίροι βρεθήκαμε όλοι εσκεμμένα, σε δεύτερο πλάνο, με το περίφημο άρθρο 37 του νόμου 4024/11, που χωρίς εξαιρέσεις καθορίζει πλέον το νέο πλαίσιο των Συλλογικών Συμβάσεων.

Όσον αφορά τη σχέση εμπορίου και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να κάνουμε δύο παρατηρήσεις. Πρώτον, είναι σίγουρο ότι εργοδότες και μισθωτοί στο εμπόριο είναι και οι δυο εργαζόμενοι με το ίδιο ωράριο, στον ίδιο χώρο και δεύτερον, ο ανθρώπινος παράγοντας σε μια Μμε εμπορική επιχείρηση είναι ακόμα κεντρικής σημασίας. Κανένα ηλεκτρονικό σύστημα πωλήσεων δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εμπειρία του ικανού πωλητή.

Εκεί που το μηχάνημα «κολλάει», ο άνθρωπος μπορεί να επινοήσει τρόπους για να ξεπεράσει τη δυσκολία. Οι εργαζόμενοι στις εμπορικές επιχειρήσεις είναι ένα πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε, όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες στην αγορά.

Πεποίθησή μας είναι, ότι η τρέχουσα κρίση μπορεί να γίνει διαχειρίσιμη από την ελληνική κοινωνία. Έχουμε πλέον εξοικειωθεί με τις δυσκολίες και νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και τώρα. Αρκεί, να ξεφεύγουμε από μία λογική μυστικοπάθειας, αιφνιδιασμού και κοινωνικής σύγκρουσης και να πάμε σε μία λογική κοινωνικής συνεργασίας και εργασιακής ειρήνης.

Η ΕΣΕΕ θα στηρίξει την πρόταση, που κατέθεσε στην επιτροπή της Βουλής, δηλαδή το πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για μια τριετία, μέχρι το 2014, ενώ δεν πρόκειται ποτέ να «σπάσει» την κόκκινη γραμμή των κατώτατων μισθών της ΕΓΣΣΕ. Ούτως ή άλλως, η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση του Εμπορίου είναι διετούς διάρκειας και λήγει στις 31-12-11, ενώ προέβλεπε μόνο μια αύξηση 1,6% τον περασμένο Ιούλιο. Οφείλουμε, επίσης, να λάβουμε υπ’ όψη μας τις δύο νέες φορολογικές ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ισχύ από την 1/1/12 και θα επιφέρουν περαιτέρω μείωση των μηνιαίων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα περίπου 4%. Πρόκειται για την αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών, λόγω μειωμένου αφορολόγητου ορίου και την παρακράτηση από τους μισθούς του 2012 της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης».

Για την ΕΣΕΕ, η ΕΓΣΣΕ και ο κοινωνικός διάλογος αποτελούν μια μεγάλη κατάκτηση των κοινωνικών εταίρων και είναι πεποίθηση κάθε οργάνωσης του ελληνικού εμπορίου ότι τόσο οι διαδικασίες όσο και τα αποτελέσματα θα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Οι αποφάσεις ακόμα και σε αυτή την «μνημονιακή» περίοδο δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται μονομερώς. Πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και διαβούλευσης, ώστε οι απαιτήσεις της Τρόικας να μην υποκαθιστούν τη δυνατότητα αυτορρύθμισης των κοινωνικών εταίρων.

Η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει από τους θεσμοθετημένους κοινωνικούς εταίρους, αυτή τη φορά να είμαστε προετοιμασμένοι σε πιθανές νέες απαιτήσεις, ώστε να βρεθούμε μπροστά από τα γεγονότα και έτοιμοι να αποφασίσουμε εμείς, τα του οίκου μας και όχι άλλοι για εμάς, με τη συμφωνία και υπογραφή ενός «κοινωνικού συμβολαίου».

Τέλος, επαναλαμβάνουμε την ξεκάθαρη θέση της ΕΣΕΕ όπως διατυπώνεται και στην έκθεση του ILO και είναι, ΟΧΙ άλλες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ΝΑΙ στην κοινωνική και εργασιακή ειρήνη.

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου